Др Бранимир Несторовић о великом непријатељу нашег здравља

Протеклих неколико година уочен је тренд у Западној Европи и Америци, да мушкарци имају све мање тестостерона у крви и све мањи број сперматозоида. Није било баш јасно зашто се то догађа. У склопу те студије се сваких 10 година мери тестостерон и сада је на нивоу нешто више око 50% у односу на седамдесете године прошлог века, значи, преполовио се. Тај тренд је за многе био изненађење, није се знао разлог. Касније је утврђено да је разлог естроген. Мислило се, прво, да је то естроген из говеђег меса, али је у њему била мала количина естрогена да би проузроковала толики пад.

А онда се случајно показало да је одговор на сасвим другом месту – у пластици. Пластику користимо јако пуно – играчке, судови, амбалажа, одећа. Пластика садржи материје које имају естрогенска својства (дисфенол А и тифталати – обе ове материје имају естрогенски ефекат и доводе до смањења тестостерона и карцинома простате код мушкараца и преурањеног пубертета и рака дојки код жена).

Сад је проблем још већи јер није питање само коришћења пластике, већ се пластика баца, доспева у земљу и воду, коју касније пијемо. Ту воду пију и труднице и највећу штету то чини фетусу. Показало се да мушкарци који се сад рађају имају јако низак ниво тестостерона јер су кроз мајку изложени естрогену из пластике и то утиче на фетус у утроби.

Пластику избегавајте колико год можете. Не можете потпуно јер је индустрија неће напустити зато што је јако јефтина. Али, треба минимизовати коришћење.

Пелене

Пелене за децу се праве на бази акрилата јер они апсорбују велике количине воде. Ти исти акрилати су забрањени за употребу у улошцима за жене пре десетак година јер се показало да могу да имају негативне ефекте по њихово здравље. Замислите само каква су то регулаторна тела која су забранила присуство акрилата у улошцима за жене које оне носе 5 или 6 дана у току месеца, а нису забранили то исто у пеленама за бебе које деца носе и по две или више година непрекидно. Има ли ту икакве логике осим економске?

Када жена долази да се породи, тражи се од ње да донесе једнократне пелене у породилиште. Касније кад дете крене у вртић, опет се тражи да доносе искључиво једнократне пелене. Због чега?

Мислим да је то само комфор особља. Ставите му пелену и заборавите на њега. Знате, дете онда нема потребу да учи да контролише тај нагон. Раније док су биле платнене пелене, дете кад се упишки њему буде непријатно, хладно, па чим пређе годину дана, дете само жели да скине пелену, зато што му то није комфорно. Мени сад деца са две, две ипо па и три године долазе у пеленама. То је само комфор родитеља. Разумем да је некад на путу корисно, не може се свуда пресвући. Али треба колико је год могуће бирати природне материјале. Можда је за мајку мало траума и мука да избегава ове пластичне пелене, да пегла тетра пелене, али улог је здравље детета. Мислим да је довољно велики.

Пластика је јако јефтина и искористива, то је разлог што се тако масовно користи. Једини проблем је што је ШТЕТНА.

Проф. др Бранимир Несторовић, емисија „Здраво са доктором Несторовићем” на ЛинкТВ

Приредила: А. Цвјетић