Две стране медаље: Мама осула по васпитачима

 
Прича васпитачице Ане Сарић о томе каквих све родитеља има “усијала” је мреже пре два месеца. Једна мама одлучила је да јој одговори!
Васпитачица Ана Сарић је пре око два месеца, изнервирана насловом “Васпитачица ошамарила дете”, написала на Фацебооку свој став о томе каквих све родитеља има, желећи да прикаже и другу страну приче.
Сада је једна мама, Биљана Котур, на свом блогу објавила текст “Две стране медаље” као одговор васпитачици.

Прочитајте и Шта вам васпитачице у вртићу никада неће рећи у лице

Васпитачици прекипело: Има и оваквих родитеља!

Драга Ана,Обрадовало ме је Ваше обраћање јавности. Обрадовала ме је чињеница да је једна млада особа устала да каже шта има и скрене пажњу на неке појаве у нашем друштву. Волела бих да Ваш пример “повуче ногу”.
Морам прво да Вам изнесем властито искуство. Када је дошло време да мој син крене у јаслице, а тада је било баш доста деце чије сам мајке познавала, почела сам да слушам монструозне приче. Нисам могла да верујем да тако нешто постоји. Ни сада не верујем, али их и даље слушам. Па, хајде, да прво ту причу јавно демистификујемо. Хајде да јавно кажемо шта је истина. Због наше деце и вас.
А прича гласи: васпитачице намерно праве промају ( која је изгледа код нас најраспрострањенија појава) или, боље рећи, услове да се деца разболе, да би имале што мање посла. Је л тако да је прича страшна? А чула сам је бар педесет пута од особа које не познају једна другу и причају о различитим вртићима.
Ајмо сад да покренемо јавну расправу, са стручним лицима, да ли је то тачно. И са родитељима који су присуствовали таквим ситуацијама.
 

Прочитајте и Писмо васпитачице из вртића након месец дана адаптације …

А можда је разлог таквог стања што васпитачице дозвољавају да “мртво болесна” деца остају у вртићу како би “мајке седеле код куће”. Како Ви знате да те мајке седе код куће, када је код нас сасвим нормална појава да у званичним документима стоји да је мајка незапослена, а ради на црно, или чисти по кућама, или… а нико неће да јој да папир да ради. И онда ви доводите у ситуацију десетак других родитеља да узимају боловање и тиме можда угрозе и свој посао ( јер код нас се боловање не тумачи са здравственог аспекта).
И да наставим своју причу. Мој син је почео да се разбољева. Све док докторка није рекла да више не сме да му даје антибиотике. Па је онда добио осип, због којег је морао месец дана да буде код куће. Па сам ја онда остала у другом стању и исписала га из вртића.
 

Прочитајте и Кодекс понашања васпитача у предшколској установи

А сада да наставим са вашом причом.
1. То што неко дете долази седам дана у истим гаћама је можда знак занемаривања, а можда је и знак сиромаштва, јер многи родитељи имају много мање плате од вас.
2. Како ви знате да нека мајка блеји на Ади? Пратите је? А шта ако је “незапослена”, па продаје сладолед?
Или негде другде ради? Због чега Ви мајке називате блејачицама? Седачицама по кућама?
Да ли Вам је познат апсурд да децу чије су мајке незапослене одбијају, јер нема места у вртићима? Предност имају деца чији су родитељи запослени. А КАКО ЋЕ ЖЕНА КОЈА НЕМА КОМЕ ДА ОСТАВИ ДЕТЕ МОЋИ ДА ТРАЖИ НЕКИ ПОСАО?
3. То што дете у јулу и августу нема ниједан изостанак говори једну тужну чињеницу. Родитељи нису имали пара да га одведу на море.
4. Довели су дете са поломљеном руком, а ви сте га примили и то нисте никоме пријавили? Извините, али о чему ви причте? Зар није ваша обавеза да то пријавите? Зар ви нисте осопособљене да препознате насиље над дететом и то пријавите? Зар сте и ви тихи саучесник у томе?
5. Морам да се вратим још једном на причу о Ади. Кажете, шта би било да пријавите мајку која до шест сати блеји на Ади, а дете јој у вртићу. У чему је ту проблем? Кажу да деца иду у вртић да се социјализују, да се друже са вршњацима, да науче неке ствари… Или је проблем што су сва деца отишла, а вама остало једно које морате да чувате, а ви навикли да посао завршите много раније? Зашто Ви мислите да мајке немају право да своје време користе како мисле да је најбоље? Не знам да ли сте удати, али жене, док су им деца у вртићу, кувају ручак, спремају кућу, иду у продавницу, уче децу оно што их учитељица није научила, користе прилику да на миру воде љубав са својим мужем, скувају кафу и опуштају се… Забога, има толико ствари које могу да раде, а ви се ухватили баш за блејање и седење.
 
Прочитајте и Норвешка: Једна васпитачица и три дадиље на деветоро деце …

 

Као што видите, овде има пуно материјала за расправу. Чињеница је да ви радите одогворан посао. Чињеница је да се мора наћи модел за родитеље који занемарују децу, или се бахато понашају, али запостављање не можете произвољно тумачити. Да би се ствари мењале, ви морате да указујете на неправилности у раду ваших колега, у понашању родитеља и деце. Ви сте ти који видите боље и више.
Не сме нико да вас “разапиње и пали на ломачи”, али се запитајте да ли су “свакакви васпитачи” са којима сте радили допринели томе да данас овако пишете.
Желим правду за вас, желим правду за родитеље, због добробити наше деце. Они ће бити бољи само ако ми будемо бољи.

Извор: Мондо