Друштво директора школа планира контратужбе

новембар 25, 2020

Кривичне пријаве поднео је Дејан Ђукић, председник Синдиката запослених у полицији а тужилаштво их није одбацило

У јеку епидемије вируса корона у Србији док премијерка, министар просвете и здравствени стручњаци Кризног штаба за сузбијање ковида 19 упорно напомињу да су школе најбезбеднија места управо зато што се стриктно придржавају препоручених мера заштите – против директора основних и средњих школа у Београду, а укупно их има скоро 290, поднете су кривичне пријаве у којима се тврди да „поштујући препоруке нелегитимног кризног штаба” угрожавају живот и здравље ученика и запослених.

Foto: Canva

Директорима се на терет ставља и да наводно противуставно и незаконито, али и супротно ставу Светске здравствене организације (СЗО), приморавају ђаке и наставнике да носе заштитне маске. Кривичне пријаве поднео је Дејан Ђукић, председник Синдиката запослених у полицији.

Имајући у виду епидемиолошку свакодневицу којој смо сведоци, оправдано је питати да ли су наводи из ових пријава апсурдни и беспредметни у сукобу са здравим разумом? Надлежни јавни тужилац није их одбацио као неосноване. Треће основно јавно тужилаштво, поступајући по појединачним пријавама, наложило је полицији да обави разговоре са директорима школа и у што краћем року достави извештаје.

Тим поводом су у полицији, како сазнајемо, већ испитани директори школа у општинама Земун и Савски венац. Међу позванима на информативни разговор због кривичне пријаве били су и наши саговорници Милош Бјелановић, директор Земунске гимназије и Ђурађ Бањац, директор Електротехничке школе „Земун”, крајње непријатно изненађени бесмислом кривичне пријаве за рад по прописима.

− Због извршеног кривичног дела угрожавања здравља запослених и ученика школе, чији је директор одговорно лице, у образложењу кривичне пријаве наводи се да смо поштујући препоруке нелегитимног кризног штаба прекршили Устав Републике Србије који у члану 24 каже да је људски живот неприкосновен и члан 25 који налаже да је физички и психички интегритет неповредив, нико не може бити изложен нечовечном или понижавајућем поступању или кажњавању, нити подвргнут медицинским или научним огледима без свог слободно датог пристанка. Указује се да Кризни штаб није законом уређено него саветодавно тело Владе и не може да донесе било какав обавезујући акт већ само да даје препоруке у вези са епидемиолошким мерама. Наводи се и да смо прекршили одлуке привременог парламента и став СЗО да маске не штите од вируса ковид 19 − цитирају наводе из кривичних пријава Бјелановић и Бањац.

У допису који потписује Симонида Петровић, заменик јавног тужиоца Трећег основног јавног тужилаштва у Београду захтева се да у разговору са пријављеним директорима полиција осим на наводе из кривичних пријава посебно обрати пажњу на то да ли су и чије антиепидемијске препоруке поштовали директори школа и да ли су и које мере сузбијања заразне болести предузимали.

− Уместо хвала за то што су школе најбезбеднија места у актуелним околностима, добили смо кривичну пријаву. Због тога што радимо по препорукама и прописима идемо да дајемо изјаве у полицији? Не можемо то да прећутимо и да не реагујемо − сагласи су директори.

Није им јасно због чега су пријаве поднете против сваког од њих понаособ, зашто није упућена једна ресорном Министарству просвете по чијим смерницама раде, а најмање им је разумљива чињеница да је тужилаштво уопште наложило да полиција испитује директоре школа.

Друштво директора школа планира контратужбе

Представници Друштва директора школа Србије, како за наш лист каже председник тог удружења Дејан Недић, овог јутра састаће се да министром просвете Бранком Ружићем у намери да од њега као првог човека образовног система. али и члана републичког Кризног штаба, затраже помоћ и заштиту због апсурдне ситуације у коју су доведени одлуком тужилаштва да их полиција испитује да ли су и по чијим противепидемијским мерама поступали.

− Ван памети је и срамно је да због тога што радимо по прописима добијамо кривичне пријаве. Школе су спровеле све неопходне мере заштите и то настављају да чине и даље, како би се спречило ширење вируса корона. Није толико проблем што је неки синдикалац полиције поднео кривичне пријаве, већ зашто их као неосноване није одбацило надлежно тужилаштво. Сигурно ћемо поднети контратужбе. Али, прво желимо да чујемо став ресорног министра и републичког Кризног штаба − категоричан је Недић.

Зашто тужилаштво није одбацило пријаве

Уколико тужилаштво сматра да је кривична пријава неоснована оно може да је одбаци, потврђено је за „Политику” у Трећем основном јавном тужилаштву. На наше питање због чега нису одбацили пријаве у којима се дискредитује републички Кризни штаб а директори школа терете да угрожавају здравље ученика и запослених радећи по препорукама тог штаба и смерницама државног и просветног врха, које су у датој ситуацији обавезујуће зарад заштите јавног здравља, јуче нису могли да одговоре.

Објаснили су да „тужилаштво кад заприми кривичну пријаву било ког подносиоца мора да изврши проверу навода из те кривичне пријаве преко полиције или позивањем грађана да дају изјаву”.

Под претпоставком да има нешто у тим пријавама, због чега оне нису одбачене, казали су да ће на наше питање одговорити након увида у предмет и провере са замеником јавног тужиоца као обрађивачем предмета.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Друштво директора школа планира контратужбе"

  1. Aleksa каже:

    Објаснили су да „тужилаштво кад заприми кривичну пријаву било ког подносиоца мора да изврши проверу навода из те кривичне пријаве преко полиције или позивањем грађана да дају изјаву”.

    A nama je policija, u jednom razgovoru, rekla da ne pišemo prijave jer javni tužilac neće da pozove na odgovornost roditelje učenika, koji je udario nastavnika, na primer.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама