Како да ваше дете води успешан друштвени живот

Искреност, говор тела, контакт очима, слушање и поштовање су неке од вештина, које ће помоћи да ваше дете има више успеха на друштвеном плану..

Како зрачите – тако привлачите, кажу психолози, а од тога да ли је дете омиљено у друштву, зависи и да ли ће касније бити “популарно” на факултету, радном месту. Зато упознајте на време свог малишана са следећих пет “вештина” које ће му помоћи да остави добар први утисак:
1. Искреност
Смешак на лицу најбоља је “пропусница” за улазак у ново друштво и недвосмислен “сигнал” да вам је драго када упознате некога. Вежбајте упознавање са малишаном и ставите му до знања колико људи цене искрен осмех и благи стисак руке.
2. Говор тела
Препознати да ли је неко тужан, узбуђен или љут је, такође, битно у међуљудској комуникацији. Кад науче да “читају” говор тела, друга деца ће ценити то што обраћају пажњу на њих и на њихова осећања. Зато пустите неки филм или документарну емисију, искључите звук и замолите клинце да процене како се ти ликови осећају на основу израза лица.
3. Контакт очима
Објасните детету да је контакт очима јако битан јер тако другима уливамо поверење и дајемо особи до знања да слушамо оно што говори. Када вежбате упознавање, реците малишану да вас гледа у очи бар 15-ак секунди, уз напомену да није пријатно причати са неким ко вас не гледа у очи, већ зури у страну.
4. Слушање
Пажљиво праћење нечијег говора је врло битна социјална вештина на коју су, чини се, данас људи потпуно заборавили. Активно слушање са клинцима можете да вежбате тако што ћете им испричати неку причу и поставити питања у вези са тим што сте им испричали, или тражити од њих да вам је препричају.
5. Поштовање
Добри манири налажу да се деца према старијима опходе с поштовањем. “Преслишајте” децу како се обраћају комшијама, родитељима својих другара, васпитачицама, наставницима, продавачици у маркету, службенику у пошти. Ово ће им итекако користити у каснијој комуникацији са надређенима и колегама на радном месту.
 
Извор: novakdjokovicfoundation.org