Đaci o probi državne mature: “Ko može da mi uzme devet sati mog života?”

10 juna, 2022

Rezultati pilotiranja državne mature pokazali su porazne rezultate. Prema njima, đaci srednjih stručnih škola i gimnazija bolje znaju engleski jezik od srpskog, pišu Novosti.

Đaci su podbacili i na ispitu iz matematike, a prosečno su osvojili 18 poena. Iz engleskog jezika prosečno bi osvojili 64 boda, iz srpskog 47 od mogućih 100 bodova.

Ako bi se rezultati testa preveli u školske ocene iz matematike ne bi dobili prelaznu ocenu, odnosno dobili bi – keca.

Katastrofalno znanje srpskih đaka i poražavajuće rezultate na pilot testu stručnjaci pripisuju nedostatku motivacije da učenici pokažu stvarno znanje. Kao jedan od razloga navodi se pragmatičnost mlade generacije koja neće da radi ništa za šta proceni da joj ne treba.

Pilotiranje državne mature ničim nije bilo uslovljeno, đacima je ostavljeno na volju da u njemu učestvuju, a prema iskustvima profesora koji su dežurali, veliki broj njih napustio je ispit nakon pola sata.

Što se tiče boljeg poznavanja engleskog jezika nego srpskog, psiholozi smatraju da je reč i o zanemarivanju maternjeg jezika u školama, velikom uticaju anglosaksonske kulture, ali i ekonomskim razlozima, jer deca uče strane jezike da bi lakše otišla u zemlje zapadne Evrope na fakultet ili da rade.

Profesor Filološkog fakulteta dr Slavko Petaković kaže za Novosti da status našeg jezika u nastavi nije dobar i podseća da se lingvisti zalažu za davanje natpredmetnog statusa srpskom jeziku.

“Maturanti jednostavno nisu želeli da pomognu sistemu da pripremi državni ispit tako što će, bez uslova, učestvovati u pilotiranju. To je pitanje odnosa prema društvenim obavezama, sistemu i to je pitanje građanske svesti. Mene više brine što toga nema i na tome se mora raditi“, kaže on.

Profesor matematike i direktor prestižne novosadske gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj“ Radivoje Stojković smatra da prosek od 18 osvojenih poena – nije realno stanje.

“Znaju oni mnogo više, ali naša omladina neće da se potrudi, pragmatična je i ponaša se po principu – ako ne moram, neću. Da bi se rešili zadaci iz matematike, trebalo je razmišljati, čitati zadatak, postaviti ga i uraditi, što nije moglo na brzinu, a oni ne žele da ulažu trud ako ne moraju”, ocenjuje prof. Stojković.

On navodi primer jednog svog učenika koji je predao prazne papire iz sva tri testa i rekao – ko može da mi uzme devet sati mog života (ispiti su, inače, trajali po 180 minuta) i izašao ne uradivši nijedan zadatak, iako je izvanredan đak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Đaci o probi državne mature: “Ko može da mi uzme devet sati mog života?”

 1. Snežana kaže:

  Što se čudite? Degradirali ste učitelje i nastavnike posle toga sledi pad motivacije.Da li vi svi stvarno mislite da sa ovakvim platama i statusom nastavnici imaju energije za motivaciju? Čime bi odozgore moćnici motivišete,podstičete nastavnikrče? Nemam dnevnik,računar da upišem čas, seminare iz svog džepa moram da plaćam, ne poštuju nas roditelji jernas nalaze mediji i vlast.Mi smo svima višak i teret
  Tražićete profesore srpskog lupom,al ih nećete naći.

 2. Mirka kaže:

  Kao profesor engleskog jezika želela bih da istaknem jednu stvar koja nama “englezima” olakšava posao, a to je mogućnost da nastavu prilagodimo aktuelnim i učenicima zanimljivim temama.
  Većina učenika ne uživa čitajući i analizirajući dela nastala pre više decenija ili vekova, a koja su sastavni deo izučavanja maternjeg jezika. Ipak, Ministarstvo ne čini ništa da plan i program za učenje srpskog jezika modernizuje i približi mladima, već se vode onim: ako sam mogao da čitam ja, mogu i oni.

 3. marko kaže:

  Sada ce komisija da na zavrsnom ispitu snizi ‘tezinu’ zadataka samo da bi ministarstvo imalo pokrice o uspesnosti BOLONJE,a koja je totalni promasaj.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama