Ђукић Дејановић: Наставници и професори у школама имају плату изнад просека, али у систему ради много оних са нижим стручном спремом

26 септембра, 2023

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да плате нису једина тема преговора са синдикатима, те да се разговара и о другим захтевима. Додала је и да мисли да ће они који буду протестовали искрено рећи да су “куцали на отворена врата”.

Foto: MC

Једна од тема преговора је, према речима министарке, захтев за увећање додатка за одељенско старешинство. Ђукић Дејановић каже да треба правити разлику између оних који су разредне старешине и оних који то нису.

Министарка се сложила да треба наставити са напорима да се повећа просек плата у просвети, али је истакла и да је просек примања наставника и професора у основним и средњим школама већи од просека плата у Србији. То не важи за цео образовни систем, јер у школама има доста запослених са нижом стручном спремом.

Ђукић Дејановић је подсетила и да ће Министарство просвете студентима друге и треће године студија за педагошке смерове доделити 230 стипендија и позвала студенте да конкуришу на те смерове од 3. до 30. октобра. Министарка је истакла и да је потребно и поправљање достојанства просветних радника, “не само кроз материјални положај, већ и кроз уважавање и чињеницу да им треба рећи хвала за све што чине”, преноси Бета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Ђукић Дејановић: Наставници и професори у школама имају плату изнад просека, али у систему ради много оних са нижим стручном спремом

 1. Tina каже:

  Razredno starešinstvo! Ko se postavlja,ko ga postavlja………nikakvi kriterijumi a odgovornost 0 (osim izuzetaka a malo ih je).Popuni se obavezna dokumentacija (pravdanje izostanaka), a štampanje svedočanstva rade informatičari.Daj malo i stručnosti u toj oblasti a ne samo plaćanje .Igrarija .

 2. Sveta каже:

  Neverovatno, gde nađu ove Ministri prosvete koji se bore protiv prosvetnih radnika, umesto da rade suprotno… Kakva laž..prosečna plata u Srbiji za jul 2023 je 83781din neto iznos a profesor sa 31 godinom staža i 100% angažovanja za avgust 2023.god. dobija u neto iznosu 83691din.
  Ko laže onda narod Srbije.
  Kolika je plata policajca, medicinskih sestara sa srednjom školom gospođo Ministarke?

 3. SM каже:

  Neka nam onda ukinu platu,dovljno će nam biti hvala,od koga je i odviše je

 4. Aca каже:

  Šta je sa veroučiteljima? Kada će oni biti zaposleni za stalno?

 5. nenad mitrovic каже:

  Ja kao profesor sa stažom od 25 godina bez razrednog starešinstva imam 81.000 i novopečena ministarka penzionerka zna da je to netačno. Bruka i stamota komentarisati da profesori imaju platu veću od republičkog proseka. Elem to nam je što nam je kad nismo maknuli SPS za sva vremena kad je za to bilo prilike a ne da u svakoj vladi budu prilepak.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама