Dr Pavlović o prirodnom leku protiv kašlja: Jedan od 10 najboljih prirodnih prečišćivača i glavni sastojak sirupa za kašalj

11 oktobra, 2022

Sigurno ste nekad prošli pored neke lepe, tajanstvene kuće, obrasle u zelenu puzavicu i možda ste se zapitali – zbog čega su vlasnici rešili da im cela kuća bude obavijena ovom biljkom? Da li osim toga što lepo izgleda, postoji još nešto? Odgovor je jednostavan, a otkrićete ga čitajući ovaj tekst.

Zimzelenu, višegodišnju puzavicu lepih listova već i deca lako prepoznaju. Široko je rasprostranjena po šumama, baštama i parkovima, uspinje se uz drveće i zidove i krasi senovite uglove. Ta biljka se zove bršljan i koristili su je još antički lekari, pa je pominju i Dioskorid i Hipokrat. Međutim, u starim vekovima se mnogo više govorilo o magijskim moćima bršljana nego o njegovoj primeni u lečenju. Danas, pored toga što što oplemenjuje spoljašnjost kuća i parkove, poznata su i neverovatna lekovita svojstva bršljana.

Dr Dragana Pavlović

Profesorku Draganu Pavlović, specijalistu kontrole i primene lekovitih biljaka sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, pitali smo šta je to tako magično u vezi sa bršljanom i zašto je on toliko efikasan u borbi sa upornim kašljem.

Možda niste znali, ali bršljan je prirodni prečišćivač vazduha. NASA ga svrstava u 10 najefikasnijih. On uklanja veliki broj toksičnih supstanci i povećava koncentraciju kiseonika u atmosferi.

Postoji ukupno 16 vrsta, a kod nas raste samo jedna i to baš lekoviti bršljan Hedera helix. On sadrži veliki broj dragocenih sastojaka iz više različitih klasa biljnih jedinjenja, ali ono za šta se najčešće koristi i to vrlo uspešno je lečenje produktivnog kašlja.

Već čitavu deceniju je upravo list bršljana biljna supstanca broj jedan po zastupljenosti u biljnim lekovima kako u EU, tako i u Srbiji. Pored toga što pospešuje lučenje veće količine sekreta manje gustine čime olakšava iskašljavanje, bršljan deluje spazmolitički, antiinflamatorno pa čak i antimikrobno. Proizvodi na bazi lista bršljana su bezbedni za upotrebu kod akutnih respiratornih infekcija i bronhitisa.

Međutim, važno je znati da nije svejedno koji deo biljke se koristi, kako se bršljan odgaja, skuplja, u koje se vreme bere i kako se prerađuje i koristi. Upravo zato je najbezbednije i najbolje koristiti gotove farmaceutske proizvode proverenog kvaliteta, u čijoj su proizvodnji učestvovali tehnolozi koji poznaju svoj posao. Iza jednostavne bočice sirupa sa bršljanom stoje ozbiljna istraživanja efikasnosti i bezbednosti primene. 

Zato je važno pažljivo birati, a jedan od najefikasnijih preparata koji je namenjen celoj porodici, a potpuno je prirodnog sastava je već svima poznati Herbiko®. Ono što ga čini posebnim jeste jedinstvena kombinacija sastojaka koja može biti korisna i kod produktivnog i kod suvog kašlja.

Roditelji male dece jako dobro znaju koliko je teško i naporno kad dete koje ima respiratornu infekciju uveče legne da spava, pa sekret koji se sliva izaziva napade kašlja koji traju i traju. Upravo aktivni principi u Herbiko® preparatima oblažu sluzokožu nadražajnog grla i umiruju napade kašlja, pomažući pritom da se sekret brže razloži i izbaci.

A kako to, tačno, Herbiko® pomaže?

Herbiko® bršljan sa medom sadrži saponine i flavonoide iz lista bršljana. Upravo je saponinska komponenta moćna u borbi protiv kašlja. Ona je ta koja razmekšava sekret, pa se on lakše izbacuje, dok flavonoidi pomažu u opuštanju disajnih puteva, olakšavajući time tegobe osobama koje pate od alergija, astme, opstruktivne bolesti pluća ili bronhitisa.

U skladu sa preporučenim standardima za proizvodnju preparata za oralnu primenu kreiran je i nov Herbiko® bršljan sa medom, koji pored suvog vodeno-etanolnog ekstrakta lista bršljana sadrži i med. Med je, kako u tradicionalnoj tako i u zvaničnoj medicini, zauzeo svoje mesto u tretmanu kašlja kod dece i odraslih. Bršljan i med će svojim zajedničkim delovanjem pomoći kod suvog i produktivnog kašlja.

Dakle, u borbi protiv dosadnog kašlja, potražite pomoć bršljana. Neće vas izneveriti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama