Друштво психолога: Забранити рекламирање коцкарница и њихово отварање у близини школа

30 јуна, 2022

Друштво психолога Србије обратило се јавности саопштењем поводом експанзије реклама за коцкарнице. Иницијатива су покренули проф. др Оливер Тошковић и асистент Сенка Костић, забринути због отварања све већег броја ових објеката у близини школа, као и због тога што се у рекламама за коцкарнице појављују познате личности које су младима узор.

– Иако смо свесни да је коцкање болест зависности која датира од давнина, треба скренути пажњу на то да је данас коцкање лако доступно скоро свим слојевима друштва. Поред великог броја игара на срећу које су доступне на телевизији, великог броја отворених кладионица у скоро свим градовима, доступно је и онлајн клађење. Лака доступност клађења свакако отежава појединцу који жели да престане да се коцка да се носи са болешћу зависности јер је искушење превелико и више није довољно избегавати кладионице у току њиховог радног времена, јер је коцкање константно доступно. – наводи се у саопштењу.

– Имајући све поменуто у виду, посебну пажњу скрећу рекламе које потенцирају коцкање као вид игре на срећу, а у којима се истиче да ће добитак довести неког до неизмерног богатства. Рекламе за кладионице снимају истакнуте јавне личности, односно особе које могу бити значајни фактори обликовања понашања младих. Имајући у виду да и истраживања показују релативно високе стопе зависности међу становништвом, а посебно коцкања, ДПС реагује јавном осудом рекламирања кладионица. – додаје ДПС.

С тим у вези, Друштво психолога Србије наглашава да би у општем интересу грађана било веома важно покретање иницијативе за законске рестрикције у вези са рекламирањем коцкарница, забрану отварања коцкарница близу школа, као и забрану да коцкарнице буду спонзори спортских манифестација или клубова, а све то по угледу на земље које су то већ спровеле, нпр. Шпанија и Велика Британија.

– Такође, пошто у Р. Србији већ постоје законске одредбе којима се ограничава рекламирање алкохолних пића или цигарета, због штетних последица по здравље и потенцијалног изазивања зависности, сматрамо да се исти принцип може и треба применити на рекламирање коцкарница, с обзиром да се јавно и неограничено рекламирање коцкарница може схватити и као промоција зависничког понашања, закључак је саопштења које потписује председница Друштва, проф. др  Тамара Џамоња Игњатовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Друштво психолога: Забранити рекламирање коцкарница и њихово отварање у близини школа"

  1. Зорица каже:

    Драги психолози, нажалост, много касните… Аларм за тренутно стање упаљен је још пре 20 година, када су кладионице преко ноћи избиле на сваки ћошак. Тада су родитељи данашњих младих овисника масовно закорачили у пропаст коцке, и постали модел својој деци. Сви смо криви, јер смо немо посматрали, и сада посматрамо ту “демократску разоноду”. Али то је тековина осиромашеног и ојађеног друштва…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама