Ko su direktori za koje postoji obavezujuća preporuka da budu razrešeni dužnosti

31 decembra, 2016

Agencija za borbu protiv korupcije naložila 36 smena u školama. Iako su prekršili zakon, direktori bezbedni na svojim funkcijama

SINA zaposlio kao nastavnika klavira, ćerku kao psihologa, zeta kao pomoćnog radnika, brata kao vaspitača – samo su neki primeri nepotizma koji su svakodnevica u srpskim školama i vrtićima. Na listi Agencije za borbu protiv korupcije je 36 direktora škola i predškolskih ustanova za koje postoji obavezujuća preporuka da budu razrešeni dužnosti zbog korupcije, uglavnom nepotizma.
Aleksandar Veljković, direktor Elektrotehničke škole u Nišu, zaposlio ćerku na mesto nastavnika, Goran Grozdanović, direktor OŠ “Radoje Domanović” u Manojlovcu, primio sestru predsednika školskog odbora da bude učiteljica, Dragana Grujičić, direktor OŠ “Nikola Tesla” u Pribojskoj Banji, zaposlila sestru kao pomoćnog radnika. Ljubiša Đorić, direktor OŠ “Sveti Sava” u Pirotu, za novu učiteljicu izabrao svoju suprugu, a Miodrag Đurović, direktor Tehničke škole u Prokuplju, posao dao svom bratu i sinu prosvetnog inspektora. Dušica Zakšek, direktor OŠ “Slobodan Jović” u Voluji, sama je sebe birala, jer je bila član školskog odbora kada se glasalo o izboru direktora OŠ. Na dugačkoj listi primera uhlebljavanja uže i šire familije našla se i OŠ “Mladost” u Bačkoj Palanci, čija direktorka Tatjana Jašin Mojce je ćerku imenovala za psihologa. Vladimir Kaličić, direktor OŠ “Sveti Sava” u Nišu, bratu je dao posao blagajnika.
Lista zloupotreba funkcije je podugačka, a ovo su samo neki od primera. Neki su zapošljavani na određeno, neki na neodređeno, jedni su dobili punu normu, a ostali deo časova i plate, ali im je zajedničko što niko od pomenutih, zbog veze sa direktorima, nije smeo da dobije posao. Od 36 slučajeva, neki su još u procesu žalbe, ali je tridesetak konačno.

PUKA TEORIJA
– PROSVETNI sistem postavljen je tako da se samo u teoriji bavimo korupcijom – kaže za “Novosti” Jasna Janković, predsedica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.
– Redovno se zloupotrebe konstantuju, ali se suočavamo sa tim da niko ne može ni za šta da bude razrešen. Direktori optuženi za nepotizam sede na svojim mestima, isto je sa onima koji su optuženi za mobing ili su odavno premašili 65 godina.
U Ministarstvu prosvete kažu da pri izboru direktora ustanova u obzir uzimaju rešenja Agencije za borbu protiv korupcije, kao i presude i sudske postupke koji se protiv kandidata eventualno vode. Ministarstvo je, kažu, ovlašćeno da odbije saglasnost na odluku školskog odbora o izboru direktora ustanove i ukoliko se u postupku utvrdi da bi se donošenjem odluke dovelo u pitanje nesmetano obavljanje delatnosti ustanove.

– U toku mandata sadašnjeg ministra na saglasnost su dostavljene dve odluke o reizboru dva direktora kojima je Agencija izrekla preporuku za razrešenje. U oba slučaja saglasnost je odbijena – u prvom zbog rešenja Agencije, a u drugom zbog utvrđenih nezakonitosti u radu direktora u prethodnom mandatu – kažu u Ministarstvu prosvete. – Novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, na kojem se radi, ministar bi trebalo da ima pravo da direktora koji pokaže takvu vrstu ponašanja momentalno razreši sa pozicije direktora. Ovu ulogu, koju sada ministar nema, rade školski odbori, ali, kako to rade, to je pitanje njihove savesti.
U sindikatima kažu da odluke Agencije za borbu protiv korupcije, iako je većina drugostepena i pravosnažna, uglavnom ostaju mrtvo slovo na papiru, jer većina rukovodilaca škola na funkciji ostane do kraja mandata. I oni ukazuju na to da je problem sadašnjeg zakona što Ministarstvo prosvete nema mogućnost da smeni direktore škola, već samo školski odbor, koji čine predstavnici lokalne samouprave, škole i roditelja.
 
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


11 komentara na "Ko su direktori za koje postoji obavezujuća preporuka da budu razrešeni dužnosti

 1. Sibela kaže:

  Zavirite malo po skolama u Novom Pazaru. Tu samo stari kadar koji ima 20 i vise god. radnog staza nije u srodstvu sa direktorom ili skolskom upravom.

 2. Mica kaže:

  Direktori se ponasaju kao vlasnici skola. Niko ne sme i ne usudjuje se ni da proba da im se suprostavi. Uvek se spremno docekaju na noge. SKOLSKI ODBOR, SINDIKAT PA I SAVET RODITELJA njih stiti. . Ljudi se plase za svoju buducnost jer ako se suprostave direktori imaju toliko mogucnosti da vrse “zakonski mobing”. A malo zameram i prosvetnim radnicima koji nemaju hrabrosti da se suprostave.
  (A znam da i kad krenu.da se bore vec unapred znaju da je bitka izgubljena)

 3. Prosvetni radnik kaže:

  Nije mi jasno sta ste napali durektore skola sto zaposljavaju svoje na bedne prosvetne plate, zavirite malo u druge resore gde funkcioneri zaposljavaju na dobra mesta sa vusokim zaradama. Samo prosvta izgleda bode oci narodu a najbednija je.

  1. olivera kaže:

   Kod nas ministarstvo prosvete zapošljava svoje ljude a direktori moraju da slušaju i to prihvate jer će ih ovi razrešiti dužnosti.To je vrzino kolo i nije pošteno.

 4. Milić kaže:

  Naravno da ovoga ima, ali treba znati šta je nepotizam. Nepotizam je zapošljavanje onoga ko ne ispunjava uslove.

  1. Profesor kaže:

   Nepotizam je zapošljavanje rođaka.

 5. U prolazu kaže:

  Kakva je,moc obicnih nastavnika ,kada ni Agencija za borbu protiv korupcije nema punosnaznost i “tezinu”????Dobro neko rece”To je vrzino kolo “.Ko je do njega doveo.on i neka ga raseplete ako hoce.Kad se nesto hoce,nadje se nacin,kada nece ,nadje se razlog,Prosto i jednostavno,

  1. Profesor kaže:

   Ministar je poslao dopis, gde traži da organi upravljanja razreše direktore čija su imena na sajtu Agencije. Ako organi upravljanja ne razreše direktore, tada će ministar da razreši organe upravaljanja i direktore. Mora tako.

   1. U prolazu kaže:

    Poštovani,Profesor,
    Pretpostavljam da ste Vi u pravu i hvala za ovu informaciju.Možda ona važi za velike.gradske škole i Vi kažete “Mora tako.”Nažalost ,u ruralnim,seoskim i malim školama mnogo toga i ne važi i ne mora.Ako Vam kažem da ni rešenja ,ni predlozi Agencije “ne važe”,možda me nećete razumeti,U Zakon bi trebao da bude isti ѕa sve,ali nije isti način tumačenja,primene,Mnoge informacije stižu “iskrivljene,nepotpune ,izgube se u putu do onih koji bi trebalo ida ih tumače i primene.Mnogo je karika u lancu”korupcije”.O organu upravljanja i da ne govorim.Mnoge će ministar razrešiti ako samo sazna i prihvati istinu o njihovom radu.

 6. Profesor kaže:

  Što bi rekao aktuelni ministar “nemam mehanizme”. Mehanizmi postoje, ali se ne primenjuju.

 7. Aleksandra kaže:

  Sve je ovo u redu , što je ministar istakao.Lepo je osmišljeno izvođenje nastave na daljinu, ali ima još nekih nejasnoća u vezi upisivanja časova u es dnevnik.Predmeti čiji se sadržaji reprodukuju preko TV -a, se upisuju posle reprodukcije ali je za moj predmet(biologija) planiran samo po jedan čas za svaki razred (jedan u subotu, drugi u petak), inače imam dva časa nedeljno.Znači li to da upisujemo samo po 1 čas za svako odeljenje i to u subotu po podne ( u 16 č mi počinje lekcija na TV – u, za jedan razred, a za drugi kasnije).Šta raditi za nedeljni plan rada.Do sada nisam upisala ni jedan čas, iako sam juče trebala da imam po rasporedu, ali sam kontaktirala s kolegama u vezi dece( potrebne informacije).Bojim se da se ne ispostavi, kao da nisam cele nedelje radila.Ako možete, posavetuje me šta da radim.Evo mog mejla:
  Pozdrav, sve najbolje ministru koji ulaže velike napore da sve bude u normalnom redu.
  Aleksandra , biologičarka

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama