Dr Danijela Milosavljević: Jednokratne pelene koje su potpuno bezbedne za decu

1 novembra, 2019

Dok sam bila trudna, maštala sam da svoje dve bebe povijam pamučnim pelenama – tako je najzdravije. Kada su se bebe rodile, nisam stizala ni kosu da operem, a kamoli da se bavim pranjem i kačenjem pamučnih pelena na letnjem povetarcu.

Bacali smo 1-2 kante sintetičkih pelena dnevno. Mislim da je moja mala porodica sama napravila jedan sprat deponije u Vinči.

Odlučila sam se za najskuplje pelene, jer su hipoalergenske i dobro upijaju. Da sam sama istraživala umesto što sam slušala druge, mogla sam da pronađem i pelene od bambusa koje imaju ista svojstva. Nisam znala da pelene od prirodnih materijala kao što je bambus imaju bolje osobine od sintetičkih. Nekako je on samo najjeftiniji pa se proizvođači trude da nam ga predstave kao najbolje rešenje. Ipak postoji bolja i izdržljivija, ekološka varijanta.

Nova pelena na našem tržištu, potpuno ekološka je PureBorn. Ove pelene:

  • Ne sadrže hemikalije, teške metale ni plastiku koja se nalazi u većini drugih pelena.
  • Napravljene su od organskog bambusa i nisu testirane na životinjama, niti imaju u sebi bilo koji sastojak životinjskog porekla. Takoreći – veganske su.
  • Razgrađuju se u prirodi i ne zagađuju životnu sredinu.
  • Zahvaljujući procesima proizvodnje pelene od bambusa su mekše od pamuka i svile.
  • Pelene napravljene od bambusa imaju 70% veću moć upijanja od pamučnih pelena. Zbog toga su odlične i za noć.

Kao biljka bambus je neverovatan – to je vrsta trave koja veoma brzo raste i upija više ugljen-dioksida nego bilo koja druga vrsta drveta. Ne treba da se navodnjava, niti ga prskaju pesticidima i veštačkim đubrivom. Može da upije ogromnu količinu vode.

Prema rečima doktorke Danijele Milosavljević, stručnog saradnika časopisa Bejbi planeta, pelene od bambusa štite dečju kožu od različitih neželjenih pojava.

– Pre svega, sprečavaju upalne procese na koži koja je direktno u kontaktu s pelenom, kao i ojede, dermatitise i alergijske reakcije – kaže doktorka. – Beba je sa pelenama od bambusa suva i bez iritacija čak i ako se usled nekih okolnosti pelena dugo ne menja. Savremene pelene proizvedene od bambusa često zadovoljavaju i niz drugih zahtevnih kriterijuma. „Peč test“ je jedan od njih.

– Reč je o dijagnostičkom testu koji pokazuje da li proizvod izaziva kontaktni dermatitis i njime se dokazuje da li je neka supstanca izazvala alergijsku reakciju na koži – objašnjava dr Milosavljević – Test se radi tako što se na koži postavi pelena koja stoji 48 časova i potom se skida, a koža pregleda. Ukoliko na koži nema promena, to sigurno pokazuje da je materijal hipoalergen i ne dovodi do kontaktnog dermatitisa. Bambus je prošao „peč test“ i nije izazvao nikakve promena na koži, što je dokaz da je pelena vrlo poželjna za upotrebu kod beba čija je koža, inače, manje otporna i sklona iritacijama.

Pelene od bambusa imaju i ECOCERT sertifikat. Šta taj sertifikat garantuje, doktorka kaže:

– ECOCERT dobijaju svi prirodni i organski finalni proizvodi, kao što su kozmetika, pelene i hrana. Svaki proizvođač može da podnese zahtev za dobijanje ovog sertifikata. Tada se proverava čitav proces njegovog dobijanja, od proizvodnje, preko prerade, pakovanja, obeležavanja, skladištenja i distribucije, do uvoza i izvoza istog. Kompletna kontrola sprovodi se najmanje jednom godišnje, a ovaj sertifikat potvrđuje da se radi o proizvodu koji nema nikakvih negativnih uticaja na organizam.

Zbog toga što sprečavaju ojede i alergijske reakcije, PureBorn pelene su dobile prestižni pečat Britanske fondacije za alergije.

Takođe, pri pravljenju PureBorn pelena nijedno drvo nije oštećeno. Zato ove pelene imaju i FSC sertifikat. Dodeljuje ga neprofitna organizacija Forest Stewardship Council koja promoviše odgovorno upravljanje šumama.

Osim što su zdravije za nošenje i udobnije, ove pelene takođe štite životnu sredinu. Drugim rečima, svom detetu ostavljamo manje đubreta u budućnosti.

Autor: M. Milojković

(PR)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama