Директорима казне због преписивања

јун 5, 2018

Министарство просвете планира строжу контролу на завршном испиту. Додатне провере биће у градовима у којима је претходних година било нерегуларности


Мали матуранти, али и њихови наставници и директори школа ризиковаће ове године много ако буду учествовали у преписивању. Министар просвете још прошле године је предложио смену 28 директора школа због неправилности на завршном испиту, али школски одбори нису испунили ту препоруку. У међувремену је промењен закон, министар има шансу да сам смењује директоре који дозволе преписивање.
Школе у Новом Пазару, Врању, Нишу, Бујановцу, Трговишту, Сурдулици, Владичином Хану и Тутину треба посебно да поведу рачуна о дисциплини на завршном испиту. Министар просвете Младен Шарчевић најавио је, током пробне матуре, да ће све расположиве ресурсе Министарства просвете послати на терен, у ове градове, где је прошле године било највише неправилности. Рекао је да ће одговорност сносити директори школа.
У што ефикаснијој борби против преписивања, министар просвете најавио је раније да ће ове године увести камере које снимају ученике из птичје перспективе. Ипак се од тог пројекта одустало за ову школску годину, али ће, како је рекао министар, током пробног завршног испита школе које имају инсталиране камере моћи да их користе, уз потребне сагласности, у склопу пробног модела. Тада је најавио и да ће наставници дежурати у школи у којој раде, али се од тога делимично одустало, па ће већина наставника и даље ићи у друге школе.
– У односу на претходне године, а са циљем унапређивања процедура за спровођење завршног испита, у узорку основних школа биће измењен начин одређивања дежурних наставника, тако што ће дежурство на завршном испиту обављати наставници из исте школе – објашњавају у Министарству просвете. – На основу резултата праћења спровођења завршног испита у школама из овог узорка, биће донете одлуке о промени начина дежурства за наредну годину.
Анализа прошлогодишњих тестова у три школске управе показала је да је, рецимо, у Пчињском округу просечан број бодова у спорних 12 школа био 22,78 од максималних 30, док је просек на нивоу целе Србије – 17,63 бода. Нереално боље резултате у тим школама ученици су постигли и у поређењу са оценама које су им закључене на крају шестог, седмог и осмог разреда.
Годину раније, на крају школске 2015/2016. године, према изјави министра Шарчевића, на 30 одсто тестова који су анализирани, дописивано је нешто рукописом који није дечји, или другом хемијском оловком. У појединим деловима то је био случај са половином тестова, рекао је раније министар, потврђујући да је прошле године било неправилности, али да су ђацима одговори стизали највише путем мобилних телефона или су им наставници помагали током самог полагања.
ПОЛИЦИЈА ЧУВА ЗАДАТКЕ
– ТЕСТОВИ за полагање завршног испита биће припремљени, штампани, чувани и дистрибуирани по процедури која осигурава безбедност и тајност података, са тачно утврђеним одговорностима за сваку од фаза – објашњавају у Министарству просвете.
Тестови ће имати ознаку тајности, а од штампарије до школских управа биће транспортовани полицијским марицама.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Директорима казне због преписивања

  1. Božović Vladan каже:

    Ovaj bi sve da kažnjava, profesore, direktore, roditelje, ali ne daj bože đake. A jel može on lepo, da kažnjava sebe, svoju ženu i decu, i tatu i mamu koji su ga takvog napravili. Ajde baš da vidim da li će od Zukorlića moći da kažnjava direktore iz Novog Pazara, koji su dozvolili otvoreno prepisivanje prošle godine, ajde junačino pokaži se, da te vidimo.

  2. B каже:

    Čime prevozite testove? Lazar-1 ili Lazar-2?
    Nadam se da će neko, u budućnosti, naći snage da ukine: opisno ocenjivanje u prvom razredu osnovne škole, “završni ispit” koji će kako je krenulo dogurati do najmanje pet dana trajanja, versku nastavu i njenu ravnotežnu kategoriju građansko vaspitanje, seminarsku mafiju, izdavačku mafiju, zavode za ovo i ono i sa njima i sve njihove “centre” …
    A uvede: maksimalan broj učenika u odeljenju 20, pristojnu zaradu nastavniku (recimo 800EUR), stvarni jedinstveni informacioni sistem prosvete Srbije a ne tamo nečiju filijalu eProsveta, i na kraju (ili na početku) ministra prosvete (ali stvarno).

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама