Девојчице имају мање самопоуздања од дечака

Девојчице се осећају мање интелигентно од дечака, а од узраста од 6 година, показало је америчко истраживање објављено у часопису Science.

То је због сексистичких ставова који се развијају од најранијег узраста, тврде истраживачи са универзитета у Њујорку, Илиноису и Принстону.

Осећај инфериорности повезан је с предрасудама којима је подложно наше модерно друштво, иако се годинама бори против наметнутих стереотипа.

Чак 400 деце узраста од пет до седам година учествовало је у овом истраживању. У првом делу, истраживачи су деци испричали причу о људима који су “веома интелигентни”, а да нису поменули њихов пол. Деца је требало да стекну слику о ликовима о којима су им говорили на основу фотографија два мушкарца и две жене и међу њима одаберу оне за које мисле да су актери приче. Људи на фотографијама били су отприлике истих година и униформно обучени. У петој години деца су бирала лик свог пола. Међутим, у узрасту од 6 година, дечаци и девојчице се кладе на мушкарце.

У другом делу теста истраживачи су тражили од деце да одаберу коју ће се игру играти. Објашњено им је да је једна игра за „веома, веома интелигентну децу“, а друга више за „децу која улажу пуно труда“.

Код петогодишњака није било разлике у преференцијама девојчица и дечака. Ипак, већ у 6. години код девојчица интересовање за “веома интелигентне” игре било је знатно мање него код дечака.

Таква подела постоји и после средње школе, кажу научници. Многе девојке избегавају одлазак на студије за које се верује да су намењене интелигентнијим и способнијим ђацима.

Одговорност за овакве резултате сноси читаво наше друштво а биће потребне још деценије да се таква ситуација измени те да самопоштовање и самопоуздање девојчица буде једнако оном које имају дечаци. Све то, под условом да читаво друштво увиди важност рада на равноправности полова.