Др Тиодоровић: У зависности од степена вакцинације по локалним самоуправама одредити ко ће ићи у школу регуларно а ко онлајн

9 августа, 2021

Здравствени радници морају бити сви вакцинисани, сви они који долазе у контакт са пацијентима, рекао је за РТС епидемиолог Бранислав Тиодоровић. Вакцинација није ствар демократије него цивилизације, истакао је епидемиолог.

Пораст броја новозаражених који тренутно имамо није изненађујући, имајући у виду повратак великог броја српских туриста из земаља у којима је епидемијска ситуација доста лошија. Овај раст који сада имамо ће се наставити – сагласни су стручњаци.

Међутим, забрињава чињеница да се људи враћају са одмора, колективи се пуне, ускоро ће кренути и нова школска и академска година, што значи и повратак студената у домове. Шта нас чека већ за који дан, како да се понашамо.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да је летњи период показао да смо се сви опустили, да се грађани придржавају неких мера, али не свих.

Додаје да сви желе да школска година крене регуларно.

“Не можемо да притискамо децу од 12 година да се вакцинишу, а да немамо задовољавајуће резултате код одраслих”, истакао је епидемиолог.

“Просветни радници морају да схвате да треба себе да заштите и да ће тако да заштите децу. Подстакнимо да деца носе маске, поготово она старија од 12 година. Нигде у свету није постигнута масовна вакцинација ове групе, па тако ни код нас. Исто тако, свако инсистирање на масовном тестирању је неизводљиво, не можемо то да радимо стално. Будимо реални и спроводимо оно што се спроводи у свету.”, истакао је Тиодоровић.

Наводи да би требало да имамо мирнију епидемијску ситуацију да би се деца вратила у клупе, али то је тешко очекивати. Ситуација коју сад имамо, каже Тиодоровић, није за панику, али јесте за позорност. Али би било добро, објаснио је он, да просветни радници искористе август да се вакцинишу, како би се обезбедили услови за нормалан рад.

Наводи да морамо да правимо разлику између локалних самоуправа које имају висок проценат вакцинисаних, преко 50, а негде и преко 70% пунолетних вакцинисаних, и оних који немају и да се тако одреди ко ће ићи онлајн, а ко регуларално у школу.

“Ситуацију морамо да пратимо из дана у дан, да бисмо обезбедили да систем функционишу на регуларан начин.” – закључио је он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Др Тиодоровић: У зависности од степена вакцинације по локалним самоуправама одредити ко ће ићи у школу регуларно а ко онлајн

  1. Dragan каже:

    Vidi Gari, ne može

  2. Nikola каже:

    Strašno me zanima da li je tačno da je Tiodorovic rekao unuku ili nekom svom da se ne vakciniše ako želi decu?!Pročitao više puta na društvenim mrežama.Nadam se da nije tačno jer ljudi svašta pišu ali ako je stvarno rekao onda je to mnogo zabrinjavajuće

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама