Dr Svetlana Mladenović: Dojenje podstiče razvoj mozga

1 avgusta, 2018

U telefonskom savetovalištu Halo Beba Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd tokom prošle godine pruženo je 137.800 saveta u vezi sa zdravljem i razvojem dece, a veliki broj pitanja koja roditelji postavljaju tiču se problema u dojenju.

Foto: Halo Beba


„Većinu problema ovog tipa najuspešnije rešavamo prilikom direktnih poseta naših patronažnih sestara u prvim danima života bebe. Na ovaj način pomažemo majkama da podstaknu laktaciju i maksimiziraju učinak i za bebu i za njih“, kaže Dr Svetlana Mladenović Janković iz Halo Bebe i dodaje: „Majčino mleko predstvalja savršenu hranu koja je sigurna, dostupna i ne košta ništa. Dojenje je univerzalno rešenje koje poboljšava zdravlje, dobrobit i opstanak žena i dece širom sveta, pružajući pravi početak u životu“.
Dojenje je je prva vakcina bebe i najbolji izvor ishrane deteta, a podstiče i razvoj mozga. Ima potencijal da godišnje spase živote 823.000 dece i 20.000 žena širom sveta.
Roditelji Halo Bebu već godinama unazad prepoznaju kao prvu adresu kojoj se obraćaju za savet. Pored problema sa dojenjem, stručna lica ovog servisa koji radi svakog sata i dana u nedelji, daju odgovore roditeljima i na brojna druga pitanja.
„Oko 15 odsto upita odnosi se na probleme sa povišenom telesnom temperaturom, zatim slede akutne respiratorne infekcije, problemi sa stomačnim grčevima, infekcijama disajnih puteva, promenama na koži. Teme su zaista brojne, a najčešće roditeljima samo treba ohrabrenje, podrška i pouzdan sagovornik koji će njihovu zabrinutost umiriti“, zaključuje Mladenović Janković.
U saopštenju se navodi da će uz podršku UNICEF-a i kompanije Nordeus, Halo Beba dobiti unapređenu mobilnu aplikaciju i internet platformu, kako bi se obezbedile blagovremene i relevantne informacije roditeljima, a oni se povezali sa odgovarajućim uslugama. Partnerstvo UNICEF-a i Nordeusa će takođe obezbediti unapređenje kapaciteta zaposlenih u službi Halo Beba kako bi uz primenu savremenih stručnih stavova mogli da savetuju roditelje u pogledu razvoja u ranom detinjstvu.

O Svetskoj nedelji dojenja

Svetska nedelja dojenja traje od 1. do 7. avgusta, a obeležava pod sloganom “Dojenje: Osnova života”. Fokus ove godine je na kvalitetnoj ishrani, smanjenju siromaštva i sigurnosti hrane.
Obeležava se već 26 godina, u više od 170 zemalja sveta, kako bi se unapredilo znanje i podigla svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju u cilju unapređenja zdravlja majke i deteta. Svetska alijansa za podršku dojenju (WABA) inicirala je ovaj projekat kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine akcenat je na različitim temama od značaja za dojenje.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama