Dete zaraženo morbilama u Novom Sadu, prebačeno u Tiršovu

Potvrđen je još jedan slučaj malih boginja u Srbiji, kod nevakcinisanog devetogodišnjeg deteta iz Novog Sada. Ukupno je do sada registrovano 25 slučajeva morbila, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

U Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, morbile su potvrđene kod nevakcinisane osobe stare devet godina iz Novog Sada.

Foto: Canva

Dete je najpre hospitalizovano u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, odakle je, zbog komplikacija osnovnog oboljenja, upućeno u Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova koja je prijavila slučaj sumnje na morbile, a Gradski zavod za javno zdravlje Beograd sproveo je epidemiološko ispitivanje.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Vojvodine Mioljub Ristić kaže da u trenutku hospitalizacije dete nije imalo osip po koži.

“Pre hospitalizacije u Tiršovoj, dete je hospitalizovano u našoj Dečjoj bolnici i bilo je u tom kataralnom stadijumu infekcije. To je stadijum koji ne možete razlikovati u odnosu na neke druge virusne infekcije, ako se ne desi ospa. Dete je imalo temperaturu i malo suzne oči, ali se nije mogla postaviti sumnja na morbile sve dok nije oišlo u Tiršovu gde se osulo”, objasnio je Ristić.

Ističe da su juče u kasnim popodnevnim časovima dobili potvrdu iz “Torlaka” da je reč o morbilama.

“To dete, nažalost, ima ozbiljne komorbiditete zbog čega nije iz medicinskih razloga vakcinisano protiv morbila, to moram da naglasim. To dete je povremeno odlazilo u Tiršovu radi pregleda i terapije, tamo se leči već duže vreme, tako je bilo i ovaj put. Međutim, u međuvremenu se ustanovilo da ima i morbile”, naveo je Ristić.

Epidemija u Smederevu prijavljena 12. januara

Na teritoriji Smedereva registrovana su ukupno 24 slučaja morbila.

Radi se o 14 nevakcinisanih osoba ispod dve godine života, tri osobe predškolskog uzrasta i sedam odraslih osoba sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom.

Komplikacija u vidu upale pluća zabeležena je kod dvoje obolele dece.

Ceo tekst: RTS