Др Светлана Младеновић: Дојење подстиче развој мозга

1 августа, 2018

У телефонском саветовалишту Хало Беба Градског завода за јавно здравље Београд током прошле године пружено је 137.800 савета у вези са здрављем и развојем деце, а велики број питања која родитељи постављају тичу се проблема у дојењу.

Фото: Хало Беба


„Већину проблема овог типа најуспешније решавамо приликом директних посета наших патронажних сестара у првим данима живота бебе. На овај начин помажемо мајкама да подстакну лактацију и максимизирају учинак и за бебу и за њих“, каже Др Светлана Младеновић Јанковић из Хало Бебе и додаје: „Мајчино млеко предстваља савршену храну која је сигурна, доступна и не кошта ништа. Дојење је универзално решење које побољшава здравље, добробит и опстанак жена и деце широм света, пружајући прави почетак у животу“.
Дојење је је прва вакцина бебе и најбољи извор исхране детета, а подстиче и развој мозга. Има потенцијал да годишње спасе животе 823.000 деце и 20.000 жена широм света.
Родитељи Хало Бебу већ годинама уназад препознају као прву адресу којој се обраћају за савет. Поред проблема са дојењем, стручна лица овог сервиса који ради сваког сата и дана у недељи, дају одговоре родитељима и на бројна друга питања.
„Око 15 одсто упита односи се на проблеме са повишеном телесном температуром, затим следе акутне респираторне инфекције, проблеми са стомачним грчевима, инфекцијама дисајних путева, променама на кожи. Теме су заиста бројне, а најчешће родитељима само треба охрабрење, подршка и поуздан саговорник који ће њихову забринутост умирити“, закључује Младеновић Јанковић.
У саопштењу се наводи да ће уз подршку УНИЦЕФ-а и компаније Нордеус, Хало Беба добити унапређену мобилну апликацију и интернет платформу, како би се обезбедиле благовремене и релевантне информације родитељима, а они се повезали са одговарајућим услугама. Партнерство УНИЦЕФ-а и Нордеуса ће такође обезбедити унапређење капацитета запослених у служби Хало Беба како би уз примену савремених стручних ставова могли да саветују родитеље у погледу развоја у раном детињству.

О Светској недељи дојења

Светска недеља дојења траје од 1. до 7. августа, а обележава под слоганом “Дојење: Основа живота”. Фокус ове године је на квалитетној исхрани, смањењу сиромаштва и сигурности хране.
Обележава се већ 26 година, у више од 170 земаља света, како би се унапредило знање и подигла свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу у циљу унапређења здравља мајке и детета. Светска алијанса за подршку дојењу (WАBА) иницирала је овај пројекат како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године акценат је на различитим темама од значаја за дојење.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама