Држава је исплату родитељског додатка условила са неколико новина

Да би добили родитељски додатак, родитељи морају доставити ресорном министарству потврде о вакцинацији и похађању предшколског или редовном школовању за сву своју децу.
По новом закону о финансијској подршци породици, који је ступио на снагу у јулу ове године, држава је исплату родитељског додатка условила са неколико новина, а које се с једне стране тичу све рођене деце и с друге стране школе и здравствене заштите.
Да би родитељи добили новац који им по закону следује, потребно је да им сва деца буду уредно вакцинисана, као и да редовно иду у предшколско или основну школу (ово важи за децу која су рођена пре 2012. године).
Законом који је ступио на снагу првог јула ове године предвиђено је да за прво дете родитељи једнократно добију 100.000 динара, за друго дете 10.000 месечно две године, за треће по 12.000 месечно десет година, а за четврто 18.000 динара месечно, такође десет година.
Оно што за многе родитеље представља непознаницу је то да се потребне потврде не прослеђују електронски међу службама надлежним за дечју заштиту. То практично значи да, иако је министар за рад Зоран Ђорђевић најављивао да ће породиље и труднице до краја године добити сва заостала потраживања без перипетија, јер ће по новој уредби општине и секретаријати за дечју заштиту међусобно проверавати да ли су деца вакцинисана и редовни ђаци, родитељи ипак морају “да иду пешке”.
– Када се утврди да су испуњени услови за право на родитељски додатак, доноси се ново решење на основу ког ће се исплаћивати нов износ додатка. Документа која недостају (потврде о вакцинацији и школовању) је неопходно донети физички, јер још увек грађани немају начин да доставе електронски потпис – рекли су за “Блиц” у Министарству за рад и запошљавање.
Чак и родитељи који су по старом закону добили решење о новчаној помоћи од 6.410, а добили су друго дете од првог јануара до првог јула ове године, да би добили нови, увећани износ, морају поново да иду и носе потврде у надлежни Секретаријат за дечју заштиту.
Још 3,5 милијарди из буџета
Како су “Блицу” рекли из ресорног министарства, за сва дуговања намењена мамама биће потребно издвојити из буџета додатних 3,5 милијарди динара.
– Динамика доношења нових решења разликује се од броја корисника који остварују право на додатак, али битно је да се ради на обради захтева и да ће сви по донетом решењу добити припадајуће износе – рекли су из Министарства.
Извор: Блиц