Др Плавшић: Деца би требало да се тестирају два пута недељно кад почне школа

12 августа, 2022

Нова школска година почиње за три недеље, број заражених коронавирусом расте, а из Кризног штаба поручују да се разматра увођење обавезног ношења маски у затвореном и размишља о организацији наставе од 1. септембра.

Одлуку о томе каква ће бити препорука кад је реч о начину извођења наставе од првог септембра, Кризни штаб донеће за седам дана, рекао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

По мишљењу докторке Славице Плавшић из удружења Уједињени против ковида, која је говорила за ТВ Н1, деца би требало да носе маске N95, које би требало да буду обезбеђене из буџета.

Foto: Canva

„Оно што је такође значајно, што је требало до сада урадити, то је тестирање деце два пута недељно, наравно о државном трошку. На тај начин би се спречило или знатно смањило да се заражавају здрава деца од стране асимптоматских преносилаца“, рекла је докторка Плавшић.

Из Министарства просвете, ипак, поручују да школска година креће на време и да ће ђаци наставу пратити из школских клупа.

“У овом тренутку нам је идеја да настава крене нормално, непосредно, али ћемо имати још један састанак у наредном периоду, где ћемо сагледати ситуацију.”, рекао је помоћник министра просвете Милан Пашић.

У Аустрији би наставници који су заражени коронавирусом, а немају симптоме, требало да држе наставу, уз обавезно ношење заштитне маске. Да ли ће, с обзиром на недостатак наставника, тако бити и код нас?

“Постоји могућност да позитивни који су без симптома могу да се крећу са тим специјалним маскама у различитим објектима. Да ли ће то бити имплементирано у школе, ми ћемо то сагледати у наредном периоду, и заједно са колегама у тиму за школу донети ту одлуку”, рекао је Пашић.

Извор: Н1/Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Др Плавшић: Деца би требало да се тестирају два пута недељно кад почне школа"

  1. Andriana каже:

    Ma da,kako ne? Testirajte vi sebe ako hoćete i svaki dan. Pobuna roditelja ako ovo zaživi. I maske pod kojima se teže diže nego pod običnom, da se deca guše? Ja ne dam da mi maltretirate decu, a da vašom radite šta hoćete

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама