Добри смо и овакви какви смо, како смо аматерски долазили на свет!

7 фебруара, 2014

На једног мог пријатеља, Далматинца, викао је отац:
“Ћаћа, немој викат’ на мене! Ја сан у пубертету!”
“Буди ди оћеш – одговорио је отац – само да си ми до десет ури дома!”Momo_Kapor_wiki
Данас дечаци и девојчице излазе из кућа у то време.
Да ме питате како сам преживео пубертет и остао здрав и читав, заиста вам не бих умео објаснити. Данас је лако бити у пубертету. Према деци у том прелазном периоду понашамо се на научној бази, као према малим пацијентима. Сви се брину да им не остану трауме. Псссст! Он је у пубертету! Још мало и дечацима ће се на лекарски рецепт додељивати прве женске, а том свечаном чину вероватно ће присуствовати оба родитеља и дежурни психолог. Па опет, никад више геј популације.
У моје време, док још није био пронађен климактеријум, жене у извесним годинама мислиле су да их глава боли због преморености. Јесу ли наше баке изненада мењале фризуру и навлачиле прозирне спавачице да поново привуку свога мужа, који је почео да запоставља брачне дужности? Данас, кад свако броји оргазме, питам се да ли је икада мој деда питао моју баку да ли јој је било лепо?
“Је ли ти било лепо?”
Господе!
Да су уопште одлазили на летовање, да ли би баба и деда ишли одвојено, ради освежења брака, како то данас новине саветују? Ко зна, можда би им брак у том случају био много складнији и трајао знатно дуже, а не само педесет и шест година?
У моје време, док реч секс није била пронађена, људи су се волели потпуно дилетантски. Није било никога да им покаже ерогене зоне, нити да им одреди биоритам.
Добри смо и овакви какви смо, како смо аматерски долазили на свет!
У моје време, ко је имао купатило, свађао се у купатилу – ко није, није се ни свађао! Ћутао је и трпео!
У моје време, никоме није падало на памет да има притисак. Питам се да ли су га људи, у моје време, уопште имали, или је пронађен тек касније, када су амбициозни сељаци позавршавали медицинске факултете?
И како смо, уопште, живели у моје време а да ништа нисмо знали о кретању антициклона над северозападном Европом, нити о влажности ваздуха, брзини ветра, водостају на рекама и температури, да не говорим о изгледима за наредни викенд?
Мада волим своје време, никада се не бих вратио у њега. Данас се много лакше живи. Али умире се исто тако тешко као и у моје време.
Момо Капор

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама