Директор ЗУОВ-а: Учићемо наставнике како другачије да раде с децом, резултати ПИСА теста показују да су промене неопходне

Директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђеловић казао је данас за новинску агенцију Танјуг да су подаци ПИСА теста за 2022. годину показали да је неопходна значајна измена образовних стандарда у Србији.

“Оно што се одмах види као обавезан корак, што смо приметили и након претходног ПИСА тестирања, јесте значајна измена наших образовних стандарда на основу којих ће се после тога радити нови програми, а на основу кога ћемо учити наставнике како другачије да раде са децом, не да би та деца у следећим циклусима била боља, већ способнија за живот и конкуретнија са својим вршњацима на светском тржишту радне снаге”, рекао је Ранђеловић, а преноси Танјуг.

Он је подсетио и да је ово шести пут да Србија учествује у овом тестирању, ове године са око 6.500 ђака из преко 180 школа, чији је избор дефинисан прописима ОЕЦД. Како каже, ђаци из Србије су мало боље пласирани на ранг листи него након ПИСА тестирања 2018. године. Али и даље испод просека.

“Чак и најбогатије земље које су у ОЕЦД-у, чији системи највише средстава имају, значајно су пале, негде за по петнаестак индексних поена, вероватно као последица пандемије која је владала свуда и која је очигледно њихове образовне системе значајније декласирала”, оценио је он.

Ранђеловић каже да најбоље резултате у више истраживања имају Сингапур, Јапан и Јужна Кореја, јер су њихови образовни системи пре свих кренули у реформе и будућност.

“Словенци и Хрвати су увек нешто испред нас, остале земље региона су нешто иза нас и мислим да у првим корацима када треба да поправљамо ствар, треба да гледамо суседе Словенце и Хрвате, да од њих учимо, а дугорочно да гледамо шта ради Сингапур”, поручио је Ранђеловић.

Извор: Танјуг/Индекс онлајн