Др Павловић o природном леку против кашља: Један од 10 најбољих природних пречишћивача и главни састојак сирупа за кашаљ

Сигурно сте некад прошли поред неке лепе, тајанствене куће, обрасле у зелену пузавицу и можда сте се запитали – због чега су власници решили да им цела кућа буде обавијена овом биљком? Да ли осим тога што лепо изгледа, постоји још нешто? Одговор је једноставан, а открићете га читајући овај текст.

Зимзелену, вишегодишњу пузавицу лепих листова већ и деца лако препознају. Широко је распрострањена по шумама, баштама и парковима, успиње се уз дрвеће и зидове и краси сеновите углове. Та биљка се зове бршљан и користили су је још антички лекари, па је помињу и Диоскорид и Хипократ. Међутим, у старим вековима се много више говорило о магијским моћима бршљана него о његовој примени у лечењу. Данас, поред тога што што оплемењује спољашњост кућа и паркове, позната су и невероватна лековита својства бршљана.

Др Драгана Павловић

Професорку Драгану Павловић, специјалисту контроле и примене лековитих биљака са Медицинског факултета Универзитета у Нишу, питали смо шта је то тако магично у вези са бршљаном и зашто је он толико ефикасан у борби са упорним кашљем.

Можда нисте знали, али бршљан је природни пречишћивач ваздуха. НАСА га сврстава у 10 најефикаснијих. Он уклања велики број токсичних супстанци и повећава концентрацију кисеоника у атмосфери.

Постоји укупно 16 врста, а код нас расте само једна и то баш лековити бршљан Hedera helix. Он садржи велики број драгоцених састојака из више различитих класа биљних једињења, али оно за шта се најчешће користи и то врло успешно је лечење продуктивног кашља.

Већ читаву деценију је управо лист бршљана биљна супстанца број један по заступљености у биљним лековима како у ЕУ, тако и у Србији. Поред тога што поспешује лучење веће количине секрета мање густине чиме олакшава искашљавање, бршљан делује спазмолитички, антиинфламаторно па чак и антимикробно. Производи на бази листа бршљана су безбедни за употребу код акутних респираторних инфекција и бронхитиса.

Међутим, важно је знати да није свеједно који део биљке се користи, како се бршљан одгаја, скупља, у које се време бере и како се прерађује и користи. Управо зато је најбезбедније и најбоље користити готове фармацеутске производе провереног квалитета, у чијој су производњи учествовали технолози који познају свој посао. Иза једноставне бочице сирупа са бршљаном стоје озбиљна истраживања ефикасности и безбедности примене. 

Зато је важно пажљиво бирати, а један од најефикаснијих препарата који је намењен целој породици, а потпуно је природног састава је већ свима познати Herbiko®. Оно што га чини посебним јесте јединствена комбинација састојака која може бити корисна и код продуктивног и код сувог кашља.

Родитељи мале деце јако добро знају колико је тешко и напорно кад дете које има респираторну инфекцију увече легне да спава, па секрет који се слива изазива нападе кашља који трају и трају. Управо активни принципи у Herbiko® препаратима облажу слузокожу надражајног грла и умирују нападе кашља, помажући притом да се секрет брже разложи и избаци.

А како то, тачно, Herbiko® помаже?

Herbiko® bršljan sa medom садржи сапонине и флавоноиде из листа бршљана. Управо је сапонинска компонента моћна у борби против кашља. Она је та која размекшава секрет, па се он лакше избацује, док флавоноиди помажу у опуштању дисајних путева, олакшавајући тиме тегобе особама које пате од алергија, астме, опструктивне болести плућа или бронхитиса.

У складу са препорученим стандардима за производњу препарата за оралну примену креиран је и нов Herbiko® bršljan sa medom, који поред сувог водено-етанолног екстракта листа бршљана садржи и мед. Мед је, како у традиционалној тако и у званичној медицини, заузео своје место у третману кашља код деце и одраслих. Бршљан и мед ће својим заједничким деловањем помоћи код сувог и продуктивног кашља.

Дакле, у борби против досадног кашља, потражите помоћ бршљана. Неће вас изневерити.