Драга личност мог детињства – моја бака (одабрани радови)

14 априла, 2018

У наставку се налази неколико одабраних радова који су пристигли на наш конкурс на тему „Драга личност мог детињства”. Овде издвајамо оне најлепше о бакама.

Личност мог детињства

Око мене је пуно драгих особа који ми улепшавају детињство и чине ме срећном. Али постоји једна која је увек ту, поред мене, а тако је тиха и неприметна. То је моја бака Јагода, за коју могу рећи да је моја друга мама.
Пошто ми мама стално ради, бака ми спрема храну, коју ја највише волим да једем. Она је ту да ме испрати у школу. Када ме види на вратима, на њеном замишљеном лицу појави се осмех. И ја тада знам да бака више не брине како ћу се вратити из школе. Широко рашири руке, загрли ме и увек каже: „Где је моје дете, лутка моја?“
Најлепши тренуци са баком су када брат и ја одемо код ње у собу и слушамо њене приче о томе како је некада било. Бака прича, прича…Тако причајући, њен глас постаје све тиши и уморнији и то је знак да треба лагано да изађемо из собе. Из њених прича схватила сам да њој није било лако.Она је имала много мање, него ми сада. Али, људи су више времена проводили заједно и нису се толико свађали.
Волим да посматрам баку када се мама враћа са посла, увек се обрадује, брзо поставља сто, угађа јој баш као и нама деци. Таква је моја бака, увек пуна љубави, брине о свима нама. Волимо је што је баш таква.

Марија Стојановић

OШ “Милорад Мића Марковић“, Мала Иванча

Учитељ: Гордана Косанић

Драга личност мог детињства

Драга личност мог детињства је моја драга бака Олга. Она је мама мог тате и она је била најбоља бака на свету. На моју велику жалост, бака Олга више није са нама, преминула је.
Она је била увек насмејана и весела. Имала је звонак глас и увек је лепо причала. Носила је наочаре. Очи су јој биле боје мора, а коса боје зрелог жита. Пуно је волела цвеће. А највише је волела своје унуке. Много сам волео да са њом проводим време. Увек би се играла са мном. Водила ме је у шетњу и у парку би се играли наше омиљене игре жмурке и мирисали би цвеће. Пре спавања би ми читала приче. Увек ми је било лепо са њом. Сада кад је нема и када идем у кућу у којој је живела, очекујем да ће се појавити на степеништу и раширити руке да ме загрли. Неки пут ми се чини да чујем њен глас и помислим да ћу је поново видети. Често сањам како са њом играм жмурке у парку.
Бака ми пуно недостаје. И сада док ово пишем о њој, растужио сам се. Она ће остати да живи у мојим мислима и сећањима. И када одрастем мислићу на њу и причаћу својој деци о драгој бака Олги, коју сам пуно волео и која је била леп део мог детињства.

Марко Џоџо III 1

OШ „Свети Сава“, Београд

Учитељ: Бранкица Виторовић

 

Моја бака

Ја имам две баке. Бака Славицу и бака Бубу. Овога пута описаћу вам моју бака Бубу. Бака Буба је мама мога тате. Она живи са нама у кући. Има црну косу, браон очи и нежно, бело лице. Моја бака је много добра. Сваког јутра је у кухињи као на свом радном месту. Припрема својој породици доручак. Када ја устанем доручак је већ готов, а она седи и пије своју јутарњу кафу. Увек нас пита шта бисмо волели да нам скува за ручак. Када заврши ручак воли да одгледа своју омиљену серију. Бака има своју омиљену фотељу у којој воли да седи и одмара. Много воли цвеће. Има пуно саксија са цвећем о коме води рачуна. Залива га, чисти суво лишће и веома често мења распоред саксија. Када добијем петицу у школи радује се са мном. Зна да ме одбрани од маме и тате када ме грде. Када останемо саме увек ми укаже на грешку и саветује да слушам маму и тату. Са баком никада није досадно. Често ми прича приче и бајке. Највише волим када ми прича о детињству мога тате.
Таква је моја бака нежна, мила и драга. Волим је највише на свету и зато се трудим да буде срећна.

Цекић Сташа III 12

ОШ „Вук Караџић“Дољевац (Малошиште)

Учитељица: Данијела Митровић

Личност мог детињства

Моја бака више није са нама, али су тренуци проведени са њом још увек живи у мом сећању.
Играла се са мном шта год сам ја желео. Облачила се као војник само да би мени удовољила. Шетајући шумом увек смо у ранцу носили гомилу слаткиша. Била је спремна да гура мој мотор, трчи заједно са мном, само да ја будем срећан. Била је стара и болесна, али то никад није показивала. Радила је све што и ја, трчала, вукла, гурала…
Спремала ми је омиљена јела, радовала се кад се ја радујем. Она је била права бака, нежна и брижна, увек ту за мене. Све баке требају бити такве. Последњи пут кад сам је видео, ја сам је нашминкао и намазао јој нокте. Заједно смо се смејали тада.
Моја бака није само личност мог детињства, она је личност мог живота.

Лука Божидар Антић

ОШ „Бранислав Нушић“ Доња Трнава

Учитељица Стана Стојковић

Личност мог детињства

Кроз моје детињство прошле су мени многе драге особе. Неке га још увек чине срећним и лепим, а неке су нас нажалост и напустиле.
Бака Анђа је била моја прва комшиница, велики пријатељ моје породице. Дружила се са мојом баком и чувала и мог тату. Док сам била беба долазила је да ме чува и да се игра са мном. Мазила ме је, љубила и певала ми. Још увек могу да осетим топлину њених нежних руку. Са њом никада није било досадно, волела је да се шали и била је веома духовита. Моја бака Анђа је била осећајна, племенита, нежна и врло паметна жена. Обожавала је да гледа политичке и научне емисије, а ниједан број ,,Политике“ није пропуштала да прочита. Носила је најлепше хаљине и џемпере јер је у младости била најбоља кројачица у граду. Носила је наочаре, и имала седу косу коју је увек везивала у пунђу. Иако је на крају морала да буде у колицима, осмех са њеног лица никада није силазио, а поготово кад бих ја ушла и потрчала јој у загрљај. Имала је пуних деведесет година, а понашала се као да је моја вршњакиња. За мене је увек имала спремљене бомбоне и чоколаде, а ја сам њој правила друштво и помагала.
Увек ћу је се сећати. Памтићу њене приче из живота, њено слатко од јагода и мед од маслачка. То су биле најлепше посластице мог детињства.

Ивана Ђорђевић IV 2

ОШ „Милан Илић Чича“ Аранђеловац

Учитељица: Десанка Стевановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама