Др Кон: Деца нису извор преноса заразе, систем у школама добро функционише

28 октобра, 2020

У Расинском округу корона вирусом је заражено седам ученика, од којих пет у Трстенику. Eпидемиолози кажу да се заражавање није десило у школама, већ у кафићима и у породици.

Због погоршане епидемиолошке ситуације, у Трстенику и Александровцу на снази је ванредна ситуација, па од пре два дана не раде вртићи.

Ипак, да нема назнаке затварања свих школа и вртића, потврђује Верица Јовановић, директорка Института “Батут”.

Како каже, мере у школама дају добре резултате и за сада није планирано њихово затварање.

Сличног става је и др Предраг Кон.

– Деца нису извор преноса заразе у породицама, а тешких случајеви код деце готово и да нема, посебно у узрасту до десет година. Број школа у којима има заражене деце се повећава, али то су још појединачни случајеви, систем који је успостављен у школама добро функционише. Ту мислим на обавезно ношење маски, дистанцу, дезинфекцију руку. Вирус се највише преноси у местима за забаву и ту треба највише да утичемо. На таквим местима једна заражена особа може да инфицира више људи јер се током певања највише излучује вирус. У колективу где сви седе и где се носе маске, одржава дистанца могућност преноса заразе је само теоретска – тврди доктор Кон.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Др Кон: Деца нису извор преноса заразе, систем у школама добро функционише"

  1. Алекса каже:

    У којим то колективима деца само седе и дистанцирају се? Да ли ви уопште знате како деца функционишу и колико пута им се у току дана каже да се удаље једни од других или да ставе маску?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама