Direktor ZUOV-a: Učićemo nastavnike kako drugačije da rade s decom, rezultati PISA testa pokazuju da su promene neophodne

decembar 8, 2023

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović kazao je danas za novinsku agenciju Tanjug da su podaci PISA testa za 2022. godinu pokazali da je neophodna značajna izmena obrazovnih standarda u Srbiji.

“Ono što se odmah vidi kao obavezan korak, što smo primetili i nakon prethodnog PISA testiranja, jeste značajna izmena naših obrazovnih standarda na osnovu kojih će se posle toga raditi novi programi, a na osnovu koga ćemo učiti nastavnike kako drugačije da rade sa decom, ne da bi ta deca u sledećim ciklusima bila bolja, već sposobnija za život i konkuretnija sa svojim vršnjacima na svetskom tržištu radne snage”, rekao je Ranđelović, a prenosi Tanjug.

On je podsetio i da je ovo šesti put da Srbija učestvuje u ovom testiranju, ove godine sa oko 6.500 đaka iz preko 180 škola, čiji je izbor definisan propisima OECD. Kako kaže, đaci iz Srbije su malo bolje plasirani na rang listi nego nakon PISA testiranja 2018. godine. Ali i dalje ispod proseka.

“Čak i najbogatije zemlje koje su u OECD-u, čiji sistemi najviše sredstava imaju, značajno su pale, negde za po petnaestak indeksnih poena, verovatno kao posledica pandemije koja je vladala svuda i koja je očigledno njihove obrazovne sisteme značajnije deklasirala”, ocenio je on.

Ranđelović kaže da najbolje rezultate u više istraživanja imaju Singapur, Japan i Južna Koreja, jer su njihovi obrazovni sistemi pre svih krenuli u reforme i budućnost.

“Slovenci i Hrvati su uvek nešto ispred nas, ostale zemlje regiona su nešto iza nas i mislim da u prvim koracima kada treba da popravljamo stvar, treba da gledamo susede Slovence i Hrvate, da od njih učimo, a dugoročno da gledamo šta radi Singapur”, poručio je Ranđelović.

Izvor: Tanjug/Indeks onlajn

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


8 komentara na "Direktor ZUOV-a: Učićemo nastavnike kako drugačije da rade s decom, rezultati PISA testa pokazuju da su promene neophodne

 1. Veljja kaže:

  Prosvetni radnici su prosli sve obuke u okviru reforme obrazovanja.O cemu ovaj prica koga ce on da uci. treba raditi sa decom i njih uciti kako da uce a ne da se stalno prica o obuci prosvetara koji su obuceni..I tako se otezava rad sa decom jer stalno govore kao i njihovi roditelji da prosvetari ne znaju da rade sa decom.Sto je laz i to ce skupo da kosta obrazovni sistem jer u skoli se stvara losa radna atmosfera.Za to su odgovorni onikoji ne znaju da eade svoj posao ili nece da rade pa stalno pricaju o obuci prosvetara..

 2. Foton kaže:

  Ma,šta će deci znanje i obrazovanje dajte im lovu.

 3. SramotaMeDaKazemDaSamNastavnik kaže:

  E to! Bas to! Nastavnike da ucimo! I domaci da urade! Pa dokle vise da se izvlace. Evo, verujem da svi nasi ucenici ovo sto sam napisao podrzavaju, i napisali bi vam to otvoreno! Samo da znaju jos da citaju…

 4. Ana kaže:

  Pita me nedavno sin zašto učiteljica ima manju platu od …. i ….. i ……, zar to što ona radi nije važno? Ako deca tako doživljavaju učiteljicu, zašto bi se trudili oko testa. Uče šta i koliko ih zanima.

 5. Nauka kaže:

  Ne mogu da verujem da nasa prosveta nije cula jos uvek najnovija istrazivanja svetskih naucnika koji su proucavali princip rada i metodologije PISA testa i rekli da je nepouzdan test i da uopste nije merodavan, jer sam nacin dizajna testa favorizuje odredjene zemlje i njihov sistem obrazovanja. Da se drugacije koncipira, onda bi neke druge zemje pokazale bolje rezultate. Drugim recima dokazali su da je PISA test glupost. To je kao da zelimo da se prilagodimo takmicenju dubljenja na glavi, a mi inace hodamo. Nije merodavan

 6. Jelena Stepanović kaže:

  Naravno da su za SVE krivi prosvetni radnici. I za (ne)vaspitanje učenika, i za njihov odnos prema radu, i za ponašanje na času, i za uvrede koje su im svakodnevno upućivane iz školskih klupa tokom časa dok se bore sa vetrenjačama da ih nešto nauče, i za činjenicu da nema efektnog načina sankcionisanja nevaspitanih učenika, i za bahatost roditelja, i za loše ocene đaka, za loše rezultate na testovima… A roditelji? Imaju li ta deca roditelje? Oni se ne pitaju ni za šta? Nisu odgovorni, ne!?!?
  Pre nego što izgovorite tako banalnu rečenicu ,,Učićemo nastavnike da drugačije rade sa decom…” zapitajte se sledeće:
  1. Da li treba redukovati preobimne programske sadržaje?
  2. Da li bi trebalo smanjiti broj učenika po odeljenju?
  3. Da li bi trebalo razmotriti drugačije, efikasnije pristupe rešavanju disciplinskih problema kojima se inače bavimo veći deo časa!??
  Želite rezultate Singapura, dajte nam uslove rada Singapura. Pri tome uopšte ne govorim o novcu!

 7. M.M kaže:

  Prvo treba prekontrolisati Prosvetnu inspekciju, možda i tu je neko pošten. Utvrditi koliko u Ministarstvu prosvete ima onih koji nešto i rade. Direktora i njihovih službi izvršiti kontrolu, samo fali GOLI OTOK. MNOGO JE PARA U PROSVETI.

 8. Nastavnica kaže:

  Da, mi da se obučimo, a učenike boli ćoše. Neće oni da uče išli mi na obuku ili ne. Bolje da se pojedini roditelji obučavaju kako da se ponašaju sa nastavnicima, a ne po onom- znaš li ti ko sam ja?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama