Две награде „Невен” за 2017. издањима Креативног центра

5 октобра, 2018

Организација Пријатељи деце Србије доделила је 4. октобра 2018. две награде Невен за 2017. годину издањима Креативног центра.
Награде су добили Златко Васић за књигу ЧУДЕСНО ПУТОВАЊЕ као најбоље дело из области белетристике и Татјана Михајилов-Крстев за књигу 50 ЕКСПЕРИМЕНАТА ИЗ ЖИВОГ СВЕТА као најбоље дело из области популарне науке.
На овогодишњи конкурс стигло је 49 наслова намењених деци из 12 издавачких кућа. Иначе, за скоро 30 година постојања Креативни центар је освојио чак 25 Невена.

О награди из области белетристике одлучивао је жири у саставу: Милован Данојлић, Гордана Главинић и Ивана Мијић Немет. Преносимо део образложења жирија:
„Чудесно путовање је суштински поетична књига о путовању несвакидашњег путника кроз четири годишња доба и на четири стране света. Васићев Путић „са војвођанског салаша” путује у себи, кроз свет, колико у мислима, толико и у стварном земном простору, погледа упртог према звездама и прожет снажним метафизичким осећањем јединства субјекта и света. Његов роман првенац дело је раздрагано, весело, маштовито и лирски сугестивно, а битна претпоставка његове лирске природе је и извесна симболика целог романа − иако причање о доживљајима главног јунака аутор не обликује са тенденцијом алегоријског штива, оно  носи у себи важне животне истине и пример је како се машта користи за понирање у оно што око себе гледамо, како помоћу ње истинитије живимо и боље  мислимо.“
О награди из области популарне науке одлучивао је жири у саставу: Љубица Урошевић, Милован Данојлић, Гордана Главинић и Ивана Мијић Немет. У образложењу, између осталог, пише:
„Иако универзитетски предавач, ауторка, очигледно врстан комуникатор науке, успева да пронађе “пут којим се лакше иде” до научних сазнања и читаоце сигурно и с радошћу поведе њиме. Својим претходним књигама 50 експеримената из микросвета и 50 експеримената из хемије придружује и трећу која показује да учење може бити одлична забава! Намењена узрасту од 9-12 година, књига је позив детету да се отисне у истраживање живог света, уживи у улогу правог истраживача и
забавним и безбедним експериментима само изведе доказе о задивљујућим природним процесима. Сам избор експеримената и духовит мотивишући текст, праћен примереним илустрацијама Немање Ристића, држе пажњу од првог до последњег огледа. Проткани елементима игре и ослоњени на појаве из свакодневног живота, сугеришу радост открића, а објашњења су упечатљива и једноставна, без формула и дефиниција.”
Традиционална награда Невен, најстарија и најзначајнија награда у области културе за децу, установљена је 1955. године. Подстиче стваралаштво за децу,  афирмише ауторе и најуспешнија остварења за младе. Додељује је организација Пријатељи деце Србије у три категорије: белетристика, илустрација књиге или сликовнице и популарна наука. Награду чине повеља чији је аутор Душан Петричић и новчани износ. Додељује се сваке године за издања штампана у претходној години.
Доделу овогодишње књижевне награде Невен подржали су Министарство културе и информисања, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Продуцентска кућа НИРА.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама