Kako da reagujete ako vam dete nekad kaže da je doživelo seksualno zlostavljanje

18 februara, 2021

Iako je seksualno zlostavljanje teška tema, obrazovana odrasla osoba može decu informisati o tome i kako smanjiti faktore rizika.

U svetlu nedavno objavljenih događaja koji uključuju osobe visokog statusa optužene za seksualno uznemiravanje, mnogi roditelji se pitaju: Kako da razgovaram sa svojom decom o ovoj temi? Koji je najbolji način da decu naučim o granicama, moći, očekivanjima, sigurnosti i poštovanju?

Foto: Canva

Važno je prepoznati da ono što započinje kao uznemiravanje može prerasti u zlostavljanje.

Istina o seksualnom zlostavljanju

Statistika otkriva da 90% slučajeva seksualnog zlostavljanja dece uključuje osobu u koju to dete ima poverenja. Deca često NE prijavljuju zlostavljanje, ili ako to obelodane, to obično ne učine odmah. Samo 1 od 10 žrtava će zapravo prijaviti zlostavljanje.

Odrasli imaju odgovornost prema deci da budu svesni ponašanja koja prelaze granice i potencijalno izlažu dete seksualnom zlostavljanju. Ali što je još važnije, mi smo dužni da slušamo i verujemo deci koja pokušavaju da odrasloj osobi kažu o nečemu što im se dešava zbog čega se osećaju neprijatno.

Kako možete pomoći?

1. Informišite decu da prepoznaju dva načina kako se seksualno zlostavljanje i uznemiravanje mogu desiti:

• nepristojno dodirivanje

• nedodirivanje, što može da podrazumeva tehnologiju, seksualno eksplicitni jezik, neprikladne slike, izlaganje deteta seksualno eksplicitnom materijalu ili prisiljavanje deteta da se skine.

2. Napravite plan bezbednosti koji uključuje sledeće smernice:

• Uh-oh – naučite decu da slušaju svoja „uh-oh“ osećanja, a ako su tužna, uplašena, nervozna ili zbunjena, treba da razgovaraju sa odraslom osobom od poverenja.

• Kažite Ne – recite svom detetu da ako ga neko fizički ugrožava ili se oseća nelagodno, može jasno i glasno da kaže NE. Naučite ih da se opiru vikanjem, vrištanjem i bežanjem iz te situacije.

• Reci nekom – Zajedno sa detetom napravite listu tri odrasle osobe kojima mogu da veruju.

3. Budite dobar slušalac i imajte ove stvari na umu:

• Ponekad deca ne razumeju šta su videla, čula ili doživela, ali znaju da ih je to zbunilo ili im je zbog toga bilo neprijatno.

• Važno je da ih saslušate pažljivo, strpljivo i bez predrasuda da biste ih istinski čuli.

• Uverite svoje dete da može da vam kaže bilo šta i da ćete ga saslušati.

• Razgovarajte o lepim i ružnim tajnama. Lepe tajne čine da se iznutra osećamo srećno i dobro, poput rođendanske žurke iznenađenja. Ružne tajne čine da se osećamo tužno, uplašeno ili zbunjeno. Ohrabrite dete da razgovara sa vama ako ima ružnu tajnu ili ako se oseća nelagodno.

• Ako ne razumete tačno šta vaše dete pokušava da vam kaže, umesto da postavljate dodatna direktna pitanja, recite nešto poput: „Reci mi više o tome“.

4. Naučite decu da poštuju sopstvene i razumeju tuđe granice i vodite razgovore sa decom o poštovanju, pristanku i odbijanju.

Šta uraditi ako dete počne da priča o seksualnom zlostavljanju?

Vaš odgovor na ovaj problem može mnogo uticati na izlečenje vašeg deteta. Iako je o seksualnom zlostavljanju teško govoriti, evo nekoliko načina da odgovorite na pravi način:

Ostanite mirni

Sasvim je normalno da imate mnogo emocionalnih odgovora, međutim, ako ostanete smireni pružićete detetu utehu. Znajte da ćete imati vremena da obradite svoja osećanja u vezi sa saznanjima.

Nemojte ih bombardovati suvišnim pitanjima

Ipak, otvorena pitanja ili izjave su prikladne. Recimo:

Ko je to uradio?

Reci mi više.

Gde se to dogodilo?

Kada se to dogodilo?

Budite podrška

Nikada ne krivite dete za ono što se dogodilo. Recite im da vam je drago što su vam rekli i da su učinili pravu stvar.

Verujte detetu

Većina dece ne laže o zlostavljanju.

Tražite pomoć

Seksualno zlostavljanje dece je protiv zakona i obavezno je da svi građani stariji od 18 godina prijave sumnju na zlostavljanje dece.

Ako je dete doživelo seksualno zlostavljanje, možete ga odvesti na specijalistički lekarski pregled. Potražite terapeutske usluge za dete i sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama