Direktor ZUOV-a: Učićemo nastavnike kako drugačije da rade s decom, rezultati PISA testa pokazuju da su promene neophodne

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović kazao je danas za novinsku agenciju Tanjug da su podaci PISA testa za 2022. godinu pokazali da je neophodna značajna izmena obrazovnih standarda u Srbiji.

“Ono što se odmah vidi kao obavezan korak, što smo primetili i nakon prethodnog PISA testiranja, jeste značajna izmena naših obrazovnih standarda na osnovu kojih će se posle toga raditi novi programi, a na osnovu koga ćemo učiti nastavnike kako drugačije da rade sa decom, ne da bi ta deca u sledećim ciklusima bila bolja, već sposobnija za život i konkuretnija sa svojim vršnjacima na svetskom tržištu radne snage”, rekao je Ranđelović, a prenosi Tanjug.

On je podsetio i da je ovo šesti put da Srbija učestvuje u ovom testiranju, ove godine sa oko 6.500 đaka iz preko 180 škola, čiji je izbor definisan propisima OECD. Kako kaže, đaci iz Srbije su malo bolje plasirani na rang listi nego nakon PISA testiranja 2018. godine. Ali i dalje ispod proseka.

“Čak i najbogatije zemlje koje su u OECD-u, čiji sistemi najviše sredstava imaju, značajno su pale, negde za po petnaestak indeksnih poena, verovatno kao posledica pandemije koja je vladala svuda i koja je očigledno njihove obrazovne sisteme značajnije deklasirala”, ocenio je on.

Ranđelović kaže da najbolje rezultate u više istraživanja imaju Singapur, Japan i Južna Koreja, jer su njihovi obrazovni sistemi pre svih krenuli u reforme i budućnost.

“Slovenci i Hrvati su uvek nešto ispred nas, ostale zemlje regiona su nešto iza nas i mislim da u prvim koracima kada treba da popravljamo stvar, treba da gledamo susede Slovence i Hrvate, da od njih učimo, a dugoročno da gledamo šta radi Singapur”, poručio je Ranđelović.

Izvor: Tanjug/Indeks onlajn