Зашто је скакање корисно за децу?

Скакање није само забавно, већ има и вишеструку корист за психомоторни развој детета. А најбољи део што је то једноставна и лако изводљива активност за коју нису потребни реквизити. Деца могу скакати у било које доба дана и било где. Само скакање је од великог значаја за развој кондиције, оно није само вежба већ и забава у току дана.

Зашто је скакање корисно за децу?

Студије изнова и изнова показују повезаност скакања и кондиције. Откако је НАСА открила своје тајне током 70-их година, скакање је добило, можемо рећи, статус славних међу лаким и једноставним вежбама.

Неки од разлога зашто би требало да допустите детету да скаче:

Изврсно је за децу која воле спортске активности,
Деца добивају прилику да вежбају, а да тога нису ни свесна,
Деца уче да контролишу кретање свога тела (развој моторне контроле),
Уз помоћ скакања стимулише се развој сензорних система (вестибуларног и проприцептивног система).
Који је значај скакања?

Скакање је вештина која се учи, не очекујемо да шестомесечна беба скаче (и не сме то да ради), али децу између 2 и 8 година требало би пуштати и охрабрити да учествују у тој активности, а још је забавније када то радите заједно.

Предности скакања:

Скакање је добро за срце.
скакање је кардиоваскуларна вежба и даје срцу здрав и природни тренинг.
Јача мишиће.
Када деца скачу, то укључује готово све главне мишиће у телу, на тај начин се јачају велики мишићи у телу.
Побољшава координацију.
Скакање помаже деци да боље разумеју своје тело и где се оно налази у простору. Обе стране мозга и тела раде заједно како би одржали равнотежу и координацију.
Утиче на телесну масу.
Велики здравствени проблем деце данас јесте гојазност, која је у многоме повезана са недостатком кретања. Скакање је сјајно за решавање проблема са тежином.
Јача лимфни систем.
Деца могу скакати како би стимулисала лимфни систем – на овај начин балансира се количина токсина у телу.
Побољшава пажњу и позитивно утиче на учење.
Скакање је забавно. Деца су у тој активности срећна, а са позитивним осећањима долази до лакшег учења. Саму активност скакања уколико искомбинујемо са игром учења бројева, боја, облика (и сл.) долазимо до бољих резултата, јер дете не осећа пресију, а практикује активност коју воли.
пнгфуел.цом

Предлог игре: Исеците од папира у боји различите облике, причврстите их за под и задајте детету налог да скочи на одређени облик. За почетак то могу бити кругови различитих величина по којима дете треба да скаче. Видећете да учење иде лакше него када дете седи и пасивно слуша.

Када је скакање у питању важно је да увек обратите пажњу и на безбедност и да деца млађег узраста буду под надзором одрасле особе како не би дошло до повреда.

Извор: Питајте дефектолога