Др Ђорђе Крављанац: Деца су због петарди губила по два или три прста

20 децембра, 2019

Дечји пластични хирург из Института за мајку и дете Ђорђе Крављанац каже за РТС да су петарде деци данас мање доступне, али да може да им купи неко ко је пунолетан. Детету не треба уопште дати могућност да дође у посед неког пиротехничког средства, истиче Крављанац.

Сваке године у време празника исто упозорење – бацање петарди може да буде опасна забава. У последње време петарде стављају у флаше, чаше, тегле, па се детонација додатно компликује појавом шрапнела насталих пуцањем.

Упозорава да повреде могу да буду наизглед мале опекотине, али да може да дође и до повреде лица, ока, као и ампутације делова шаке.

Било је случајева да су деца остајала и без два или три прста, због чега су постали трајни инвалиди, наводи Крављанац.

Што се тиче родитеља, истиче да је њихова одговорност кључна и да морају да објасне деци какве могу да буду последице.

Сматра да деца уопште не треба да користе петарде. “Детету не треба уопште дати могућност да дође у посед неког пиротехничког средства”, сматра Крављанац.

У случају да дође до повреде, напомиње Крављанац, први корак је да се што пре јаве у здравствену установу да би се рана превила.

Наводи да ће Институт дежурати током празника, и 31. децембра и првог јануара, и да има спремне екипе које раде 24 часа.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама