Чак 80% родитеља у Србији не брине о исхрани своје деце

Здраве навике стварају се од малих ногу, али стварају се и нездраве. Ако сте родитељ, можда ћете у неком углу своје свести тихо признати да сте допринели томе да се ваше дете храни нездраво јер вам је у свакодневној јурњави најлакше да га нахраните првим што вам је на дохват руке. А то сигурно није броколи.

Алармантни резултати истраживања које је спровео Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ кажу, цитирамо, да је у Србији у последњих 20 година проценат гојазности порастао 60 одсто, а подаци су посебно алармантни код деце школског узраста јер је свако треће дете гојазно! И тај проценат се сваке године повећава. Према истим тим подацима, чак 49% деце недовољно или никада не конзумира воће.
Није вам добро? Идемо даље:
„Због недовољне физичке активности и лоше исхране готово половина укупног броја основаца и средњошколаца има проблем да се попне степеницама до другог спрата, близу 80% деце не уноси довољно поврћа, тек свако треће дете једе препоручену количину воћа, само трећина на јеловнику има млека и млечних производа колико је потребно, а готово ниједно дете не уноси довољно житарица“, показује истраживање Центра за здравље, вежбање и спортске науке.
Не идите линијом мањег отпора!
Нутриционисти упозоравају родитеље да не прибегавају брзим и најлакшим решењима и да се доследно придржавају забране слаткиша између оброка. Немојте им дозволити да засладе вече пред одлазак на спавање. Не дајте им могућност да бирају између слатких газираних пића и природно цеђених сокова. Ако су њихове ручице довољно велике да држе пице и хамбургере, значи да ће лако држати и јабуку, поморанџу, крушку…
Крените од себе, будите добар пример. Размишљајте свеже, једите свеже, живите свеже.
Извор: Блиц