Majkama koje žele da doje – evo kako da povećate količinu mleka i izbacite formulu

9 avgusta, 2019

Većina mladih majki želi da doji svoju bebu. Razlozi zbog kojih se taj broj na kraju svede na svega 15% majki koje isključivo doje su različiti, ali sasvim je sigurno da ima mnogo onih koje žele da doje, ali nemaju prave informacije. Upravo u potrazi za informacijom kako smanjiti količinu formule i bebu vratiti na dojku, jedna mama dobila je odličan, nežan i detaljan savet od savetnice za dojenje.

„Ako ne smanjite količinu i način davanja formule, nećete moći da povećate količinu svog mleka. Da bi vaše telo proizvelo više mleka, beba mora više i češće da sisa. Dojte bebu prvo na jednoj dojci, a kada je pusti, dajte i drugu. Kada i nju ispusti, napravite pauzu od 15-20 minuta. Popijte nešto toplo, kratko tuširanje, nešto pojedite. Za to vreme bebu treba presvući, pronosati je po stanu, neka to uradi tata, ili koga god imate od ukućana. Opustite se, lezite u krevet, zamislite kako vam navire mleko, kako puni stomačić vaše bebe, i kako beba raste zahvaljujući vašem mleku. Ponovo podojte bebu na obe dojke, dozvolite joj da sisa koliko želi. Dok ona sisa, slobodnom rukom radite kompresije dojki, laganu masažu od korena dojke ka bradavici. Tako pospešujete mlazeve mleka. Tek kada ste podojili bebu ovako dva puta na obe dojke, a beba i dalje nije zadovoljna (plače, ljuti se, ne spava) možete ponuditi svoje izmlazano mleko, ili formulu, i to pomoću šprica. Uzmete mleko u špric, neki veći, bebu držite uspravno, naslonjenu leđima na sebe. Unesete špric u ugao usana bebe, usmerite ka obrazu i ubrizgate malo. Sačekajte da proguta. Traje duže, ali tako izbegavate cuclu koja stvara konfuziju bradavice. Beba će popiti manje formule, i za kratko vreme će želeti da ponovo sisa, a to vam je i cilj. Beba koja ima pun stomak formule ne želi da sisa. Stimulacija bradavice, odnosno bebino sisanje, je signal koji je neophodan našem mozgu. On tako prepoznaje da je beba tu, da sisa i vuče, da je potrebno mleka za nju, hormoni se aktiviraju, i luči se mleko. Ako taj signal izostaje, lučenje mleka se smanjuje. manje sisanja znači manje mleka, i obrnuto. Ako beba često sisa, više će i mleka biti.

Kada završite sa hranjenjem na špric, možete se dodatno ručno izmlazati. To mleko sačuvajte, a ako ne izlazi puno mleka, stimulišite tako ručno svaku dojku po oko minut vremena. To je dodatni signal telu da je potrebno više mleka. Dojićete po čitav dan, nećete imati vremena ni za šta osim da jedete i za brzu ličnu higijenu. Zato vam je potrebna sva moguća pomoć vaših najbližih. Spremanje obroka i osnovno čišćenje prostora, pranje i sušenje veša, nabavka namirnica, za sve ovo zadužite nekog drugog. Vi samo treba da budete u krevetu sa bebom, odmarate, ležite pored nje. Jesti i piti puno tečnosti, okružite se stvarima koje će vas opustiti. Čitajte, gledajte tv, telefonirajte, šta god, ali sve iz kreveta, a pored vas je bebica. Jer ona oseća vaše prisustvo čak i kada spava, i kada joj date dojku, to je konačna potvrda da je mama tu, da nije sama na ovom novom svetu. Dojenje je za novorođenčad i voda i hrana, a još važnije, uteha i sigurnost koju jedino u majci prepoznaju.

Proces “skidanja” sa formule je dugotrajan, neće se desiti preko noći, ali ako izbacite korišćenje flašice, dozvolite bebi da sisa kad god želi, na svaki “kme”, ako jedete i pijete redovno, vrlo brzo ćete primetiti da se količina mleka povećala. Dajte sebi nekoliko dana da sprovedete ovakav plan, vidite kako se odvija. Vaš umor je neizbezan, Dojićete i samo dojiti po čitave dane, plakanje bebe biće neminovno, a vi se trudite da je utešite – dojkom. Govorite svojoj bebi šta osećate prema njoj, mazite je dok sisa. Razgolitite bebu, neka bude u peleni, benkici i čarapicama, a vi skinite grudnjak i obucite nešto na kopčanje. Dajte bebi da sisa, pokrijte se zajedno. Ovo se zove kontakt kožom, kada se veća površina vaše i bebine kože dodiruju. Zajednička je za sve sisare, i izaziva lučenje oksitocina, tzv. hormona ljubavi, sreće, koji vas zajedno opušta i dozvoljava da se zbližite i povežete sa bebom. Kada beba zaspe, ostavite joj obraščić na vašoj goloj koži još neko vreme, ne spuštajte je odmah. Upijajte taj predivni bebeći miris, a ona će slušati vaše srce.

Ovo je najkraće što sam mogla, napala me inspiracija!”

Autor: Marija Milanović, savetnica za dojenje udruženja „Roditelj”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama