Др Несторовић: Како децу штитити од комараца и сунца природним препаратима

11 јула, 2018

Професор Бранимир Несторовић, педијатар у Универзитетској болници Тиршова, алерголог и пулмолог, изјавио је за ТВ Н1 да родитељи не треба да се плаше одласка на годишњи одмор са децом. Важно је, како каже, обезбедити довољну количину воде и хране за пут и најосновнију апотеку.

Несторовић каже да је данас “модерно да се сви брину и плаше”, и да се родитељи за кратак лет до Грчке или Црне Горе припремају као за експедицију на Северни пол.


– Деца су врло отпорна, ми се рађамо са отпорношћу на највећи број болести. Зашто бебе не би ишле на пут, нисам присталица претеране заштите деце, треба понети храну и воду, и то довољне количине. Деца су осетљива на дехидрацију, и треба имати храну која је лака, неку чоколадицу или кекс који релативно брзо ублажава глад – објашњава он.

Апеловао је на родитеље да везују децу у колима, јер деца до четврте године имају непропорционално крупну главу о односу на тело и при наглом кочењу лако могу да излете кроз шофершајбну. “Немојте да пуштате децу да тумарају по колима”, саветује Несторовић и додаје да иако је противник давања телефона и таблета децу, током пута можете да их умирите на тај начин, јер им се за тих неколико сати гледања у екран неће ништа страшно десити.

Додаје да при руци треба имати и пресвлаку јер се деца често зноје, а за климу у аутомобилима каже да је колико је добра толико и лоша, не само због млаза хладног ваздуха, већ зато што је често контаминирана гљивицама. Зато климу треба користити умерено, са разликом од седам до највише десет степени у односу на спољну температуру ваздуха.

Говорећи о апотеци коју треба понети на пут, Несторовић је рекао да “Срби понесу све што знају да постоји”, али да не треба претеривати – са собом обавезно треба да имате пробиотик и препарат цинка који је најефикаснији против дијареје. Треба, како каже, понети и сируп за температуру и предност даје ибупрофену у односу на парацетамол за који каже да није баш толико безопасан.

Ношење антибиотика не би саветовао, јер се они често злоупотребљавају. Саветује и ношење биљног сирупа за кашаљ и ханзапласта. За опекотине од медуза најбољи лек је, како каже, утрљати краставац, док се код убода јежа обавезно треба јавити лекару, јер ће се рана загнојити.

Када је реч о кремама за сунчање, Несторовић каже да је тешко поверовати да једна материја може бити заштита за сва УВ зрачења, те да су најефикасније “неке потпуно идиотске ствари” попут сирупа од зове или црвеног воћа. Саветује и да обавезно на одмор понесете наочаре за сунце.

За заштиту од комараца је најбоље деци давати Б1 витамин, јер он инсектима “страшно смрди”.

Несторовић је објаснио и да приморје није проблем за децу са алергијама, јер нема биљака које изазивају алергију, нити гриња јер је суво и топло. Уколико се пак иде на планину, треба водити рачуна да на тим висинама траве цветају месец дана касније.

Извор: Вести онлајн

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Др Несторовић: Како децу штитити од комараца и сунца природним препаратима"

  1. Perica каже:

    Doktor Nestorovic je KRALJ, licno sam ga upoznao i imam samo reci hvale za njega

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама