Доктори апелују на школе да настава почиње касније, како би тинејџери могли да се наспавају

Америчка Медицинска Асоцијација (АМА) спровела је темељна истраживања и том приликом је утврђено да је старије основце и средњошколце оптимално да настава почиње у 8:30 најраније. Разлог томе је чињеница да је пубертет праћен извесним биолошким променама због којих деца у кревет одлазе касније, те се касније и буде.

Недовољно сна и неадекватан ритам повезан је са многим менталним и психичким проблемима, од слабијег памћења и промена расположења, па све до поремећаја имуног система и гојазности, кажу стручњаци АМА-е.

„Научни докази говоре да је неопходно да адолесцентима обезбедимо више сна, у одговарајућем добу дана, те да ће сигурно то резултирати бољим општим здравственим стањем, резултатима у школи, понашањем.” каже директор АМА-е.

Америчка Педијатријска Академија каже да би тинејџери узраста од 14 до 17 година требало да спавају између 8,5 и 9,5 сати током ноћи, што је тешко изводљиво ако им настава почиње у 7:30.
Нови статут АМА-е, усвојен на годишњем састанку у Чикагу, поред ове препоруке, апелује на психологе да едукују родитеље, школске администраторе, наставнике и тинејџере о важности сна за нормалан психички и ментални развој адолесцената.

А. Ц.