Мајкама које желе да доје – ево како да повећате количину млека и избаците формулу

9 августа, 2019

Већина младих мајки жели да доји своју бебу. Разлози због којих се тај број на крају сведе на свега 15% мајки које искључиво доје су различити, али сасвим је сигурно да има много оних које желе да доје, али немају праве информације. Управо у потрази за информацијом како смањити количину формуле и бебу вратити на дојку, једна мама добила је одличан, нежан и детаљан савет од саветнице за дојење.

„Ако не смањите количину и начин давања формуле, нећете моћи да повећате количину свог млека. Да би ваше тело произвело више млека, беба мора више и чешће да сиса. Дојте бебу прво на једној дојци, а када је пусти, дајте и другу. Када и њу испусти, направите паузу од 15-20 минута. Попијте нешто топло, кратко туширање, нешто поједите. За то време бебу треба пресвући, проносати је по стану, нека то уради тата, или кога год имате од укућана. Опустите се, лезите у кревет, замислите како вам навире млеко, како пуни стомачић ваше бебе, и како беба расте захваљујући вашем млеку. Поново подојте бебу на обе дојке, дозволите јој да сиса колико жели. Док она сиса, слободном руком радите компресије дојки, лагану масажу од корена дојке ка брадавици. Тако поспешујете млазеве млека. Тек када сте подојили бебу овако два пута на обе дојке, а беба и даље није задовољна (плаче, љути се, не спава) можете понудити своје измлазано млеко, или формулу, и то помоћу шприца. Узмете млеко у шприц, неки већи, бебу држите усправно, наслоњену леђима на себе. Унесете шприц у угао усана бебе, усмерите ка образу и убризгате мало. Сачекајте да прогута. Траје дуже, али тако избегавате цуцлу која ствара конфузију брадавице. Беба ће попити мање формуле, и за кратко време ће желети да поново сиса, а то вам је и циљ. Беба која има пун стомак формуле не жели да сиса. Стимулација брадавице, односно бебино сисање, је сигнал који је неопходан нашем мозгу. Он тако препознаје да је беба ту, да сиса и вуче, да је потребно млека за њу, хормони се активирају, и лучи се млеко. Ако тај сигнал изостаје, лучење млека се смањује. мање сисања значи мање млека, и обрнуто. Ако беба често сиса, више ће и млека бити.

Када завршите са храњењем на шприц, можете се додатно ручно измлазати. То млеко сачувајте, а ако не излази пуно млека, стимулишите тако ручно сваку дојку по око минут времена. То је додатни сигнал телу да је потребно више млека. Дојићете по читав дан, нећете имати времена ни за шта осим да једете и за брзу личну хигијену. Зато вам је потребна сва могућа помоћ ваших најближих. Спремање оброка и основно чишћење простора, прање и сушење веша, набавка намирница, за све ово задужите неког другог. Ви само треба да будете у кревету са бебом, одмарате, лежите поред ње. Јести и пити пуно течности, окружите се стварима које ће вас опустити. Читајте, гледајте тв, телефонирајте, шта год, али све из кревета, а поред вас је бебица. Јер она осећа ваше присуство чак и када спава, и када јој дате дојку, то је коначна потврда да је мама ту, да није сама на овом новом свету. Дојење је за новорођенчад и вода и храна, а још важније, утеха и сигурност коју једино у мајци препознају.

Процес “скидања” са формуле је дуготрајан, неће се десити преко ноћи, али ако избаците коришћење флашице, дозволите беби да сиса кад год жели, на сваки “кме”, ако једете и пијете редовно, врло брзо ћете приметити да се количина млека повећала. Дајте себи неколико дана да спроведете овакав план, видите како се одвија. Ваш умор је неизбезан, Дојићете и само дојити по читаве дане, плакање бебе биће неминовно, а ви се трудите да је утешите – дојком. Говорите својој беби шта осећате према њој, мазите је док сиса. Разголитите бебу, нека буде у пелени, бенкици и чарапицама, а ви скините грудњак и обуците нешто на копчање. Дајте беби да сиса, покријте се заједно. Ово се зове контакт кожом, када се већа површина ваше и бебине коже додирују. Заједничка је за све сисаре, и изазива лучење окситоцина, тзв. хормона љубави, среће, који вас заједно опушта и дозвољава да се зближите и повежете са бебом. Када беба заспе, оставите јој обрашчић на вашој голој кожи још неко време, не спуштајте је одмах. Упијајте тај предивни бебећи мирис, а она ће слушати ваше срце.

Ово је најкраће што сам могла, напала ме инспирација!”

Аутор: Марија Милановић, саветница за дојење удружења „Родитељ”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама