Sunce i komarci – najbolji načini da zaštitite dečju kožu

2 juna, 2018

Poslednjih godina, problemi sa osetljivošću kože kod dece sve su češći. I tome ima mnogo razloga – upotreba hemijskih sredstava, različitih supstanci u sredstvima za održavanje higijene, ponekad čak i onim na kojima piše da su potpuno bezbedni za upotrebu kod beba i dece. Atopijski dermatitis, ekcem i slična oboljenja sve su učestalija.
Ipak, ono na šta stručnjaci najviše upozoravaju je UV zračenje. Samo jednom dozvolite da dete izgori i povećaćete šansu da u budućnosti oboli od melanoma za 100%.

Kako zaštititi decu?

Pa, pre svega, deca mlađa od godinu dana ne bi trebalo uopšte da se izlažu direktnom suncu. Nakon godine, i za odrasle i za decu važi da treba izbegavati izlaganje suncu u periodu od 10 sati pre podne, pa sve do 16 časova.
Ako su deca izložena suncu, trebalo bi kožu pokriti odećom, a šešir je takođe obavezan. To je svakako najefikasnija zaštita. Međutim, naravno da nećete dete od dve ili tri godine držati na plaži obučeno. Zato bi trebalo pažljivo da odaberete losion sa zaštitnim faktorom kojim ćete namazati kožu deteta izloženu suncu.

Šta je to SPF i šta znače te brojke?

SPF je skraćenica za „faktor zaštite od sunca”. Ako vaše dete bez zaštite pocrveni na suncu za, recimo, 10 minuta, ako mu namažete zaštitnu kremu sa faktorom 15, povećaćete mogućnost bezbedne izloženosti suncu za 15 puta. Dakle, ne bi trebalo da pocrveni najmanje 150 minuta. Iako većina roditelja ni u ludilu neće namazati tako nizak zaštitni faktor, Američka asocijacija pedijatara kaže da on blokira oko 93% štetnih sunčevih zraka, dok faktor 50 blokira 98%.

UVA i UVB zaštita

Ultraljubičasti A zraci čine kožu tamnijom, A ultraljubičasti B zraci krivi su ako koža izgori. Ali, ne dajte se prevariti – to ne znači da su ovi prvi zdravi i bezbedni iako se ranije verovalo da je tako. Podjednako su štetni, a UVA čak i podmukliji jer prodiru dublje u kožu. Zato je važno da, kad birate losion, odaberete onaj koji pruža i UVA i UVB zaštitu. Jedna od takvih je i Chicco sun kolekcija u okviru koje su svi proizvodi vodootporni i hipoalergijski. Chicco je razvio novi, inovitivni sistem zaštite koji se zasniva na polimeru koji povećava upornost faktora zaštite, održava faktore na koži, vodootporan je i prirodan, bez alkohola, bez silikona, bez fenoksietanola, bez parabena, bez parfema, bez EDTA, bez PEG. Ovo je jedinstvena formula na tržištu i stoga je pogodna za bebe od rođenja.

Koji oblik zaštite koristiti i koliko često?

Da li ćete koristiti sprej, gel ili kremu – sasvim je nevažno. Uzmite ono što vam više odgovara jer to neće uticati na kvalitet zaštite. Svakako birajte vodootpornu zaštitu ako će se dete kvasiti, a kremu nanesite pola sata pre izlaganja suncu, kako bi zaštita bila potpuna. I ponavljajte na svaka dva sata, ako dete ulazi u vodu i češće.
Drugi veliki neprijatelj dečje kože kojeg često potcenjujemo su – komarci. Da, i nas su ujedali kad smo bili deca, pa nam nije bilo ništa. Ali, danas, komarci su najveći prenosnici zaraznih bolesti na svetu. Tropska groznica i malarija su najopasnije među njima, ali, na sreću, prevencijom se može mnogo učiniti.
Slično kao i kod zaštite od sunca, uvek je odeća najbolji izbor. Ali, pošto male napasti postaju aktivne upravo leti, kada smo lagano obučeni, moramo razmišljati i o drugim načinima zaštite. Pre svega, trebalo bi izbegavati boravak u blizini mirne vode jer je tu njihova najveća koncentracija. Naravno, zaštitite kuću ili stan komarnicima.

Da li ste znali da samo ženke komarca ujedaju?

Naravno da sve ovo ne pruža stopostotnu zaštitu, naročito u „sezoni komaraca”. Kada su deca u pitanju, potrebno je biti veoma obazriv prilikom korišćenja bilo kakvih sredstava zaštite. O aparatima sa tableticama i tečnošću da i ne govorimo. Oni nikako nisu preporučljivi za korišćenje u domovima gde ima dece.

Kako onda zaštititi decu?


Pa, nakon što ste preduzeli sve mehaničke mere zaštite (komarnici), ostaje da odaberete preparat za kožu na prirodnoj bazi, kakvi su oni u Chicco Zanza kolekciji. Osim preparata, ova kolekcija u svom sastavu ima i specijalan aparat koji ne koristi ni tabletice niti bilo šta drugo, već prosto emituje ultrazvučne talase mužjaka komarca koji odbijaju trudne ženke komarca koje ujedaju, ne izazivajući nepoželjne efekte na ljude ili životinje. Rečju, najprirodniji mogući vid zaštite.
Dakle, uz adekvatnu zaštitu, nema razloga da ne uživate u letnjim danima (i noćima) sa svojim mališanima!
A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama