Досадни кашаљ – вирусни или алергијски?

Девојчица има три године и два месеца, имала је један бронхитис у јануару, а после инхалација се потпуно опоравила – плућа су била чиста. Вратила се у вртић после две недеље од прекида терапије и од тада скоро стално кашље.

kasalj4
Водили смо је неколико пута код педијатра и увек су плућа била чиста, па смо испирали нос физиолошким раствором и давали сирупе са белим селзом. Обично нема повишену температуру, или је то она до 38 степени који нисмо обарали лековима. То се после десетак дана смири, па све испочетка.

Пар недеља је била без кашља, а сада се поново јавио, опет нема температуру, а кашаљ је најинтезивнији док спава и ујутро. Закашље се и кад потрчи, а повремено промукло кашље. Муж има алергију на полен, па нисмо сигурни да ли је опет вирус или је можда нека врста алергије.

Зашто кашаљ траје оволико дуго

Кад се кашљaње “протегне” од зимских дана до пролећа (па и лета), а дете је у колективну (или му старији брат или сестра доносе проблеме из колектива) онда су то скоро сигурно вируси који нападају респираторне органе. Постоји огроман број (преко 200) типова респираторних вируса (нападају дисајне органе деце) који харају ових недеља и месеци. Нажалост, међу тим вирусима нема (стручно названог) унакрсног имунитета. То значи да дете може да добије тип 12, па за неколико дана (после оздрављења) тип 24, па 8, па 101 и тако “у круг”. Иако се ради о различитим типовима вируса они имају исте или сличне симптоме, па се родитељима чини да је дете стално болесно “од истог вируса”, а заправо се ради о “серијској” инфекцији.

Ако је кашаљ почео у марту и траје до лета сасвим је могуће и да је алергија (обично на полен) узрок или фактор који доприноси кашљу!

Како је могуће да су плућа чиста, а кашаљ је упоран

“Чиста плућа” значе да је узрок кашља процес (вирусно запаљење и алергијска реакција) који се дешава у носу или грлу, а НЕ у бронхијалном стаблу или ткиву плућа. Обично је то надражајни и ли “сливајући” кашаљ, а понекад може звучати као “влажни” али је заправо резултат нагомилавања секрета у грлу и трахеји (душнику).

Зашто кашље док спава и ујутро

Девојчица има три године и два месеца, имала је један бронхитис у јануару, а после инхалација се потпуно опоравила – плућа су била чиста. Вратила се у вртић после две недеље од прекида терапије и од тада скоро стално кашље.

Док је дете будно и активно секрет који се слива из носа дете некако “среди” – прогута га или поврати (мања деца). Кад спава секрет се слива ДИРЕКТНО у грло и душник па тамо ствара надражај (стимуланс) на кашаљ, па се дете неретко буди. Ујутро је највећа количина накупљеног секрета (који се целе ноћи стварао и сливао) па је зато кашаљ веома јак, а понекад и дуготрајан.

Какве везе има трчање са кашљањем

Е то се понекад заиста дешава и може указати да дете ипак има проблем са бронхијама!

Наиме, ако се уз кашаљ (током и после физичке активности) јави и онај свирајући (шиштећи) звук приликом дисања, могуће је да се ради о сужењу дисајних путева – бронхоопструкцији! НИЈЕ ово често код мање деце, али код веће увек буди сумњу на напором изазвану астму, па је потребно додатно испитивање код пулмолога или алерголога!

Да ли је промукао кашаљ знак алергије

Обично НИЈЕ! Код мање деце је промукао кашаљ обично пратилац вируса који нападају гркљан и гласне жице па се чује овај промукао кашаљ. Понекад то буде и стридор – оно “грубо” дисање које је карактеристично за ларингитис, али је то акутно стање које ретко траје дуже од неколико дана.
Код старије деце алергија МОЖЕ бити праћена пролазном промуклошћу, али само понекад!

Како препознати вирусну инфекцију као узрок кашља

Црвено грло није узроковано алергијом! Оно је знак инфекције, углавном вирусне, а кад се јаве гнојни чепићи указује на бактеријску (стрептококну) упалу – ангину!

Повишена температура НИЈЕ пратилац алергијских реакција већ инфекција!
“Зелени секрет” из носа НИЈЕ знак алергије, али ни бактеријске инфекције која се мора лечити антибиотицима – то је честа заблуда. Обично бактерије које НОРМАЛНО живе у носу (сапрофитне бактерије) користе прилику па се, због вирусом изазваног секрета, нагомилавају у носу и праве овај зелени секрет. Ипак, има и вируса који такође могу да обоје секрет у носу у зелено.

Шта је карактеристично за алергијски кашаљ

Провидан секрет из носа ЈЕСТЕ пратилац алергије, али и вирусне инфекције, па “тражи” додатне симптоме и знаке да би се основано посумњало на алергију

Носић који сврби је један од поузданијих показатеља алергије на полен – дете трља нос дланом, слика која се често виђа код деце са поленском кијавицом

Очи су црвене у сврбе или пецкају, а НЕМА крмеља – ово је “високо суспектно” (сумњиво) на алергијски коњунктивитис

Појачавају се симптоми се кад ветар дува – и ово указује на поленску кијавицу и кашаљ! Разлог је једноставан – ветар је заправо “инхалатор” који убацује полен директно у дисајне органе.

Да ли појава бронхитиса карактеристика алергије или вирусне инфекције

Бронхитис НИЈЕ добар за разликовање вирусне инфеције од алергије јер може бити пратилац ОБЕ “ситуације”.

Ипак, ако се бронхитис понавља, ТРЕБА урадити алерголошку обраду јер је могуће да се у некој алергији крије узрок. Ако су “пробе” негативне, а дете ПРЕ бронхитиса има знаке вирусне инфекције, онда су баш вируси кривци!

Како доказати алергију

Алерголошком обрадом! То треба да одради педијатар – алерголог или пулмолог, па ће ситуација бити далеко јаснија.

Има ли помоћи кад је алергија узрок кашљања?

Има!

Ту су лекови против алергија (антихистаминици, назални кортикостероиди, инхибитори леукотриена…) који кад се НА ВРЕМЕ дају заиста брзо помогну детету! Зато је важно ШТО ПРЕ поставити дијагнозу да се дете беспотребно не мучи!

Како лечити вирусни кашаљ

Вируси (осим ретких изузетака) се НЕ могу излечити! Постоје препарати “на биљној бази” који могу помоћи детету да мање кашље и тако “купити време” које детету треба да се избори са вирусом!

Извор: mojpedijatar.co.rs