Доктор Несторовић: Деца која се често разбољевају, кад одрасту обично буду невероватно здрава

6 јануара, 2019

Гостујући у Јутарњем програму телевизије Happy, професор доктор Бранимир Несторовић разбио је неколико митова у које смо готово сви веровали, а тичу се слабог имунитета код деце, уноса течности и бактерија којих се сви толико плашимо.

 

Говорећи о имунитету код деце, доктор је рекао да, по неким америчким статистикама деца до 6. године живота имају респираторне инфекције 6 до 8 пута чешће од старијих. Они су из разних разлога предиспонирани да често буду болесни. Ипак, каже доктор, то није разлог за бригу. Оно што је најважније да пратите није топломер, већ то како дете изгледа. 

„Постоје ти неки енглески водичи који кажу да температуру треба скидати кад је висока, они тврде преко 39,5 и кад дете изгледа лоше. Ако вам дете има температуру и скаче, игра се, то није болесно дете.”, каже доктор и додаје:

„Многи не верују да је чак 95, а по неким истраживањима 98% инфекција код деце заправо вирусно. Само обични вируси који дођу и прођу. А оно што је интересантно јесте да она деца за коју кажемо да су килава јер се сваки час разбољевају, касније у животу буду невероватно здрава.”

Прошле године завршено је једно истраживање које је показало да деца која као мала ретко имају температуре, касније у животу чешће обољевају од рака. То је зато што је имуни систем као војска. Он мора да тренира. Ако не тренира (а тренирају га цревне бактерије, разни вируси), он ће се улењити.

Доктор каже да је нормално да деца буду стално болесна и да не треба томе придавати неки значај.

„Као што сам већ рекао у већини случајева су то само вирусне инфекција, у свега пар процената су бактеријске, оне које се лече антибиотицима. Деца која имају бактеријску инфекцију се препознају, другачије изгледају, нешто су дехидрирани, успавани, одбијају оброке…”

Говорећи о уносу течности који је сад постао попут моде јер сви носе неке флашице са водом где год да крену, доктор Несторовић каже да је то једна велика манија.

„Воду треба да пијете кад сте жедни. Како животиње знају кад треба да пију воду, а нико им није рекао колико литара морају да унесу? Америчке препоруке кажу 2,8 литара за жене, а 3,2 за мушкарце, а кафа се ту не рачуна. Ја у то ништа не верујем. Наш организам је фино баждарен и воду треба да пијете кад сте жедни. Пазите, ви кад сте жедни, ви попијете одређену количину воде, онолико колико вам прија и ви истог момента више нисте жедни иако та вода још није нигде мрднула из желуца. Желудац има метар којим измери колико вам треба воде, то је просто невероватно.”

У Енглеској су радили студију на тему уноса течности. У једној групи су наливали људе чајем и разним течностима, а у другој су просто људи пили воду кад су жедни. Ови у првој групи су имали 73% више тегоба него у другој.

Кандида није безазлена

„Кад пореметимо флору антибиотицима, онда кандида дивља, а она лучи најмање три протеина који изазивају рак.

Најједноставнији лек за кандиду је мајчина душица, а може да се користи са уљем од оригана које је један од најјачих природних антибиотика.” – саветује доктор Несторовић

Сви кажу да антибиотике не треба узимати баш олако, а знамо да има лекара који их олако дају.

„Антибиотици се дају кад постоји бактеријска инфекција која је потврђена брисом, рецимо упала грла. Многи доктори тврде да бактеријску гнојну ангину могу да препознају голим оком, али то једноставно није тачно. Има једна студија коју су у Аустралији спровели. Окупили су 50 најбољих педијатара и довели им гомилу деце са гнојном ангином да прегледају и утврде да ли је ангина бактеријска или вирусна. У само 30% случајева су доктори дали исправну дијагнозу, а још интересантније од тога је што су им исто дете доводили по два пута и они су у само 22% случајева оба пута дали исту дијагнозу. Што значи да је у већини случајева истом детету исти доктор дао различите дијагнозе.” – објашњава доктор.

„Дакле, мој савет, кад дете има високу температуру дуже време – брис, крвна слика, ЦРП.” – закључује професор Несторовић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Доктор Несторовић: Деца која се често разбољевају, кад одрасту обично буду невероватно здрава

 1. Учитељ каже:

  Доктор је заиста диван човек.Просто разбија многе предрасуде на једноставан и нама који га разумемо лак начин.То само потврђује његово знање и професионалност.Свака част.Он би требао бити чешће на тв јер свакој нацији право здравље,подкрепљено знањем је потребно.Он представља право богатство за нас.

 2. Zoran каже:

  Bože koliki izliv ne proverenih informacija,da ne radi doktor za neku farmaceutsku firmu. Hajde sada svi decu na sneg i led da budu bolesna kako bi posle bila zdrava. Pa odes jednom na bolovanje,pa drugi,treci,cetvrti put i onda pedala sa posla. Doktore koliko dobijate za ovakve izmišljotine?!?!

 3. Biljana каже:

  Nikada necu zaboraviti kad je moj sin koju je inace srcani bolesnik, imao laringitis. Posto nije mogao da dise odveli smo ga u hitnu gde je dobio Adrenalin, Urbason, inhalaciju na Splamotil i sirup Bronal. Doktorka u hitnoj nam je rekla da smo nesaveni roditelji jer smo tako zapustili dete koje po njoj ima Astmu. Posle par dana smo ocajni otisli na UDK i doktora Nestorovica zamolili da ga pregleda ne poznajuci ga. Pregledao ga je na hodniku jer nije bilo prazne ordinacije. Rekao bam je da je doza koju je dobio previse i za odraslog coveka a ne za dete. Dao nam je ampule na koje se treba inhalirati ako opet dodje o gusenja i druge savete, rekao da ce to do 8. godine zivota nestati, da nema Astmu i da ga ne vodimo u hitnu. Sve je bilo kako je rekao i beskrajno sam mu zahvalna. Inace, moj sin sada ima 21 godinu. Veliki pozdrav!

 4. Roditelj каже:

  Ovaj doktor sad pokusava da spere ljagu sa svog imena i da ispravi sve ono sto je drugima lose radio. On je nula od doktora. Ovo pricam iz licnog iskustva. Mene je majka vodila u Tirsovu bolnicu kod tog istog doktora da me pregleda i leci, jer sam imala alergo napade (koji su se manifestovali kao epi napadi), a bila sam dete od godinu ipo dana. Moja majka je rekla ok i on je mene tako lecio, dok mi nije dao lek koji se kupovao u Francuskoj i koji je jos bio u eksperimentalnoj fazi u Evropi. U kratko receno, ja sam mu bila zamorce. I tako je bilo dok ja nisam skroz izgubila i tezinu i boju, skroz me upropastio. Na kraju se, moja majka uplasila i vodila me kod mnogih doktora na ispitivanja dok svi nisu dosli do iste dijagnoze, a to je bila cista ALERGIJA. Sada imam 26godina, bez ijedne alergije, imam dvoje male dece. Ziva sam i zdrava. Tako da, moj savet ne slusajte uopste ovog kvazi doktora.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама