Država menja uredbu o subvenciji za prvi stan za mame koje su rodile bebu u ovoj godini

6 avgusta, 2022

Uredba o subvencionisanju kupovine prvog stana za mame koje su rodile bebu u ovoj godini biće uskoro promenjena, saznaju “Novosti”. Sve majke koje su odbijene, a ispunjavaju uslove, dobiće novčana sredstva.

Kako je “Novostima” rekla Darija Kisić, ministarka za rad i predsednica komisije za dodelu novčanih sredstava za kupovinu prvog stana, propis kojim se definišu uslovi za dodelu subvencije jedna je od najvažnijih mera za podsticaj nataliteta i podrške majkama u Srbiji.

– Država je odlučna da podrži majke da reše stambeno pitanje i zasnuju svoju porodicu, jer tako ulažemo u još bolju budućnost naše zemlje – rekla je ona.

– Dosadašnja praksa pokazala je da su postojale nedoumice u primeni Uredbe i da su majke umesto predugovora podnosile ugovore o kupoprodaji nekretnine.

U narednom periodu, naglašava ona, nadležni će učiniti sve da se pronađe pravni osnov da sve one koje su u momentu rođenja deteta ispunile sve uslove, dobiju podršku države.

– Pozivam majke koje su rodile decu u ovoj godini, ukoliko ispunjavaju uslove, da podnesu zahtev za subvenciju za kupovinu nekretnine, jer država je odlučna i finansijski spremna da ih podrži – poručila je ministarka.

Kako su “Novosti” već pisale, problem je nastao pošto su mame potpisale ugovor o kupovini stana na kredit uglavnom dan pre nego što su podnele zahtev za subvenciju, za šta su mesec dana prikupljale papire. Pred državom koja odlučuje o dodeli novca, zbog potpisanog ugovora, one su već imale nekretninu u vlasništvu, čime su automatski izgubile osnovni uslov i pravo na novac iz budžeta.

Komplikovana procedura i neusklađenost propisanih uslova sa realnim stanjem na terenu odbili su mnoge parove da se upuste u avanturu obezbeđivanja krova nad glavom sa delom novca iz državne kase. Do sada su subvencije za stan dobile četiri majke i to iz – Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, a država je u tu svrhu izdvojila ukupno 34.595 evra. Prema podacima Ministarstva za rad u proceduri je 39 zahteva.

Najveća pomoć 20.000 evra
Uredba o subvencionisanju kupovine prvog stana važi za sve mame koje su decu dobile od 1. januara 2022. Zahtev može da se podnese godinu dana od detetovog rođenja, a mama ne sme u trenutku podnošenja zahteva da ima nekretninu u vlasništvu. Maksimalna subvencija može da bude 20.000 evra.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama