Допис МПН: Школама се снажно препоручује да се ђаци старији од 12 година вакцинишу

Директорима основних и средњих школа у Србији јуче је стигао допис од Министарства просвете у ком се наводи да ће школска година дефинитивно почети 1. септембра.

Министар просвете Бранко Ружић захвалио се просветним радницима који су се вакцинисали “и на тај начин дали свој допринос стварању безбедних услова за нормализацију васпитно-образовног рада” и позвао оне који се још нису имунизовали, да то и учине.

Такође, министар је посебно нагласио значај вакцинације ђака старијих од 12 година те “школама препоручио да се ученици вакцинишу”.

“Сагласно наведеном Закључку, школама се снажно препоручује да се ученици старији од 12 година вакцинишу против болести КОВИД-19 у складу с актуелним Стручно-методолошким упутством за спровођење ванредне препоручене имунизације против КОВИД-19 Института за јавно здравље Србије ‘Др Милан Јовановић Батут’.” – стоји у допису.

С обзиром на то да одлуку о вакцинацији малолетног детета доносе родитељи, није најјасније зашто је Министарство школама препоручило вакцинацију.

 

Последњих дана се у медијима много говори и пише о поласку ђака у школу, а за сада је, како кажу, једино сигурно да ће у пуном саставу кренути млађи основци. Начин на који ће се настава одвијати за децу старију од 12. година зависиће од степена вакцинације и епидемиолошке ситуације, закључак је Кризног штаба.