Ко су директори за које постоји обавезујућа препорука да буду разрешени дужности

31 децембра, 2016

Агенција за борбу против корупције наложила 36 смена у школама. Иако су прекршили закон, директори безбедни на својим функцијама

СИНА запослио као наставника клавира, ћерку као психолога, зета као помоћног радника, брата као васпитача – само су неки примери непотизма који су свакодневица у српским школама и вртићима. На листи Агенције за борбу против корупције је 36 директора школа и предшколских установа за које постоји обавезујућа препорука да буду разрешени дужности због корупције, углавном непотизма.
Александар Вељковић, директор Електротехничке школе у Нишу, запослио ћерку на место наставника, Горан Гроздановић, директор ОШ “Радоје Домановић” у Манојловцу, примио сестру председника школског одбора да буде учитељица, Драгана Грујичић, директор ОШ “Никола Тесла” у Прибојској Бањи, запослила сестру као помоћног радника. Љубиша Ђорић, директор ОШ “Свети Сава” у Пироту, за нову учитељицу изабрао своју супругу, а Миодраг Ђуровић, директор Техничке школе у Прокупљу, посао дао свом брату и сину просветног инспектора. Душица Закшек, директор ОШ “Слободан Јовић” у Волуји, сама је себе бирала, јер је била члан школског одбора када се гласало о избору директора ОШ. На дугачкој листи примера ухлебљавања уже и шире фамилије нашла се и ОШ “Младост” у Бачкој Паланци, чија директорка Татјана Јашин Мојце је ћерку именовала за психолога. Владимир Каличић, директор ОШ “Свети Сава” у Нишу, брату је дао посао благајника.
Листа злоупотреба функције је подугачка, а ово су само неки од примера. Неки су запошљавани на одређено, неки на неодређено, једни су добили пуну норму, а остали део часова и плате, али им је заједничко што нико од поменутих, због везе са директорима, није смео да добије посао. Од 36 случајева, неки су још у процесу жалбе, али је тридесетак коначно.

ПУКА ТЕОРИЈА
– ПРОСВЕТНИ систем постављен је тако да се само у теорији бавимо корупцијом – каже за “Новости” Јасна Јанковић, председица Уније синдиката просветних радника Србије.
– Редовно се злоупотребе константују, али се суочавамо са тим да нико не може ни за шта да буде разрешен. Директори оптужени за непотизам седе на својим местима, исто је са онима који су оптужени за мобинг или су одавно премашили 65 година.
У Министарству просвете кажу да при избору директора установа у обзир узимају решења Агенције за борбу против корупције, као и пресуде и судске поступке који се против кандидата евентуално воде. Министарство је, кажу, овлашћено да одбије сагласност на одлуку школског одбора о избору директора установе и уколико се у поступку утврди да би се доношењем одлуке довело у питање несметано обављање делатности установе.

– У току мандата садашњег министра на сагласност су достављене две одлуке о реизбору два директора којима је Агенција изрекла препоруку за разрешење. У оба случаја сагласност је одбијена – у првом због решења Агенције, а у другом због утврђених незаконитости у раду директора у претходном мандату – кажу у Министарству просвете. – Новим Законом о основама система образовања и васпитања, на којем се ради, министар би требало да има право да директора који покаже такву врсту понашања моментално разреши са позиције директора. Ову улогу, коју сада министар нема, раде школски одбори, али, како то раде, то је питање њихове савести.
У синдикатима кажу да одлуке Агенције за борбу против корупције, иако је већина другостепена и правоснажна, углавном остају мртво слово на папиру, јер већина руководилаца школа на функцији остане до краја мандата. И они указују на то да је проблем садашњег закона што Министарство просвете нема могућност да смени директоре школа, већ само школски одбор, који чине представници локалне самоуправе, школе и родитеља.
 
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


11 коментара на "Ко су директори за које постоји обавезујућа препорука да буду разрешени дужности

 1. Sibela каже:

  Zavirite malo po skolama u Novom Pazaru. Tu samo stari kadar koji ima 20 i vise god. radnog staza nije u srodstvu sa direktorom ili skolskom upravom.

 2. Mica каже:

  Direktori se ponasaju kao vlasnici skola. Niko ne sme i ne usudjuje se ni da proba da im se suprostavi. Uvek se spremno docekaju na noge. SKOLSKI ODBOR, SINDIKAT PA I SAVET RODITELJA njih stiti. . Ljudi se plase za svoju buducnost jer ako se suprostave direktori imaju toliko mogucnosti da vrse “zakonski mobing”. A malo zameram i prosvetnim radnicima koji nemaju hrabrosti da se suprostave.
  (A znam da i kad krenu.da se bore vec unapred znaju da je bitka izgubljena)

 3. Prosvetni radnik каже:

  Nije mi jasno sta ste napali durektore skola sto zaposljavaju svoje na bedne prosvetne plate, zavirite malo u druge resore gde funkcioneri zaposljavaju na dobra mesta sa vusokim zaradama. Samo prosvta izgleda bode oci narodu a najbednija je.

  1. оливера каже:

   Код нас министарство просвете запошљава своје људе а директори морају да слушају и то прихвате јер ће их ови разрешити дужности.То је врзино коло и није поштено.

 4. Милић каже:

  Наравно да овога има, али треба знати шта је непотизам. Непотизам је запошљавање онога ко не испуњава услове.

  1. Profesor каже:

   Непотизам је запошљавање рођака.

 5. U prolazu каже:

  Kakva je,moc obicnih nastavnika ,kada ni Agencija za borbu protiv korupcije nema punosnaznost i “tezinu”????Dobro neko rece”То је врзино коло “.Ko je do njega doveo.on i neka ga raseplete ako hoce.Kad se nesto hoce,nadje se nacin,kada nece ,nadje se razlog,Prosto i jednostavno,

  1. Profesor каже:

   Министар је послао допис, где тражи да органи управљања разреше директоре чија су имена на сајту Агенције. Ако органи управљања не разреше директоре, тада ће министар да разреши органе управаљања и директоре. Мора тако.

   1. U prolazu каже:

    Поштовани,Profesor,
    Претпостављам да сте Ви у праву и хвала за ову информацију.Можда она важи за велике.градске школе и Ви кажете “Мора тако.”Нажалост ,у руралним,сеоским и малим школама много тога и не важи и не мора.Ако Вам кажем да ни решења ,ни предлози Агенције “не важе”,можда ме нећете разумети,У Закон би требао да буде исти ѕа све,али није исти начин тумачења,примене,Многе информације стижу “искривљене,непотпуне ,изгубе се у путу до оних који би требало ида их тумаче и примене.Много је карика у ланцу”корупције”.О органу управљања и да не говорим.Многе ће министар разрешити ако само сазна и прихвати истину о њиховом раду.

 6. Profesor каже:

  Што би рекао актуелни министар “немам механизме”. Механизми постоје, али се не примењују.

 7. Aleksandra каже:

  Sve je ovo u redu , što je ministar istakao.Lepo je osmišljeno izvođenje nastave na daljinu, ali ima još nekih nejasnoća u vezi upisivanja časova u es dnevnik.Predmeti čiji se sadržaji reprodukuju preko TV -a, se upisuju posle reprodukcije ali je za moj predmet(biologija) planiran samo po jedan čas za svaki razred (jedan u subotu, drugi u petak), inače imam dva časa nedeljno.Znači li to da upisujemo samo po 1 čas za svako odeljenje i to u subotu po podne ( u 16 č mi počinje lekcija na TV – u, za jedan razred, a za drugi kasnije).Šta raditi za nedeljni plan rada.Do sada nisam upisala ni jedan čas, iako sam juče trebala da imam po rasporedu, ali sam kontaktirala s kolegama u vezi dece( potrebne informacije).Bojim se da se ne ispostavi, kao da nisam cele nedelje radila.Ako možete, posavetuje me šta da radim.Evo mog mejla:
  Pozdrav, sve najbolje ministru koji ulaže velike napore da sve bude u normalnom redu.
  Aleksandra , biologičarka

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама