Др Данијела Милосављевић: Једнократне пелене које су потпуно безбедне за децу

Док сам била трудна, маштала сам да своје две бебе повијам памучним пеленама – тако је најздравије. Када су се бебе родиле, нисам стизала ни косу да оперем, а камоли да се бавим прањем и качењем памучних пелена на летњем поветарцу.

Бацали смо 1-2 канте синтетичких пелена дневно. Мислим да је моја мала породица сама направила један спрат депоније у Винчи.

Одлучила сам се за најскупље пелене, јер су хипоалергенске и добро упијају. Да сам сама истраживала уместо што сам слушала друге, могла сам да пронађем и пелене од бамбуса које имају иста својства. Нисам знала да пелене од природних материјала као што је бамбус имају боље особине од синтетичких. Некако је он само најјефтинији па се произвођачи труде да нам га представе као најбоље решење. Ипак постоји боља и издржљивија, еколошка варијанта.

Нова пелена на нашем тржишту, потпуно еколошка је PureBorn. Ове пелене:

  • Нe садрже хемикалије, тешке метале ни пластику која се налази у већини других пелена.
  • Направљене су од органског бамбуса и нису тестиране на животињама, нити имају у себи било који састојак животињског порекла. Такорећи – веганске су.
  • Разграђују се у природи и не загађују животну средину.
  • Захваљујући процесима производње пелене од бамбуса су мекше од памука и свиле.
  • Пелене направљене од бамбуса имају 70% већу моћ упијања од памучних пелена. Због тога су одличне и за ноћ.

Као биљка бамбус је невероватан – то је врста траве која веома брзо расте и упија више угљен-диоксида него било која друга врста дрвета. Не треба да се наводњава, нити га прскају пестицидима и вештачким ђубривом. Може да упије огромну количину воде.

Према речима докторке Данијеле Милосављевић, стручног сарадника часописа Бејби планета, пелене од бамбуса штите дечју кожу од различитих нежељених појава.

– Пре свега, спречавају упалне процесе на кожи која је директно у контакту с пеленом, као и оједе, дерматитисе и алергијске реакције – каже докторка. – Беба је са пеленама од бамбуса сува и без иритација чак и ако се услед неких околности пелена дуго не мења. Савремене пелене произведене од бамбуса често задовољавају и низ других захтевних критеријума. „Печ тест“ је један од њих.

– Реч је о дијагностичком тесту који показује да ли производ изазива контактни дерматитис и њиме се доказује да ли је нека супстанца изазвала алергијску реакцију на кожи – објашњава др Милосављевић – Тест се ради тако што се на кожи постави пелена која стоји 48 часова и потом се скида, а кожа прегледа. Уколико на кожи нема промена, то сигурно показује да је материјал хипоалерген и не доводи до контактног дерматитиса. Бамбус је прошао „печ тест“ и није изазвао никакве промена на кожи, што је доказ да је пелена врло пожељна за употребу код беба чија је кожа, иначе, мање отпорна и склона иритацијама.

Пелене од бамбуса имају и ECOCERT сертификат. Шта тај сертификат гарантује, докторка каже:

– ECOCERT добијају сви природни и органски финални производи, као што су козметика, пелене и храна. Сваки произвођач може да поднесе захтев за добијање овог сертификата. Тада се проверава читав процес његовог добијања, од производње, преко прераде, паковања, обележавања, складиштења и дистрибуције, до увоза и извоза истог. Комплетна контрола спроводи се најмање једном годишње, а овај сертификат потврђује да се ради о производу који нема никаквих негативних утицаја на организам.

Због тога што спречавају оједе и алергијске реакције, PureBorn пелене су добиле престижни печат Британске фондације за алергије.

Такође, при прављењу PureBorn пелена ниједно дрво није оштећено. Зато ове пелене имају и FSC сертификат. Додељује га непрофитна организација Forest Stewardship Council која промовише одговорно управљање шумама.

Осим што су здравије за ношење и удобније, ове пелене такође штите животну средину. Другим речима, свом детету остављамо мање ђубрета у будућности.

Аутор: М. Милојковић

(ПР)