Др Мићовић: Сладолед благотворно делује на грло

16 децембра, 2019

Да ли сладолед смемо да једемо када је напољу хладно, или је то, ипак, само летња посластица? Да ли ће нас од сладоледа заболети грло?

Са првим минусом многи родитељи забрањују деци да једу сладолед, уз објашњење да је напољу хладно и да ће добити упалу грла. Да ли је то истина или заблуда?

„Мислимо да ако нам нешто хладно дође до грла или до крајника да ће то оштетити крајнике, слузокожу и да ће се на то врло лако надоградити бактерије. Међутим, то није тачно. Како бактерије доспевају до наших уста и до нашег организма? Искључиво прљавим рукама или капљичним путем“, рекла је Мирјана Мићовић, педијатар Дома здравља „Стари град“.

„Не можемо да се разболимо од хладног сладоледа, али можемо од вируса или бактерија које су у нашој околини где се наш имунолошки систем бори против тога, па ако додамо изазов више, он ће морати мало више војске да употреби да се одбрани“, објашњава доцент др Љиљана Чворовић са Клинике за оториноларингологију Клиничког центра Србије.

Да ли ћемо сладолед јести зими или лети, ствар је и културе. У нашој земљи ову посластицу најчешће једемо лети, док је у неким земљама уобичајен призор снег и пролазник који једе сладолед.

„Шта сладолед произведе на нашем грлу и крајницима? Он у ствари доводи до благотворног дејства на наше грло, јер код упале долази до проширење крвних судова, зато се и ствара бол. Међутим, када узмемо сладолед, крвни судови се скупе и бол се ублажава“, наводи др Мићовић.

Као и са свим слактишима и са овом посластицом будите умерени – полако, лагано, кашичицом.

„Сваки екстремни изазов, у смислу екстермно хладног или топлог напитка или хране ће довести до тога да наш локални имунитет има изазов више. Стога се не препоручују екстремно хладни или топли напици, али сладолед не мора да буде екстремно хладан“, рекла је др Чворовић.

Шта можемо да урадимо да нас не изда грло у наредном периоду?

„Превенирамо респираторне инфекције тако што ћемо се кретати мало више напољу, са шаловима и капама, проветравати просторије. Тако радимо на јачању имунитета“, каже др Чворовић.

Докторка Мирјана Мићовић саветује да децу научимо да перу руке пре узимања хране.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама