Држава мења уредбу о субвенцији за први стан за маме које су родиле бебу у овој години

6 августа, 2022

Уредба о субвенционисању куповине првог стана за маме које су родиле бебу у овој години биће ускоро промењена, сазнају “Новости”. Све мајке које су одбијене, а испуњавају услове, добиће новчана средства.

Како је “Новостима” рекла Дарија Кисић, министарка за рад и председница комисије за доделу новчаних средстава за куповину првог стана, пропис којим се дефинишу услови за доделу субвенције једна је од најважнијих мера за подстицај наталитета и подршке мајкама у Србији.

– Држава је одлучна да подржи мајке да реше стамбено питање и заснују своју породицу, јер тако улажемо у још бољу будућност наше земље – рекла је она.

– Досадашња пракса показала је да су постојале недоумице у примени Уредбе и да су мајке уместо предуговора подносиле уговоре о купопродаји некретнине.

У наредном периоду, наглашава она, надлежни ће учинити све да се пронађе правни основ да све оне које су у моменту рођења детета испуниле све услове, добију подршку државе.

– Позивам мајке које су родиле децу у овој години, уколико испуњавају услове, да поднесу захтев за субвенцију за куповину некретнине, јер држава је одлучна и финансијски спремна да их подржи – поручила је министарка.

Како су “Новости” већ писале, проблем је настао пошто су маме потписале уговор о куповини стана на кредит углавном дан пре него што су поднеле захтев за субвенцију, за шта су месец дана прикупљале папире. Пред државом која одлучује о додели новца, због потписаног уговора, оне су већ имале некретнину у власништву, чиме су аутоматски изгубиле основни услов и право на новац из буџета.

Компликована процедура и неусклађеност прописаних услова са реалним стањем на терену одбили су многе парове да се упусте у авантуру обезбеђивања крова над главом са делом новца из државне касе. До сада су субвенције за стан добиле четири мајке и то из – Сомбора, Трстеника, Крагујевца и Бечеја, а држава је у ту сврху издвојила укупно 34.595 евра. Према подацима Министарства за рад у процедури је 39 захтева.

Највећа помоћ 20.000 евра
Уредба о субвенционисању куповине првог стана важи за све маме које су децу добиле од 1. јануара 2022. Захтев може да се поднесе годину дана од дететовог рођења, а мама не сме у тренутку подношења захтева да има некретнину у власништву. Максимална субвенција може да буде 20.000 евра.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама