Доказано: За успех је важнији статус породице него способности детета

Богати родитељи својој мање талентованој деци обезбеђују најбоље могућности, тако да упркос недостатку одређених квалитета, одрасту у имућне људе.
С друге стране, надарена деца из сиромашнијих породица ретко се „пробију” до њиховог класног нивоа.
Деца из богатијих породица, али с мање академских способности имају 35 одсто више шансе да ће одрасти у људе с добрим примањима, него много надаренија деца из сиромашних породица, показало је откриће британске Комисије за друштвену мобилност и дечје сиромаштво.
200309818-001
Студија је пратила животе 17.000 људи рођених у Британији у истој недељи 1970. године. Потенцијал за успех обично се јавља много ниже на породичном стаблу, па га деца обично дугују својим дедама.
Фактори који утичу на успех детета касније у животу укључују степен образовања њихових родитеља, тип средње школе коју упишу и највише квалификације које стекну.
Богатији родитељи често помажу деци користећи своје друштвене контакте и проналазивши им корисна радна места за праксу. Они су боље усмерени у погледу каријере и фокусирани на вештине попут самопоуздања и лидерства.

Испитујући успех учесника истраживања до њихове 42. године, извештај је показао да „надарена деца из мање богатих породица бивају мање успешна касније током живота у промени овог раног високог потенцијала у каснији успех на тржишту рада”.

Начелник комисије Алан Милбурн каже да су открића истакла „друштвени скандал”.
“Одавно се зна да постоји стаклена таваница у британском друштву која спречава децу са потенцијалом да напредују до врха. Ово откриће показује да постоји и стаклени под, који блокира друштвену мобилност одозго”, сматра он.
Да ли мислите да сличан феномен постоји и у српском друштву?
Извор: Huffington Post / B92