Đukić Dejanović: Nastavnici i profesori u školama imaju platu iznad proseka, ali u sistemu radi mnogo onih sa nižim stručnom spremom

septembar 26, 2023

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da plate nisu jedina tema pregovora sa sindikatima, te da se razgovara i o drugim zahtevima. Dodala je i da misli da će oni koji budu protestovali iskreno reći da su “kucali na otvorena vrata”.

Foto: MC

Jedna od tema pregovora je, prema rečima ministarke, zahtev za uvećanje dodatka za odeljensko starešinstvo. Đukić Dejanović kaže da treba praviti razliku između onih koji su razredne starešine i onih koji to nisu.

Ministarka se složila da treba nastaviti sa naporima da se poveća prosek plata u prosveti, ali je istakla i da je prosek primanja nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama veći od proseka plata u Srbiji. To ne važi za ceo obrazovni sistem, jer u školama ima dosta zaposlenih sa nižom stručnom spremom.

Đukić Dejanović je podsetila i da će Ministarstvo prosvete studentima druge i treće godine studija za pedagoške smerove dodeliti 230 stipendija i pozvala studente da konkurišu na te smerove od 3. do 30. oktobra. Ministarka je istakla i da je potrebno i popravljanje dostojanstva prosvetnih radnika, “ne samo kroz materijalni položaj, već i kroz uvažavanje i činjenicu da im treba reći hvala za sve što čine”, prenosi Beta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Đukić Dejanović: Nastavnici i profesori u školama imaju platu iznad proseka, ali u sistemu radi mnogo onih sa nižim stručnom spremom

 1. Tina kaže:

  Razredno starešinstvo! Ko se postavlja,ko ga postavlja………nikakvi kriterijumi a odgovornost 0 (osim izuzetaka a malo ih je).Popuni se obavezna dokumentacija (pravdanje izostanaka), a štampanje svedočanstva rade informatičari.Daj malo i stručnosti u toj oblasti a ne samo plaćanje .Igrarija .

 2. Sveta kaže:

  Neverovatno, gde nađu ove Ministri prosvete koji se bore protiv prosvetnih radnika, umesto da rade suprotno… Kakva laž..prosečna plata u Srbiji za jul 2023 je 83781din neto iznos a profesor sa 31 godinom staža i 100% angažovanja za avgust 2023.god. dobija u neto iznosu 83691din.
  Ko laže onda narod Srbije.
  Kolika je plata policajca, medicinskih sestara sa srednjom školom gospođo Ministarke?

 3. SM kaže:

  Neka nam onda ukinu platu,dovljno će nam biti hvala,od koga je i odviše je

 4. Aca kaže:

  Šta je sa veroučiteljima? Kada će oni biti zaposleni za stalno?

 5. nenad mitrovic kaže:

  Ja kao profesor sa stažom od 25 godina bez razrednog starešinstva imam 81.000 i novopečena ministarka penzionerka zna da je to netačno. Bruka i stamota komentarisati da profesori imaju platu veću od republičkog proseka. Elem to nam je što nam je kad nismo maknuli SPS za sva vremena kad je za to bilo prilike a ne da u svakoj vladi budu prilepak.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama