Čak 80% roditelja u Srbiji ne brine o ishrani svoje dece

23 aprila, 2018

Zdrave navike stvaraju se od malih nogu, ali stvaraju se i nezdrave. Ako ste roditelj, možda ćete u nekom uglu svoje svesti tiho priznati da ste doprineli tome da se vaše dete hrani nezdravo jer vam je u svakodnevnoj jurnjavi najlakše da ga nahranite prvim što vam je na dohvat ruke. A to sigurno nije brokoli.

Alarmantni rezultati istraživanja koje je sproveo Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ kažu, citiramo, da je u Srbiji u poslednjih 20 godina procenat gojaznosti porastao 60 odsto, a podaci su posebno alarmantni kod dece školskog uzrasta jer je svako treće dete gojazno! I taj procenat se svake godine povećava. Prema istim tim podacima, čak 49% dece nedovoljno ili nikada ne konzumira voće.
Nije vam dobro? Idemo dalje:
„Zbog nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane gotovo polovina ukupnog broja osnovaca i srednjoškolaca ima problem da se popne stepenicama do drugog sprata, blizu 80% dece ne unosi dovoljno povrća, tek svako treće dete jede preporučenu količinu voća, samo trećina na jelovniku ima mleka i mlečnih proizvoda koliko je potrebno, a gotovo nijedno dete ne unosi dovoljno žitarica“, pokazuje istraživanje Centra za zdravlje, vežbanje i sportske nauke.
Ne idite linijom manjeg otpora!
Nutricionisti upozoravaju roditelje da ne pribegavaju brzim i najlakšim rešenjima i da se dosledno pridržavaju zabrane slatkiša između obroka. Nemojte im dozvoliti da zaslade veče pred odlazak na spavanje. Ne dajte im mogućnost da biraju između slatkih gaziranih pića i prirodno ceđenih sokova. Ako su njihove ručice dovoljno velike da drže pice i hamburgere, znači da će lako držati i jabuku, pomorandžu, krušku…
Krenite od sebe, budite dobar primer. Razmišljajte sveže, jedite sveže, živite sveže.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama