Диоген: Тражим човека

30 априла, 2016

Диоген у потрази за човеком
diogen
Антички грчки филозоф, Диоген из Синопе, представник киничке школе у античкој филозофији, заступа повратак природи и најједноставнији начин живота. Због начина на који је водио свој живот добио је надимак Пас. Део свог живота провео је живећи у маслиновом бурету-амфори, са псом, и по сваком времену ишао одевен у прљави огртач са упаљеним фењером и усред бела дана говорећи: >. Сматрао је да човек треба да живи што сличније животињама, на пример псима, што и значи назив школе у филозофији, кинизам.
За Диогена је најбољи живот онај који се живи једноставно и у складу са природом. Зато су традиционалне животне потребе безначајне и бесмислене баш као и конвенционална ограничења и правила понашања, јер су потпуно супротне природним нагонима човека.
Диоген сматра да су патње човека само последица његових жудњи, брига и амбиција, тежњи ка испразним задовољствима и робовања богатству и слави. Пошто се људи посвећују безвредним циљевима, троше се узалуд у јаловим и плитким настојањима да их остваре, а сваки пут када доживе неуспех, осећају огорченост и незадовољство. У таквом животу, људи зависе од других, ухваћени су у замку дуговања, стално су напети, осуђени на разочарења, рањиви и зависни од свега што им доноси непредвидива судбина на коју је немогуће утицати. Човек је најсрећнији када му ништа не треба, а то се може постићи ако своје потребе смањи на минимум, а затим и то мало даље сужава.
За духовни мир су, по Диогену потребна три суштински важна услова: аутархија, апатија и слобода. Под аутархијом он подразумева управљање самим собом и самодовољност; под апатијом подразумева равнодушност и необазирање на све оно што спољни свет човеку може да учини, а под слободом подразумева независност од било ког другог појединца и одустајање од поседовања материјалних добара. За овакав живот су узор животиње, које живе од онога и у складу са оним што им свет нуди, а у свему осталом су потпуно слободне. “Не осећати потребу ни за чим привилегија је самих богова”, истиче Диоген, “а повластица боговима блиског човека је да има потребу за врло мало тога.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама