Dr Đorđe Kravljanac: Deca su zbog petardi gubila po dva ili tri prsta

20 decembra, 2019

Dečji plastični hirurg iz Instituta za majku i dete Đorđe Kravljanac kaže za RTS da su petarde deci danas manje dostupne, ali da može da im kupi neko ko je punoletan. Detetu ne treba uopšte dati mogućnost da dođe u posed nekog pirotehničkog sredstva, ističe Kravljanac.

Svake godine u vreme praznika isto upozorenje – bacanje petardi može da bude opasna zabava. U poslednje vreme petarde stavljaju u flaše, čaše, tegle, pa se detonacija dodatno komplikuje pojavom šrapnela nastalih pucanjem.

Upozorava da povrede mogu da budu naizgled male opekotine, ali da može da dođe i do povrede lica, oka, kao i amputacije delova šake.

Bilo je slučajeva da su deca ostajala i bez dva ili tri prsta, zbog čega su postali trajni invalidi, navodi Kravljanac.

Što se tiče roditelja, ističe da je njihova odgovornost ključna i da moraju da objasne deci kakve mogu da budu posledice.

Smatra da deca uopšte ne treba da koriste petarde. “Detetu ne treba uopšte dati mogućnost da dođe u posed nekog pirotehničkog sredstva”, smatra Kravljanac.

U slučaju da dođe do povrede, napominje Kravljanac, prvi korak je da se što pre jave u zdravstvenu ustanovu da bi se rana previla.

Navodi da će Institut dežurati tokom praznika, i 31. decembra i prvog januara, i da ima spremne ekipe koje rade 24 časa.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama