Direktori i dalje kriju podatke

15 septembra, 2016

U novosadskim školama trenutno ima 68 zaposlenih koji su tehnološki višak, a sa nepunom normom je čak 351 nastavnik.
ucion
Liste tehnoloških viškova, slobodnih radnih mesta i nepunih normi objavilo je Ministarstvo prosvete. „Dositej“, kako je naziv integrisanog sistema praćenja racionalizacije u prosveti, trebalo bi da koriste direktori svih škola u Srbiji, koji Ministarstvu dostavljaju stanje s radnim mestima u svojim školama.

Pročitajte i Šarčević: Insistiraću na klasama u školama

Iako se sve reprezentativne strane slažu da je sistem dobra ideja i dalje postoje direktori koji kriju podatke o stanju u svojim školama, brojni podaci nisu potpuni, a ne postoji rok do kada liste treba da budu zaključene i proces otpuštanja viškova zaista gotov.
Prema aktuelnim podacima, u novosadskim školama ima 68 zaposlenih koji su višak, a najviše u Srednjoj mašinskoj školi (8 zaposlenih), Medicinskoj, Tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnštajn“, Školi za osnovno obrazovanje odraslih „Sveti Sava“ i OŠ „Sonja Marinković“ (7) i u Tehničkoj školi „Pavle Savić“ (6). Višak su nastavnici manjinskih jezika, srpskog i stranih jezika, nastavnici stručnih predmeta, muzičkog, likovnog i tehničkog, ali i informatičari, domari, nastavnici građanskog, veronauke, fizičkog, hemije…

Pročitajte i Za viškove u prosveti potrebno 5.500 radnih mesta

Nepunih normi najviše je u srednjim školama, a na spisku su domari, kafe-kuvarice, nastavnici bukvalno svih predmeta, ali i pojedini pomoćnici direktora i sekretari škola. Nijedan direktor nije višak, niti s nepotpunom normom.
Što se tiče spiska slobodnih radnih mesta u prosveti, on je verovatno najkraći, ali najbitniji. Potrebni su finansijski saradnici, pomoćnici direktora, nastavnici srpskog, verske nastave, pedagozi, istoričari, čistačice, informatičari…
Kako je Ministarstvo zamislilo, direktori bi trebalo da preuzimaju kadar sa spiska viškova i zaposle ga na određeno upražnjeno radno mesto. Cilj je da priliku dobiju mladi ljudi, ali da se ne izgubi vredan kadar s više decenija radnog iskustva. Međutim, kako za 021 kaže predstavnik Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“ Slavko Derenj, spiskovi su tek sada proradili, a školska godina je uveliko počela. On navodi da pojedini direktori koji nisu dostavili podatke jednostavno nisu stigli, ali ima i malverzacija sa skrivanjem podataka i čuvanjem partijski zaposlenog kadra – jer je jasno da su direktori škola skoro pa uvek stranački ljudi.
„Rokovi su se odužili i zbog tehničke vlade, koja nije ništa konkretno radila u prelaznom periodu, verovatno očekujući da će biti smenjena. Cenus se stalno menja, u pojedinim školama tek sada se radi bodovanje nastavnika, a greške u sistemu se ispravljaju u hodu. Direktori su se i namerno pravili nevešti kada su popunjavali spiskove kako bi sakrili da su, na primer, na jednu poziciju zapošljavali po nekoliko osoba koje će ih podržati kad bude glasanje za reizbor direktora. Nadam se da će i mladi nastavnici ‘čačkati’ i prijavljivati nelogičnosti dok budu tražili posao, a sindikati će učiniti sve da njihovo članstvo bude zaštićeno“, objašnjava Derenj.
Pročitajte i Kako funkcionišu škole i (pojedini) Školski odbori u Srbiji?
On dodaje da stranački direktori mogu da unaprede rad škole u materijalnom smislu – jer su dobri sa vlasti, ali će ta škola zbog politizacije imati loš ugled. Takvih škola u Novom Sadu ima dovoljno za pokretanje ozbiljnih istraga. Takođe, članovi radne grupe za praćenje racionalizacije uočili su da pojedini direktori prijavljuju jedni druge u raznim aferama, kako bi sačuvali pozicije.
„Moramo da usvojimo princip pravičnosti i da ga zaista primenjujemo. Mislim da novi ministar Šarčević ima dovoljno iskustva da se bavi problemima, jer je i sam bio predsednik sindikata, ali i on forsira privatni sektor na mala vrata i dovodi do unižavanja državnog školstva“, smatra naš sagovornik.
Inače, upis učenika u novosadske škole ove godine je bio relativno dobar. Pošto država, zbog najave uvođenja dualnog obrazovanja, forsira stručne škole, upisano je više đaka nego inače, a za 021 je u Gradskoj kući potvrđeno da nijedna škola neće biti zatvorena. Doduše, u Školskoj upravi Novog Sada nisu bili raspoloženi da za 021 govore o racionalizaciji, iako je načelnik Uprave predsednik radne grupe Ministarstva koja istu prati.
 
Izvor: http://www.usprv.org.rs/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Direktori i dalje kriju podatke

 1. Razocarana kaže:

  Sto znaci da su jedini razlog problema u prosveti DIREKTORI. Resenje problema lezi u oduzimanju pojedinih prava takvom samovlascu!!! Citam pre neki dan bahatu izjavu jednog od njih koji kaze kako ima diskreciono pravo (koje naravno i ima) koga ce da zaposli,zena radila godinama na odredjeno i dobila sut kartu. Pojedinac odlucuje i ponasa se kao da je skola njihovo privatno vlasnistvo.

  1. tina kaže:

   Da dopunim:”Pojedinac odlučuje i da li će da prijavi slobodno mesto jer su u septembru pojedini penzionisani a mesta nisu prijavljena”. Masa ”novih”je ušla na mala vrata (politički aktivnih ili ekonomskom regulacijom ),tehnološki viškovi i zaposlene s ugovorima niko ne čtiti.

  2. Svitac kaže:

   Ako je žena godinama radila na UPRAŽNJENOM radnom mestu, ne može dobiti šut kartu jer joj u Ugovoru piše da je zasnovala radni odnos na određeno do rapoređivanja tehnoloških viškova ili raspisivanja konkursa. ”Šut kartu” dobija ako je naveden jedan od uslova pod kojim je primljena.
   Nemojte biti naivni i verovati svemu što čujete. Zar stvarno verujete da je zakon u rukama direktora škole?

 2. Profesor kaže:

  Postoje direktori koji su godinama nedodirljivi i koji imaju veliku zaštitu kako od strane inspekcije, tako i od strane načelnika školskih uprava. Za njih zakon ne važi i rade šta hoće. Ako posmatramo period od prošle godine kada je proradio informacioni sistem i kada su neka mesta postala vidljiva, svedoci smo velikog broja nezakonitosti koje direktori čine. Gospodin Verbić nijednog nije uspeo da smeni. Sada smo došli u situaciju da i direktori koji su radili pošteno kažu da ih briga za sve, kada ne postoji sistem odgovornosti i oni kršiće zakon. Sve je u rukama ministra Šarčevića i videćemo da li će biti dosledan da direktori koji su kršili zakon budu razrešeni.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama