Директори и даље крију податке

15 септембра, 2016

У новосадским школама тренутно има 68 запослених који су технолошки вишак, а са непуном нормом је чак 351 наставник.
ucion
Листе технолошких вишкова, слободних радних места и непуних норми објавило је Министарство просвете. „Доситеј“, како је назив интегрисаног система праћења рационализације у просвети, требало би да користе директори свих школа у Србији, који Министарству достављају стање с радним местима у својим школама.

Прочитајте и Šarčević: Insistiraću na klasama u školama

Иако се све репрезентативне стране слажу да је систем добра идеја и даље постоје директори који крију податке о стању у својим школама, бројни подаци нису потпуни, а не постоји рок до када листе треба да буду закључене и процес отпуштања вишкова заиста готов.
Према актуелним подацима, у новосадским школама има 68 запослених који су вишак, а највише у Средњој машинској школи (8 запослених), Медицинској, Техничкој школи „Милева Марић Ајнштајн“, Школи за основно образовање одраслих „Свети Сава“ и ОШ „Соња Маринковић“ (7) и у Техничкој школи „Павле Савић“ (6). Вишак су наставници мањинских језика, српског и страних језика, наставници стручних предмета, музичког, ликовног и техничког, али и информатичари, домари, наставници грађанског, веронауке, физичког, хемије…

Прочитајте и Za viškove u prosveti potrebno 5.500 radnih mesta

Непуних норми највише је у средњим школама, а на списку су домари, кафе-куварице, наставници буквално свих предмета, али и поједини помоћници директора и секретари школа. Ниједан директор није вишак, нити с непотпуном нормом.
Што се тиче списка слободних радних места у просвети, он је вероватно најкраћи, али најбитнији. Потребни су финансијски сарадници, помоћници директора, наставници српског, верске наставе, педагози, историчари, чистачице, информатичари…
Како је Министарство замислило, директори би требало да преузимају кадар са списка вишкова и запосле га на одређено упражњено радно место. Циљ је да прилику добију млади људи, али да се не изгуби вредан кадар с више деценија радног искуства. Међутим, како за 021 каже представник Гранског синдиката просветних радника „Независност“ Славко Дерењ, спискови су тек сада прорадили, а школска година је увелико почела. Он наводи да поједини директори који нису доставили податке једноставно нису стигли, али има и малверзација са скривањем података и чувањем партијски запосленог кадра – јер је јасно да су директори школа скоро па увек страначки људи.
„Рокови су се одужили и због техничке владе, која није ништа конкретно радила у прелазном периоду, вероватно очекујући да ће бити смењена. Ценус се стално мења, у појединим школама тек сада се ради бодовање наставника, а грешке у систему се исправљају у ходу. Директори су се и намерно правили невешти када су попуњавали спискове како би сакрили да су, на пример, на једну позицију запошљавали по неколико особа које ће их подржати кад буде гласање за реизбор директора. Надам се да ће и млади наставници ‘чачкати’ и пријављивати нелогичности док буду тражили посао, а синдикати ће учинити све да њихово чланство буде заштићено“, објашњава Дерењ.
Прочитајте и Како функционишу школе и (поједини) Школски одбори у Србији?
Он додаје да страначки директори могу да унапреде рад школе у материјалном смислу – јер су добри са власти, али ће та школа због политизације имати лош углед. Таквих школа у Новом Саду има довољно за покретање озбиљних истрага. Такође, чланови радне групе за праћење рационализације уочили су да поједини директори пријављују једни друге у разним аферама, како би сачували позиције.
„Морамо да усвојимо принцип правичности и да га заиста примењујемо. Мислим да нови министар Шарчевић има довољно искуства да се бави проблемима, јер је и сам био председник синдиката, али и он форсира приватни сектор на мала врата и доводи до унижавања државног школства“, сматра наш саговорник.
Иначе, упис ученика у новосадске школе ове године је био релативно добар. Пошто држава, због најаве увођења дуалног образовања, форсира стручне школе, уписано је више ђака него иначе, а за 021 је у Градској кући потврђено да ниједна школа неће бити затворена. Додуше, у Школској управи Новог Сада нису били расположени да за 021 говоре о рационализацији, иако је начелник Управе председник радне групе Министарства која исту прати.
 
Извор: http://www.usprv.org.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Директори и даље крију податке

 1. Razocarana каже:

  Sto znaci da su jedini razlog problema u prosveti DIREKTORI. Resenje problema lezi u oduzimanju pojedinih prava takvom samovlascu!!! Citam pre neki dan bahatu izjavu jednog od njih koji kaze kako ima diskreciono pravo (koje naravno i ima) koga ce da zaposli,zena radila godinama na odredjeno i dobila sut kartu. Pojedinac odlucuje i ponasa se kao da je skola njihovo privatno vlasnistvo.

  1. tina каже:

   Da dopunim:”Pojedinac odlučuje i da li će da prijavi slobodno mesto jer su u septembru pojedini penzionisani a mesta nisu prijavljena”. Masa ”novih”je ušla na mala vrata (politički aktivnih ili ekonomskom regulacijom ),tehnološki viškovi i zaposlene s ugovorima niko ne čtiti.

  2. Svitac каже:

   Ako je žena godinama radila na UPRAŽNJENOM radnom mestu, ne može dobiti šut kartu jer joj u Ugovoru piše da je zasnovala radni odnos na određeno do rapoređivanja tehnoloških viškova ili raspisivanja konkursa. ”Šut kartu” dobija ako je naveden jedan od uslova pod kojim je primljena.
   Nemojte biti naivni i verovati svemu što čujete. Zar stvarno verujete da je zakon u rukama direktora škole?

 2. Profesor каже:

  Postoje direktori koji su godinama nedodirljivi i koji imaju veliku zaštitu kako od strane inspekcije, tako i od strane načelnika školskih uprava. Za njih zakon ne važi i rade šta hoće. Ako posmatramo period od prošle godine kada je proradio informacioni sistem i kada su neka mesta postala vidljiva, svedoci smo velikog broja nezakonitosti koje direktori čine. Gospodin Verbić nijednog nije uspeo da smeni. Sada smo došli u situaciju da i direktori koji su radili pošteno kažu da ih briga za sve, kada ne postoji sistem odgovornosti i oni kršiće zakon. Sve je u rukama ministra Šarčevića i videćemo da li će biti dosledan da direktori koji su kršili zakon budu razrešeni.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама