Др Кон о обавезним вакцинама против грипа за децу и о мерама превенције у школама

4 августа, 2020

Др Кон о базенима: Чуо сам замисао да се смањи број људи на базенима, али не знам како би се то спровело. Најтежи су викенди када је највећа навала, поготово у топлим данима. Треба пренети поруку свима, поготово Ада Циганлија у Београду – додатни ризик, без обзира што неко покушава да одржи дистанцу. На сто људи имате можда сто оних који не знају да су инфицирани, па могу да пренесу заразу. Ми знамо да је тај репродукциони број 2,7 – сваки тај би могао да зарази 2,7 особа. Ми неке друге мере немамо осим бројања – прода се одређени број карата на базенима. Исто важи и за оне који су у самом базену. Али, што се тиче ових јавних купалишта, оне су у одговорности локалне самоуправе, у овом случају града Београда. Контрола је неопходна да се види, јер она онда служи као подсећање. Да ли ће бити кажњавања, то зависи од ситуације да ли ће бити могуће или не.


Др Кон о мерама превенције у школама: Полазак у школу је суштинско питање, јер се приближава школска година. Чланови Кризног штаба данас су добили допис од Министарства просвете са моделима. Претпостављам да су неке ствари добро процењене од страна просветара, да они сами одлуче да ли је добро одржати наставу. Када је реч о маскама питање је да ли је корисно да се непрекидно носе ако постоји дистанца, или ће моћи повремено да се скидају. Маске у вртићу – постоје ситуације када је ипак немогуће да се стално носе маске, и биће ситуација за изузеће, и за школе ћемо консулотвати педијатре – да ли ће бити могуће повремено скидати маске. Није једноставно доносити одлуке по том питању, и сасвим је сигурно да ће многи имати нешто да додају и о тој теми расправљају.

Др Кон о обавезним вакцинама против грипа за децу: Вакцинација против грипа за децу је обавезна само за оне која имају неке хроничне болести. И сада је обавезна, невезано за ову ситуацију. За децу се препоручује вакција. У овој ситуацији ће бити иста препорука, као и увек. Тражили смо од свих домова здравља, Батут је тражио да се изјасне о додатној потреби за вакцином и прикупљени су ти подаци. Мора да буде и одређена резерва вакције, очекујемо и Торлакове вакцине. План је направљен, биће и резерве , јер нешто више од 350.000 доза је већ уговорено и треба да буде реализовано, а 150.000 је најавио Торлак да ће имати. То је већ 500.000 доза. То је оно што се у нормалним околностима може потрошити. Неки додатак на то је још око 100.000, а све остало би било резерва. Ако нешто постоји као резерва, не треба ни размишљати о томе да то по сваку цену мора бити утрошено. Јер ми кад, рецимо, узимамо противпожарне апарате ипак се надамо да они неће бити утрошени, је ли тако.

Др Кон: Када је реч о грипу, он има свој ток. Паралелне инфекције, ако постоје, још не знамо… Ми имамо коинфекција других вируса, које нису правиле неке друге проблеме .

Др Кон о утицају температура на вирус: У овом периоду године, присуство вентилације је разређивало присуство вируса. Оно што се, међутим, догодило је да овај вирус нема сезону. Исто тако вирус уопште нема намеру да глобално напусти своју територију. Не види се да ће ускоро све да стане. Шта се даље очекује? Још увек је опција да вирус нестане – теоретски могућа. Али, ако из дана у дан имате глобално све више заражених, онда је та шанса мања. Ми имамо значајан епидемиолошки догађај – формирање дечјих колектива. Као што у војсци постоји регрутни талас, тако овде постоји школски талас и размена микроорганизама, истина мањи него до сада због мера обезбеђења.

Извор: Нова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама