Др Оливера Из “Мишовића” открила када постоји ризик од фраса

Др Оливера Остојић говорила је о вирусним инфекцијама које харају у вртићима и школама, а открила је и када треба да се обара температура.

Foto: Canva

Респираторне вирусне инфекције харају Србијом, забринути родитељи превентивно повлаче децу из вртића и школа, али и многи малишани нису успели да се одбране он ових сезонски болести. Симптоми које највише пријављују су високе температуре, кашаљ и цурење носа. Да је реч о “нормалној” појави за ово доба године, говорила је др Оливера Остојић, начелница Дечје клинике у KБЦ “Др Драгиша Мишовић”.

Овом ширењу инфекција је допринело и то што смо били под маскама услед пандемије короне, па нисмо дозволили да нам се имунитет ојача природним путем. Главни симптоми респираторне вирусне инфекције која су сада у порасту јесте јако висока температура која иде чак и до 40 степени, и која траје 4-5 дана.

“Имали смо инфекције грла, шарлах је такође био доминантан последњих недеља, респираторне инфекције… Kод деце се појавио и вирус грипа који изазива те високе температуре 4-5 дана, али без неких компликацоија”, објашњава докторка, а што се тиче старха родитеља који брину јер се температура не спушта, она каже:

“Не треба се плашити високе температуре, то се сам организам бори. Ако је дете пристојног стања, нема неке друге симптоме, та температура не треба да плаши родитеље. Постоје лекови за скидање, они природни, туширање, све то помаже…”

Kад темература иде до 40-41 степен, родитељи се плаше и да дете не добије фрас.

“На фебрилне конвулзије, или такозвани фрас су осетљива деца до 5, 6. године и то имамо у породичној анамнези да је неко од родитеља као мали имао фрас. Ако постоји тај податак, онда треба бити опрезан. Не треба чекати да буде 38,5, како ми то обично саветујемо, да се сам организам сам бори, већ треба раније скидати температуру. Ако је било фебрилних конвулзија у претходном периоду, родитељи су обично обучени и они имају своје ‘ректиоле’ које користе при температури која иде 38 и више”, објашњава докторка.

По њеним речима, на срећу овакве инфекције обично не трају дуго, а на питање да ли теба децу превентивно повући из вртића и школа, др Оливера каже да није тог става.

Извор: Yumama