Девет најбољих трикова како да успавате бебу

20 фебруара, 2020

Сви родитељи су се сусрели са мукама неиспаваности због тога што им се беба буди сваки час и захтева њихову пажњу.

Због тога ће се они који су нови у родитељству сигурно обрадовати када савладају неки од трикова за успављивање, које су успешно применили искуснији од њих, пише Parents.com, a преноси Телеграф.

1) Одмах реагујте на прве знаке поспаности

Тајминг је од суштинске важности. Ако код бебе усталите одређену навику, на пример ако јој увек пред спавање читате причу или пуштате умирујућу музику, она ће лакше заспати, јер ће то повезивати са оним што је радила свих претходних ноћи. Када видите да је беба поспана, одмах реагујте и радите оно што иначе радите пред спавање. Пошто се током поспаности повећава ниво мелатонина (хормона сна), уколико не делате одмах, беба може да постане преуморна, па ће ниво мелатонина да опадне, а мозак ће почети да производи хормоне као што су кортизол и адреналин, због којих ће ваше дете остати будно.

2) Утишајте звуке звуцима

Када беба заспи, чини вам се да је сваки звук може пробудити, али је мање вероватно да ће се то десити ако буде спавала уз бели шум, умирујући звук који личи на звуке које је чула док је била у стомаку мајке. Те звуке можете наћи и на Јутјубу, а колико треба да их појачате можете да проверите тако што ћете затворити врата собе и причати иза њих, а онда видети да ли сте тиме пробудили бебу.

3) Смањите температуру

И бебе и одрасли најбоље спавају у хладнијој соби. Подесите термостат на између 20 до 22 степени Целзијуса и беба ће имати сладак сан. Ако су јој прсти хладни, то не треба да вас брине, јер је сасвим нормално да тако буде. Ставите јој руку на груди и ако су оне топле, онда је и беби довољно топло.

4) Будите спремни за брзо пресвлачење

Тражење пелена, пудера и свега потребног и паљење светла може бебу додатно да разбуди, због чега би требало да све то имате унапред спремно када јој у току ноћи буде потребно пресвлачење.

Беба, новородјенце, спавање, мајка, кревет, мајка спава са бебом у кревету
Фото: Профимедиа

5) Смењујте се

Ако одгајате дете са партнером, нема потребе да се обоје будите сваки пут кад се беба пробуди. Договорите се да једно од вас устане прва два пута кад се беба пробуди, а друго наредна два пута и тако ћете успети да имате бар пет сати непрекинутог сна.

6) Одредите нову временску зону

Често се дешава да се бебе пробуде пре првих петлова, у пет ујутру, а ниједан родитељ није одушевљен што му дете то ради. Многи покушавају да касније успавају бебу, али заправо треба да јој промените циркадијални ритам, то јест да наведете дете да се осећа као да је променило временску зону. То значи да треба да померите све за касније, и доручак и ручак и поподневно спавање и купање. Ако сваки дан за 15 минута будете померали време у које обављате ове ствари, успећете да промените биоритам бебе у року од недељу дана.

7) Помозите беби да нађе цуцулу

Ако беба плаче због тога што је гладана или јер се упишкила, то је разумљиво, али изненадно буђење у току ноћи и плакање због тога што не може да нађе цуцлу заиста вам није потребно. Ставите две цуцле са њом у кревет када је успавате, а ако се пробуди и почне да плаче јер не зна где су, помозите јој да их нађе.

8) Не брините због изненадних дремки

Дешава се да бебе млађе од шест месеци утону у сан било где, на седишту аута, док их носите или док их возите у колицима. То не треба да вас забрињава све док држите бебу на оку. Тиме се не ремети њено спавање ноћу, а такве дремке су им неопходне, јер деца нису способна да се навикну на устаљено време дремке све до петог или шетог месеца старости.

9) Усавршите систем купање, књига, кревет, флашица

Доследна рутина може да учини чуда. Од вас зависи шта ћете да примењујете свако вече, али најчешће се она састоји од умирујућег купања, приче пред спавање и храњења непосредно пре успављивања. Од помоћи може бити и брза и лагана масажа лосионом, приликом које треба да масирате колена, зглобове, лактове и рамена бебе како би се опустила. Након тога пригушите светло и укључите бели шум, станите мало поред кревеца и беба ће убрзо све ове сигнале схватити као време за спавање.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама