Како да знате да ли је ваше дете спремно да остане само код куће

28 августа, 2017

Иако се сви ми радо присећамо времена када су мама и тата радили, а ми били сами код куће док они не дођу с посла, данас се доста тога променило. Много чешће се посатвља питање када би дете смело остати само код куће и колико дуго.

Према Породичном закону децу предшколске доби, али и млађе школарце, родитељ не сме остављати без надзора особе старије од 16 година.

За остављање детета, односно школарца, самог код куће није битан само узраст. Много важније је какво је дете по нарави. Ако је плашљиво, наравно да га не би требало остављати самог код куће. Али ако дете врло рано показује самосталност и зрелост, нема разлога зашто оно не би могло бити повремено само када крене у школу.

Када процените да је дете довољно велико да остане само код куће, битно је испитати ситуацију. Питајте дете следећих неколико питања како бисте се уверили може ли и сме ли заиста остати само код куће:

Како би реаговало да неко позвони на врата?

Шта би учинио да уочи поплаву или пожар?

Би ли открио непознатим особама на телефон да је сам код куће?

Коме сме отварати врата?

Када вас треба одмах назвати?

Шта ће радити док се родитељи не врате?

Битно је водити рачуна о томе да се држите договора. Ако очекујете од детета да послуша све ваше савете, реално је да ће дете од вас очекивати да ћете се вратити у договорено време. Не остављајте децу на цедилу у оваквим ситуацијама јер би се могли преплашити.

У нашем друштву родитељ има сам право да одлучи када свог школарца сматра довољно зрелим и самосталним да би остало, чак и на кратко, само код куће. У Америци је донесен правилник према којем децу млађу од 12 година не би требало остављати саму код куће, осим само на кратак период, деца до 16 година не би смела бити сама током ноћи, док бебе и мала деца никада не би смела бити препуштена себи. Овај правилник наишао је на многобројне критике тамошњих родитеља јер се у том случају мамама и татама одузима право да сами процене да ли је дете спремно на самосталан боравак код куће.

Дете након поласка у школу сме повремено остајати само, али побрините се да то најпре буду периоди по свега неколико минута. Упутите дете на то шта сме, а шта не док је само код куће. Нека вам преприча шта је радио док је био сам када се вратите кући. Само тако можете градити постепено поверење у дете, али и дететову самосталност!

Извор: Index.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама