14 начина да упропастите децу а да тога нисте свесни!

3 јула, 2015

Ово су  грешке које родитељи врло често праве, па обратите пажњу на њих и покушајте да их не понављате


Бити родитељ није лак посао, а најбитније је да стално будете пример доброг понашања које ваше дете треба да следи. Међутим, чак и најбољи међу нама понекада скрену са овог пута без да су тога свесни.

Ово су 14 грешки које родитељи врло често праве, па обратите пажњу на њих и покушајте да их не понављате.

1. Говорите им да смршају
Уколико бринете што ваше дете има неки килограм вишка, ваш је посао да утичете на његову исхрану и да их натерате да се више крећу. Разговор са малишанима о тежини и исхрани је бесмислено док не буду старији.

2. Причате о својој дијети
Деца копирају понашања других људи, тако да је могуће да почну да раде-једу исто што и њихови родитељи, браћа и сестре и пријатељи.

3. Терате их на дијету
Иако су неке дијете здраве за одрасле људе, искључивање читаве групе намирница из исхране детета је опасно. Деци је потребна избалансирана исхрана, а то укључује угљене хидрате, масти и шећере

4. Говорите им да не плачу
Разлог за ово је делимично што би то било исто као да мору кажете да престане да буде мокро, али главни разлог је што деца морају да науче да се носе са својим емоцијама. Требало би да знају да је у реду ако се осећају тужно.

5. Пуштате их да остану будни до касно
Истраживања су показала да четвртина учитеља у основним школама мора да праве паузе јер су деца превише уморна да би пазила на часу. 82 одсто деце открило је да су за то криви родитељи због онлајн игрица и четовања.

6. Прескакање доручка
Ово није само офуцана изрека јер је доручак заиста најбитнији оброк током дана, нарочито за децу. Нема доручка – нема енергије.

7. Храна као награда
Већина родитеља се служи фразом “поједи грашак и добићеш сладолед” што чини да сладолед постане још примамљивији, док се здрава храна претвара у казну.

8. Хвалите ствари које не могу да промене
“Тако си паметан” или “Баш си спретан/леп”. Боље је да хвалите ствари које ураде, а не оно какви су.

9. Ставлљате им етикете
Уколико причате да су “стидљиви”, “нервозни”, “захтевни”, “тихи”… та обележја (чак и ако су она добра, нпр, “спретан”) могу да се задрже па да деца осећају притисак да морају да оправдају тај стереотип.

10. Радите све уместо њих
Када детету треба доста времена да обаве неку радњу, сви падамо у искушење да сами завршимо задатак уместо њих, али морамо да будемо стрпљиви. Уколико све радимо уместо њих, дете може да се осети беспомоћним или да одустану када наиђу на најмању потешкоћу.

11. Упоређујете децу
Када ваше дете дивља, туђа вам се чине као анђели, али тако је то са свим родитељима. Имајте на уму да компарације типа “зашто не можеш да будеш више као твоја сестра/друг/другарица” уопште нису фер и немају никакву васпитни ефекат.

12. Превише их хвалите
Истина је да цртеж кромпира коју је ваше дете нацртало није ремек дело. Уколико константно говорите вашем детету да је све што ураде генијално, убрзо ће схватити да причате глупости изгубиће поверење у вас.

13. Срамите их
Једна од најгорих ствари које можете да кажете детету је да су вас разочарали или да га се стидите. Дакле, не нападајте његову личност већ његове поступке.

14. Не радите оно што проповедате
Већ смо рекли да деца понављају оно што ви радите. Тако да је узалудно да, на пример, говорите детету да није лепо да псује, ако пред њим изговарате псовке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "14 начина да упропастите децу а да тога нисте свесни!"

  1. Stefanka Balaneskovic ex Andonova каже:

    ORIGINALNO………………NEVEROVATNO AL ISTINITO.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама