Електронски дневник: Директор у случају грешке може да измени оцену

август 24, 2017

У 200 основних и средњих школа у Србији уводи се електронски дневник. Све оцене, изостанци, примедбе и похвале на рад ученика уписиваће се у таблете, који ће податке одмах пренети на сервер. Сви сервери и опрема за овај систем налазе се у Србији и добро су чувани. Новина је и да ће професори моћи да виде само оцену из свог предмета, да им успех ђака из других предмета не би умањио објективност при оцењивању.

Фото eskolskidnevnik.rs

Прошло је време када су професори знали да ударе дневником о сто. Школски дневници захваљујући новим технологијама полако одлазе у историју, замениће их нови – електронски, у облику таблета.
Лука Карапанџа, ученик ОШ “Павле Савић” каже да му се то не свиђа, али да је добро за родитеље. Истиче да родитеље не може да слаже ако има лошу оцену.
“Мора да се види да је то право. У Дневнику се све то лепо види, а у таблету може нешто да се избрише и онда да се промени”, сматра Катарина Тричковић, ученица ОШ “Бранислав Нушић”.
Лука Јованчић, ученик “Пете Београдске гимназије” каже да више нема лагања родитеља.
Оцене, изостанке, примедбе и похвале за своје дете, родитељи ће моћи да виде тек после два дана, помоћу шифре на интернету. То је одлучено на предлог психолога, да би деца имала времена да родитељима објасне своје школске резултате.
“Мислим да ће бити добра комуникација између ученика и професора преко тог електронског дневника, да ће родитељи моћи да буду правовремено обавештени о свим променама које се дешавају у школи, кад су у питању оцене које вероватно деца некад и не кажу”, каже Давор Тривић, професор економске географије из “Друге економске школе”.
Електронски дневник уводиће се постепено, како директори школа и професори буду пролазили обуку за коришћење нове опреме.
“Не може одједном. Чули сте, иде прво 200 школа које су одабране по принципу иновације, технологије и ја мислим за једно годину дана ће трајати ова прича и најбоље ће изаћи”, рекао је Дејан Недић, директор “Друге економске школе” у Београду.
Требаће нам времена да се навикнемо али промена је позитивна, сматра председница Владе Ана Брнабић.
“Раније је било мало лакше да се муља и тако. Сада тога неће бити, али на крају крајева, то је порука за друштво – идемо у друштво у коме нема више муљања”, рекла је Ана Брнабић.
Увид у све оцене ученика, поред родитеља, имаће само разредни старешина и директор који једини у случају грешке може да измени оцену.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


7 коментара на "Електронски дневник: Директор у случају грешке може да измени оцену

 1. Ела каже:

  Требало би да наставник који је унео оцену аутоматски добије поруку о промени оцене, ако до ње дође. Да ли постоји та опција у електронској верзији дневника? Не би ваљало да остане необавештен о променама, јер би то могло довести до незгодних ситуација.

 2. Vesna каже:

  Odlicno! Nece vise biti muljanja! Ajmo da uvedemo nesto slicno i u rad vlade i ministarstava!!! DA NE BUDE MULJANJA. Trazili ste…evo vam ga…

 3. Мики каже:

  Тек сада има да буде муљања јер колико видим уопште се не прича о мерама заштите односно о својствима која мора да има валидан електронски документ.
  Ако је пријављивање у електронски дневник само на бази лозинке онда је ово чист аматеризам јер записи у дневнику немају карактеристике које мора да има електронски документ према Закону о електронском документу (“Сл. гласник РС”, бр. 51/2009)
  Електронски документ из става 4. овог члана има исту правну снагу као и изворни документ, ако је:
  1) дигитализацију обавио орган власти у вршењу својих надлежности и овлашћења, односно правно лице или предузетник у обављању својих делатности;
  2) истоветност са изворним документом квалификованим електронским потписом потврдило овлашћено лице органа власти, односно овлашћено лице правног лица или предузетник.
  Да не причамо да је ова апликација противзаконитра јер није дозвољена законом о соновама система образовања и васпитања.
  Лично бих препоручио школама у пилот пројекту да воде дневник у штампаној форми јер било који родитељ или грађанин може да тужи “иновативну” школу због незаконитог рада.
  Да не причамо о томе да свака измена мора да буде видљива и потписана.
  Понављам. Нема довољно података о томе да ли електронски дневник и његови записи имају својство електронског документа сагласно сада важећем закону о електреонском документу. Следећа верзија закона може да буде само захтевнија а самим тим поставља се питање да ли је ово само лепа жеља или још један фијаско министарства просвете.

 4. Мики каже:

  Да напоменем законска основа за ову иницијативу је “Закон о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању” који тренутно има статус нацрта. Другим речима цела та прича о електронском дневнику је најобичније обмањивање јавности јер електронски дневник тренутно не може да има било какву правну снагу. А они који желе да наставницима увале два посла да воде папирни дневник и електронски дневник нека размисле о томе одакле ће да плате наставнике. Ово је посао и за синдикате који нису уцењени/купљени од министарства. Ови најављени штрајкови су као поручени да се јавности скрене пажња да Министарство просвете ради незаконито и да обмањује јавност.
  (Закон о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању)

  1. Božović Vladan каже:

   Bravo Miki, konačno da neko, osim mene, vidi problem.
   Ali, čak i da ima zakonske regulative, KO JE, I ŠTA JE DIREKTOR DA ISPRAVLJA PROFESORSKE OCENE, KAKO SME DA SE USUDI, I ODAKLE MU TO PRAVO. SAMO PROFESOR MOŽE DA ISPRAVI SVOJU OCENU.

  2. Санчо Панса каже:

   Лепо речено. Али да ли заиста очекујете да синдикалисти скупе храброст и да наведу све промашаје Министарства просвете. А промашаја има и то поприулично.
   Рецимо:
   Незаконит упис ученика у школе по програму за дуално образовање који није још увек усвојен а не зна се ни када ће.
   Незаконито увођење такозваног електронског дневника јер нема правну снагу према важећим законима.
   ….

 5. IQ каже:

  Pa vidi se i iz aviona. Ali sta uraditi kada onaj ko donosi i sprovodi zakone ima selektivna i nepotpuna znanja i isti takav vid. Sta oce vidi, a sta nece nije bio tu. Glavni generator problema u skolstvu upravo i jeste ministarstvo prosvete. Na zalost oni i resavaju iste. Tako da imaju zatvoren proizvodni proces od sirovine- inputa do krajnjih korisnika i ishoda. Uz pomoc jeftine radne snage prave: a. dobar izvozni proizvod ili b. novu jeftinu radnu snagu. U svakom slucaju sistem se relaksira a profit je zagarantovan.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама