Ђерлек: Размишљамо о обавезној вакцинацији здравствених и просветних радника

5 септембра, 2021

У наредна две, најкасније три недеље, очекујем најјачи удар делта соја. Нажалост, много јачи него што смо очекивали. Не искључујем и мере које се неће свидети грађанима – смањење окупљања и рада угоститељских објеката, ноћних клубова. Основни циљ нам је да заштитимо животе и здравље људи, а то нема цену – речи су др Мирсада Ђерлека, државног секретара у Министарству здравља.

Мирасад Ђерлек

У Србији је вакцинисано 51,7 одсто пунолетних и ту као да се са вакцинацијом стало, бројка не мрда. Управо ће њено повећање бити једна од тема на наредној седници кризног штаба, каже др Ђерлек. Размишљања о томе како доћи до циља и подстаћи људе да заштите једни друге, али и себе иду у више праваца.

– Размишљамо и о лутрији и сличним подстицајима, а ускоро ћемо знати и да ли ће то бити у комбинацији с препорученом вакцинацијом за одређене категорије, али не бих ништа да прејудицирам – рекао је Ђерлек и додао да ситуација са вакцинисаним пацијентима постаје све озбиљнија.

Каже и да се ситуација погоршава, да је велики број невакцинисаних у болницама који завршавају и на респираторима, свакодневно више од 15 људи губи живот.

Вакцинација је сада препорука, али се размишља да за здравствене и просветне раднике постане обавезна.

– Размишљамо и о обавезној вакцинацији здравствених и просветних радника, а да ли ће се заиста одлучити на ту варијанту – видећемо. Једно је јасно – држава неће толерисати појединцима ако будемо у ситуацији да нам делта сој и уопште корона вирус још јаче запрети. Полазак деце у школу била је тема број један у овом тренутку, а следећи задатак је повећање броја вакцинисаних, без чега нема колективног имунитета и без чега само продужавамо агонију. Сигуран сам да ћемо наћи начин да то учинимо – рекао је и објаснио да постоје земље које су за одређене групације увеле вакцинацију као обавезу.

– У Француској је обавезна за здравствене раднике по одлуци председника Макрона, што је у складу са свим принципима и нормама, јер неће да дозволе да они заражавају пацијенте. И после те одлуке имали су још скоро 14 милиона вакцинисаних, иако су биле демонстрације – каже Ђерлек.

Убеђен је, каже, да ће се наћи модус како да дођемо до 70-80 процената вакцинисаних.

– А зар годину и по дана агоније у друштву, толико болесних, толико људи који су изгубили животе, притисак под којим је оштећено и ментално здравље нису довољни да сви засучемо рукаве и примимо прву и другу дозу, не разумем тих 42-45 одсто популације, зашто оклевају, шта још чекају?! Ако мисле да ће ово само да прође – неће! Морамо да покажемо колективну одговорност – наглашава Ђерлек.

За ковид пропусницама о којима се прича, каже, треба добро размислити да ли би дале резултате и да зато треба “сто пута мерити, а једном сећи”.

– Треба видети да ли ће то заиста дати резултате. Знате колико смо подстицајних мера дали и колико смо причали о мотивацији за вакцинацију па није дало резултате. Желимо да дођемо до модела који ће стварно дати резултате – његове су речи.

Наводи да у фебруару почиње давање четврте дозе и да ће се свака наредна давати на шест месеци.

– Многи који нису из медицине дају себи за право да дискутују о корони и вакцини, што ствара велику заблуду код грађана, а то нам уопште не треба. С друге стране, поштујем колеге, међу којима има и уважених професора, који причају о четвртој дози, али приоритет државе и здравственог система је повећање броја имунизованих. Вакцинисали смо свега 51,7 одсто пунолетних с обе дозе, али већ причамо о четвртој! Број један нам је да повећамо прву и другу дозу, одмах после тога је трећа за пацијенте који су приоритетни, којих је до 400.000, а болују од тешких болести праћених смањеним имунитетом. Иде и јесен с респираторним инфекцијама, па и грип који ће трајати до марта, а вакцина код таквих пацијената полако губи ефекат и мора им се дати трећа доза. Радује ме што већ имамо одличан одзив – око 200.000 грађана примило је трећу дозу – тврди.

Последњих дана све је више деце са средње тешким и тешким клиничким сликама.

– Кад отац и мајка нису вакцинисани, неће бити ни дете. Међутим, деца не само да су суперпреносиоци већ у неколико градова имамо озбиљан број заражене деце која на велику штету и жалост имају средње тешке, па и тешке клиничке слике. И Удружење педијатара је за вакцинацију деце старије од 12 година, која је одобрена и молим родитеље да заштите децу. Делта сој напада невакцинисане и ако у једном малом Тутину већ има 56 заражене деце, колико ћемо их имати у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу?! – пита се он.

Капацитети у болницама се пуне, кључно је да извучемо поуке из претходних

– Капацитети у Батајници су попуњени 50 одсто, тамо има још доста места. Али, као одговорна држава, увек рачунамо и на најгори сценарио јер корони не може да се верује, што нас је време научило.

Извор. Курур/Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


6 коментара на "Ђерлек: Размишљамо о обавезној вакцинацији здравствених и просветних радника

 1. Mama каже:

  Koroni ne može da se veruje? Dobar štos. Vama ne može da se veruje. To je jedina istina.

 2. Vladimir каже:

  Vakcinacija je neuspešan projekat, nije sprečila širenje bolesti, već je selektovala nove sojeve virusa i njena efiskanost je ravna nuli. Svima u svetu je jasno da je posle Izraela, vakcinacija pogrešan pristup. U Izraelu se više niko ne uzda u zaštitu od vakcine, veće se leče nepriznatim protokolima (lekovima), te tako spasavaju živote.
  Svi vide da je jedino rešenje u novim terapijama lečenja da se pomogne obolelim.
  Ovaj naš sekretar će ovo izgleda saznati tek za dva meseca.

 3. Aleksa каже:

  Imate li čime da razmišljate?

 4. Prle каже:

  Dok vi razmislite, bićemo u crvenoj zoni.
  Samo polako, gde vam se žuri…

 5. Anica каже:

  Ovo je osveta loših đaka.Istraživanja,iskustva drugih,učenje,ZNANJE,a ne propaganda dragi lekari.

 6. Nikola каже:

  Prvo besplatni test na antitela pa onda pozivajte na obaveznu vakcinaciju. A usput pitajte izraelsku ministarku prosvete koja kaže da bi vakcinacija dece bila ravna zločinu.Pitam zašto to misli, jel se nešto zna a mi nismo obavešteni???
  Nisam protiv vakcine ali sigurnost i poverenje su na prvom mestu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама